Isplata u milionima: koliko se troši na pripreme za meč za šahovsku krunu


Jan Nepomniachchi – RIA Novosti, 1920.

Piše: dopisnik RIA Novosti Sport Oleg Bogatov

U proljeće sledeće godine u borbi za svjetsku krunu sastaće se Jan Nepomniachtchi i Kinez Ding Liren. Dopisnik RIA Novosti Sport govori ko će i kako pomoći Rusu, a otkriva i budžet potreban za obuku šahista ovog nivoa.

Nepomniachtchi je ovog ljeta osvojio Turnir kandidata u Madridu i trebao je da se suoči sa neprikosnovenim svjetskim prvakom poslednjih godina, Magnusom Carlsenom. Ovo bi mogao biti drugi susret protivnika na ovom nivou: u decembru 2021. Nepomniachtchi je izgubio od Norvežanina poraznim rezultatom 3,5-7,5.

Rus nije htio propustiti drugu priliku da osvoji tron ​​i tražio je revanš, ali je nepredvidivi Carlsen 20. jula iznenada napustio meč za titulu. I, u skladu sa time, svjetsku krunu. A velemajstor iz Kine, koji je zauzeo drugo mjesto na turniru kandidata, neočekivano se našao u centru pažnje. Predstavnik Nebeskog carstva uvršten je u ovo takmičenje u poslednjem trenutku – umjesto Rusa Sergeja Karjakina, koji je izborio pravo učešća, ali je u martu diskvalifikovan zbog podrške specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Istovremeno, kako bi se plasirao na turnir prema rejtingu, Ding Liren je za kratko vrijeme odigrao oko trideset partija sa domaćim šahistima u svojoj rodnoj zemlji. I to veoma uspješno. Ali kakav je bio kvalitet otpora Ding Lirenu, drugo je pitanje. Ipak, kako kažu, to je već završeno, a nakon takmičenja u Španiji i povlačenja Carlsena, Kinez je stekao status punopravnog kandidata za titulu svjetskog prvaka.

Četiri osobe pomogle su Nepomniachtchiju da se pripremi za Turnir kandidata. To su Vladimir Potkin, koji već dugi niz godina radi sa Janom, Rusi Ildar Khairullin i Nikita Vitiugov, te Mađar Peter Leko. On se izdvaja jer se Leko još 2004. godine u meču za titulu sastao sa svjetskim prvakom prema Profesionalnoj šahovskoj asocijaciji Vladimirom Kramnikom. A Rus je samo zbog pobjede u finalnoj partiji doveo duel do neriješenog rezultata (7-7) i zadržao šahovsku krunu.

„Peter nam je pomogao i prije Turnira kandidata u Jekaterinburgu“, rekao je Potkin za RIA Novosti. Važno je napomenuti da Leko dobro govori ruski, već dugi niz godina oženjen je ćerkom jermenskog velemajstora Arshaka Petrosjana, Sofijom. A Vitiugov iz Sankt Peterburga, posebno, već nekoliko godina radi sa svojim sunarodnikom Peterom Svidlerom, kojem je bio i sekundant na Turniru kandidata 2016. u Moskvi.

Nepomniachchi je ranije naveo svoj tim u intervjuu za web stranicu Ruske šahovske federacije: „Nije toliko važno da budu provjereni, već da postoje dobri, ljubazni, prijateljski ili barem drugarski odnosi između svih članova tima. Veoma je važno da svi ujedinjeni idejom, a ne plaćenici koji su odradili sjajan posao.“

Jan Nepomniachtchi

Potkin je ovom prilikom napomenuo: „Naš tim je jak i dobro uhodan, ali ipak, možda će biti pojačan. Priprema za meč sa Carlsenom i duel sa Ding Lirenom treba da bude drugačija, jer oni imaju drugačiji stil igre. Moramo razviti naše najjače strane, Jan ih ima puno, on dobro igra različite vrste pozicija, ali morate uzeti u obzir i slabosti protivnika i fokusirati se na to kako Ding Liren igra. Magnus je ipak svestraniji Šahovski  igrač, a kineski velemajstor više traži pozicionu igru.

Inače, prije meča sa Carlsenom, Nepomniachtchiju je pomagao Karjakin, koji je imao iskustvo šampionskog meča sa Norvežaninom 2016. godine. Tada je 12 partija klasičnog šaha završeno neriješenim rezultatom 6-6, a Carlsen je izvukao pobjedu tek u taj-brejku u rapidu – 3-1.

A govoreći o Carlsenu, jedan od sagovornika agencije, koji ima iskustva u pomaganju u pripremama šahista za niz mečeva za titulu, napomenuo je: „Magnus ima prilično veliki tim asistenata, koji je raštrkan po čitavom svijetu. Ima Petera -Heine Nilssena, koji je njen koordinator.

„A ponekad svi pomoćnici rade zajedno“, dodao je velemajstor. „Glavna stvar koju mogu reći da se tim i rad moraju izgraditi uz maksimalne preferencije samog igrača. Kako bi otkrio sve svoje potencijale i postigao da se osjeća što je moguće ugodnije. U ovom periodu sve treba biti fokusirano na jedan cilj.“

Kina je spremna da investira milione juana, dolara i evra

Ako govorimo o Nepomniachchijevim dozvoljenim troškovima, onda su oni, uopšte, standardni, kao i svih vodećih sportista. To su troškovi održavanja kampova za obuku – putovanje do mjesta obuke, smještaj, ishrana, naknada specijalistima – kako stalno zaposlenih, tako i onih koji se bave rješavanjem lokalnih problema. Ovi drugi uključuju psihologa i trenera opšte fizičke obuke. A ako je trener uglavnom zauzet u periodu koji prethodi meču, onda je rad psihologa vrijedan upravo tokom borbe.

