Daniil Dubov osvojio superfinale ruskog prvenstva u Čeboksariju


Valentina Gunina postala je petostruka državna prvakinja

 U Čeboksariju je završeno superfinale ruskog prvenstva za muškarce i žene.

U jedanaestom kolu, lider turnira, Sanan Syugirov, remizirao je sa Andrejem Esipenkom, pa ga je Daniil Dubov sustigao, pobjedivši Ilju Iljušenoka. Sjugirov i Dubov su po pravilniku odigrali dodatni meč. Oba susreta u brzopoteznom šahu završena su neriješeno, neriješeno je završena i partija „Armagedon“, a za pobjednika je proglašen Dubov, koji je igrao crnim figurama.

Daniil Dubov: „U početku je strategija za čitav turnir bila sledeća: minimizirajte rizike i pokušajte pobijediti autsajdere. I postupio sam tako. Nije baš nešto čime bi se kreativno ponosili, ali u sportskom smislu sam zadovoljan. Imao sam tri prilike i dobio sve te partije, uključujući i jedanaestu. Obojica smo bili umorni u doigravanju, a to se vidi na partijama. Ali u „Armagedonu“ sam imao sreće; jasno je da je to uvek sreća. Sanan je sjajan momak, dobro je odigrao turnir.”

U ostalim partijams poslednjeg kola Volodar Murzin je pobijedio Jevgenija Najera, a partije Nesterov – Tomashevsky, Matlakov – Artemiev i Chigaev – Rahmanov završene su neriješeno.

Evgenij Tomaševski, Vladislav Artemjev i Volodar Murzin osvojili su po 6 poena. Najbolji dodatni pokazatelji doveli su Tomashevskog na treće mjesto.

Konačno stanje:

1. Daniil Dubov, 2. Sanan Syugirov – 6,5 poena od 11, 3-5. Evgenij Tomaševski, Vladislav Artemjev, Volodar Murzin – po 6, 6. Ilja Iljušenok – 5,5, 7-11. Evgenij Naer, Maksim Matlakov, Maksim Čigajev, Andrej Esipenko, Aleksandar Rahmanov – po 5, 12. Arsenij Nesterov – 3,5.

Kod žena, Valentina Gunina bukvalno je smrvila Evgeniju Ovod crnim figurama i postala petostruka prvakinja Rusije, osvojivši ​​8 poena od 11.

Valentina Gunina: „Naravno, veoma sam zadovoljna, usprkos umoru. Pobjeda u poslednjem kolu nad Evgenijom Ovod je jedna od najznačajnijih, jer je prilično teško igrati u ovakvom stanju kao što sam  ja. Kada smo trener i ja analizirali partije sutradan nakon partije, bilo je jasno da je kvalitet bio ispod željenog, ali tehnika, rezultat i, naravno, borbeni kvaliteti nisu nestali.”

Marina Guseva je izjednačila sa Natalijom Pogoninom i završila na drugom mestu sa 7,5 poena. „Bronzu“ je osvojila Olga Girya, čija je partija sa Alinom Bivol završena neriješeno.

U ostalim susretima, Leya Garifullina je pobijedila Dariju Čaročinu, Ekaterina Goltseva je nadigrala Mariju Yakimovu. Partija Gallyamov-Zhapov završena je mirnim ishodom,

Konačno stanje:

1. Valentina Gunina – 8 bodova od 11, 2. Marina Guseva – 7,5, 3. Olga Girya – 6,5, 4-6. Alina Bivol, Alisa Galliamova, Ekaterina Goltseva – po 5,5, 7-10. Evgenia Ovod, Leya Garifullina, Natalya Pogonina, Daria Charochkina – po 5, 11. Yana Zhapova – 4,5, 12. Marija Yakimova – 3.

***

Superfinale prvenstva Rusije za muškarce i žene održao se u Čeboksariju u okviru projekta Šah u muzejima, koji zajednički provode Ruski šahovski savez i Dobrotvorna fondacija Elena i Genadij Timčenko.

Ukupan garantovani nagradni fond takmičenja je 11 miliona rubalja: na otvorenom turniru – 7 miliona rubalja, u ženskom turniru – 4 miliona rubalja.

https://ruchess.ru/news/all/superfinaly_2022_itogi/