Nigel Davies, „Ako Carlsen uskoro ne progovori, Etička komisija FIDE bi trebala djelovati“


Nakon što je Hans Niemann pobijedio svjetskog prvaka u šahu Magnusa Carlsena u trećem kolu Sinquefield kupa 2022., Carlsen je odlučio da se povuče sa turnira bez detaljnih objašnjenja. Glasine da je Magnus Carlsen sumnjao da Niemann vara počele su se širiti društvenim mrežama i svaki dan donosi nove teorije o slučaju. Upravo danas su se pojavile nove tvrdnje o slučaju Niemann – Carlsen da Hans Niemann mnogo bolje igra uživo na DGT pločama. Ali GM Nigel Davies ima još jedan pogled na priču, tražeći direktnu i brzu akciju kako bi se minimizirala šteta u šahu. A ako je potrebno, GM Davies traži od FIDE Etičke komisije da djeluje. Evo njegovog intervjua za Chessdom.com

Dobro ste poznati po tome što imate jake pozicije koje su uvijek potkrijepljene ozbiljnim činjenicama i dokazima. Šta mislite o tekućem skandalu Magnus Carlsen – Hans Niemann oko optužbi za prevaru?

Na Twitteru ste objavili prijedlog kako se nositi s tim. Možete li javnosti  objasniti proces? Postoje li alternativni pristupi?

“To je veoma štetno za igru ​​i treba ga riješiti. Iznad svega mora postojati proces koji je jasan i dosledan. Iako je u početku bilo samo nagoveštaja da je možda došlo do varanja, dozvoliti da se nastavi širenje štetnih glasina treba tumačiti kao jasan pokazatelj na šta se mislilo. U nedostatku čvrstih dokaza da je došlo do prevare, to bi trebalo smatrati ‘lažnom optužbom’, kao što je bio ‘slučaj Soloženkin’ prije nekoliko godina. Istovremeno bi trebala postojati i konačna prilika za pojašnjenje.

Dakle, evo kako bi se riješio trenutni fijasko u šahu:

Suspendujte Magnusa Carlsena dok se ne izjasni:

1) Jasna izjava da nije iznio optužbu, ili

2) Da pruži čvrste dokaze da se varanje zaista dogodilo.

Tako bi problem bio rješen, ali ko ima petlju da to uradi?“

Nigel Davies, “If Carlsen does not speak soon, the FIDE Ethics Commission should act” – Chessdom