Osim kompleksnosti samog meča, mora se uzeti u obzir i činjenica da Jan, po pravilu, igra veoma energetski zahtjevno. I važno je na vrijeme pronaći izvore nadoknade izgubljene energije. „Priprema za meč je uvijek višestruka, mora se voditi računa i o šahovskom dijelu, i o fizičkoj pripremi, i o psihičkoj“, naglasio je Potkin. „Uostalom, meč na svjetskom prvenstvu izaziva veliku pažnju i medija i navijača. Oni koji su u stanju da se nose s njom tokom čitavog meča, oni pokazuju najbolju igru.“

Ali postoje neke nijanse povezane sa specifičnostima sporta. U modernom šahu, kada su ulozi meča veoma visoki, priprema otvaranja igra veliku ulogu. I tu se ne može bez pomoći superkompjutera i posebnih šahovskih programa koji u djeliću sekunde mogu izračunati bezbroj opcija za mogući razvoj događaja.

A ako su, na primjer, 1978. godine, za legendarni meč u Baguiju s Viktorom Korčnojem, pomoćnici svjetskog prvaka Anatolija Karpova nosili kofere (a to nije bilo figurativno!) knjiga i bilježnica sa svim vrstama otvaranja , sada se sva ova ogromna količina informacija može pohraniti na jedan fleš disk. I, shodno tome, u memoriji superkompjutera koji se nalazi, na primjer, u inovacionom centru Skolkovo. I može pomoći Janu Nepomniachtchiju u prvenstvenom meču.

Velemajstor Ian Nepomniachchi na ceremoniji dodele sportske nagrade Srebrna srna u Moskvi. – RIA Novosti, 1920

Ali sve su to troškovi, izdaci… I treba shvatiti da kineska strana nije ništa manje ambiciozna i spremna je da uloži milione juana, dolara i evra u krunu za Ding Liren. Predsjednik Ruske šahovske federacije (RCF) Andrej Filatov rekao je ranije da je Rusija spremna da organizuje i održi meč za svjetsku šahovsku krunu u Moskvi – ukoliko Međunarodna šahovska federacija (FIDE) da zeleno svjetlo. „Reći ću ovo: ako FIDE pristane da se meč za svjetsku šahovsku krunu održi u Moskvi, onda ćemo prikupiti sva potrebna sredstva – „trgovci“ će pomoći“, naglasio je šef FSR-a.

Naravno, Nepomniachtchi ima pravo da računa na podršku saveza u pripremama za meč. Prije svega, to se može odnositi na „zatvaranje“ troškova za vođenje kampova za obuku u Rusiji. Vjerovatno je moguće plaćanje u određenom obimu i usluge posebno pozvanih stručnjaka.

Ali glavni teret troškova će pasti na ramena samog Nepomniachtchija i potencijalnih sponzora. Razgovarao sam sa nekoliko ljudi koji su u raznim svojstvima direktno uključeni u pripreme mečeva za titulu. Niko od njih nije sklon da broji novac u tuđim džepovima. Ali svi, nezavisno jedni od drugih, trošak pripreme za prvenstveni meč i učešće u njemu procenjuju u kolosalnom iznosu – od 1,2 do 1,5 miliona dolara (ili evra, što je sada približno ekvivalentno).

Hoće li Nepomniachchijev tim izvući toliku sumu?

Ranije je sponzor velemajstora bila jedna od najvećih ruskih kompanija koja uspješno posluje na svjetskom tržištu. Ali da li je u stanju da ostane filantrop suočena sa sve većim talasom međunarodnih sankcija?

Da, Jan nije siromašna osoba i zarađuje vrlo pristojan novac svojim umom. Primjera radi, nagradni fond meča za titulu sa Carlsenom bio je dva miliona evra, a posle poraza Rusu je pripalo oko 40 odsto njih (bez poreza). I kao pobjednik dva turnira kandidata, imao je pravo i na vrlo dostojan ‘džekpot’. Ali da li Jan može sve da plati iz svog džepa? I treba li to da uradi, ako je slogan prethodnih godina „Vratimo šahovsku krunu Rusiji!“ još uvijek relevantan?

Siguran sam da kada je u pitanju prestiž Rusije kao šahovske sile, a naš velemajstor na korak od upisa na listu svjetskih prvaka, mora se učiniti sve da se postigne željeni cilj. Ali lista šampiona nije tako duga. A od 16 ljudi, više od polovine su predstavnici nacionalne šahovske škole: Aleksandar Aljehin, Mihail Botvinik, Vasilij Smislov, Mihail Talj, Tigran Petrosjan, Boris Spaski, Anatolij Karpov, Gari Kasparov (smatran kao strani agent u Ruskoj Federaciji ), Vladimir Kramnik…

Istina, postoji jedno upozorenje. Početkom marta, Ian Nepomniachtchi je potpisao apel više ruskih šahista predsjedniku Rusije pozivajući se na prevremeni prekid vojne akcije i mirno rješenje sukoba u Ukrajini. Da li su se patriotski lideri nekih moćnih koncerna, koji su zaista sposobni da pomognu Janu, nakon toga okrenuli od njega?