Šta Giri, Praggnanandhaa i Aronian misle o predaji Magnusa Carlsena posle prvog poteza


 

Bio je to trenutak koji je šokirao šahovski svijet – kada je Magnus Carlsen predao partiju posle prvog poteza u Julius Baer Generation Cupu.

Talas reakcija pratio je Carlsena koji je napustio partiju u 6. kolu sa Hansom Niemannom. Svi su imali svoje mišljenje i svi su tražili odgovor.

Ali ključna reakcija je ono što igrači misle. Evo šta su trojica najboljih igrača na tom turniru rekli u chess24 prenosu:

Anish Giri

U svom intervjuu posle partije, pričljivi Holanđanin je odmah prešao na stvar rekavši da ne može da ignoriše „slona u sobi“.

Anish Giri

Upitan da li je šokiran, Giri je rekao:

“Da, mislim da se šou mora nastaviti. To me podsjeća na to kada igrate poker i blefirate na prvu kartu, a onda dolazi još jedna karta i nastavljate blefirati pa još jednu i blefirate. Izgleda kao da on nešto jasno insinuira, ali dok nekoga ne uhvatite ne možete ništa uraditi. Sada izgleda veoma čudno. Jasno je da sve ima smisla ako Hans vara i ne želi da igra sa njim, ali ako nije onda je to zaista jako pogrešno. Tako da ne znam, moramo da vidimo. Svi očekuju od Magnusa nekog velikog zeca iz šešira, ali on jednostavno ne želi da igra protiv Hansa, čini se. Zanimljivo je da je partiju nakon toga odigrao tako dobro. Bilo je prilično zanimljivo, mislio sam nakon toga da je možda uznemiren, ali on je bio smiren. Zaista posebno ljudsko biće, sigurno.”

Upitan da li poziva Carlsena da pruži dokaze protiv Hansa, Giri je rekao:

“Mislim da je sasvim jasno da on to nema, jer da ima ne bi bilo potrebe da radi ovo. Prilično mi je jasno da je on uvjeren, ili skoro uvjeren, da je to tako. Na osnovu dokaza koji su već javni, on je upravo uputio taj poziv. Veliki je problem igrati sa ljudima koji su bili suspendovani, a posebno ljudima koji su već priznali da su varali na internetu jer gubite povjerenje u njih i to je veliki, veliki problem. Takođe, veliki problem je i insinuiranje varanja, tako da se te stvari moraju rješavati. Moj je savjet, posebno mladim igračima, da postoji tolika šteta koju nanosite sebi kada varate online na nekim malim turnirima jer se te stvari zalijepe i onda poslije veliki momci vam više ne vjeruju i to jednostavno nije dobro.”

Dodao je:

“Događaju se lude, lude stvari i nije jasno kako će se završiti jer, kao što sada vidimo, ne mislim da Magnus ima ništa više od onoga što je bilo tamo. Mislim, postoji ponovljeno varanje na mreži, postoji pomalo čudan karakter kojeg Hans ispoljava, ali sve to ne znači da vara online ili za tablom. Tako da je sve vrlo zbunjujuće.”

Levon Aronian

Jermen koji igra za Američku šahovsku federaciju dao je možda najiznenađujuću reakciju.

Levon Aronian

Bez da to eksplicitno kaže, Aronian  izgleda misli da Carlsen ima slučaj:

“Razumijem tu Magnusovu frustraciju. Zaista nisam znao mnogo o mnogim stvarima. Sada sam negde u sredini. Vjerujem da Hans nije bio najčistija osoba kada je online šah u pitanju. Ali on je mlad momak, nadamo se da će mu ovo biti lekcija da ne čini loše stvari na internetu. Generalno, mislim da je ovo problem koji zahtijeva rješenje – a rješenja postoje.”

Praggnanandhaa

Pragg, tek nakon što je odigrao briljantnu partiju sa Carlsenom, bio je očigledno umoran i samo je izrazio šok kada je vidio rezultat i odbio je da bude uvučen u diskusiju o samoj kontroverzi.

“Bio sam šokiran kad sam to vidio, ali da, to je bila njegova odluka tako da… nemam nikakvo mišljenje da budem iskren.”

https://new.chess24.com/wall/news/magnus-carlsen-s-resignation-what-the-players-thought?fbclid=IwAR0Zrr3SP44ULJdG9CSa18YT6jW68uTSWKyisZrer-i-kfai7KcX2jQYTcA