Da li je Hans Niemann varao? Analizu i zaključak iznosi svjetski poznati stručnjak Ken Regan


Piše: Albert Silver

20.9.2022. – To je priča koja odbija da se zaboravi, a s obnovljenim tihim protestom svjetskog prvaka Magnusa Carlsena to nije ni čudo. Može li Carlsen opravdati ove dramatične postupke? Najveći svjetski stručnjak za otkrivanje varanja u šahu, profesor Kenneth Regan, analizirao je sve partije Hansa Niemanna u posljednje dvije godine, online i offline, i iznio svoju presudu.

O kvalitetu njegovog sistema

„Moj sistem namjerno ne koristi specifično šahovsko znanje, sve se zasniva na kvantitativnim podacima iz kompjuterskih procjena poteza transplantiranih u funkciju korisnosti, koja se zatim unosi u prediktivni analitički model koji zaista funkcioniše na prilično sličan način kao što ekonomisti baziraju prediktivne analitičke modele na funkcije korisnosti.“

Snimak ekrana kompjutera dr. Regana i analiza rezultata

Takođe napominje da je sistem sposoban i da istakne igrače koji su bolji od drugih u izazivanju grešaka svojih protivnika. Značajni u tome su Mihail Talj i Aleksej Širov.

O rezultatu na Memorijalu Kapablanke

Naći ćete da je ovo obrađeno vrlo detaljno, uključujući analizu Niemannove stope grešaka, stope grešaka njegovih protivnika i koliko su dobro njegovi protivnici igrali protiv njega.

Ispostavilo se da ne samo da je Niemann odigrao skoro tačno onako kako se od njega očekivalo u pogledu preciznosti poteza, već su i njegovi protivnici bili ti koji su lošije nastupale protiv njega.

0,152 desno u plavom je stopa greške njegovih rivala.

Vjerovatnoća čuda u šahovskim rezultatima

„Littlewoodov zakon kaže da ako posmatrate milion događaja, jedno od njih će imati prethodnu vjerovatnoću milion prema jedan, što je uobičajena definicija čuda. Dakle, ako vidite milion stvari dnevno, onda se čudo dešava svaki dan. A u onlajn šahu milion partija dnevno je norma.“

Presuda Dr. Regan je analizirao sve partije Hansa Niemanna u posljednje dvije godine, uključujući online partije, kao one što su igrane na Chess.com i njihovim turnirima, i njegov zaključak je da nema razloga sumnjati da je varao. Širok raspon rezultata u zvonastoj krivulji, s nekim dobrim i nekim lošim rezultatima, zapravo je znak zdrave distribucije rezultata. Mnoge od takozvanih tačaka sumnje su u stvari sasvim normalne, a sumnja je zapravo rezultat pogrešne analize revnosnih amatera. Čak i na internetu njegova igra je bila prilično lišena bilo čega neobičnog.

https://en.chessbase.com/post/is-hans-niemann-cheating-world-renowned-expert-ken-regan-analyzes?fbclid=IwAR0Nq52-QcPdoojl76XT_sF2riwC_oKHoaDDrVKHI1KU8ROPJRzjlSzYNB8