Posle procjene grešaka u partijama na Sinkfild kupu – zaključak – Niemann nije varao


Prije nego što prokomentarišem ovu temu, želio bih reći da vjerujem da je Hans Niemann nevin. Naravno, nije lako donijeti sud sa udaljenosti od 7.500 km. Trenutno mogu samo da proučavam slike mjesta igre, slušam ga u video intervjuima i gledam „vrijednost procjene greške“ koju pruža ChessBase-ov servis za igre uživo:

“Vrijednost procjene greške” izračunava naš softver kada šahovska mašina komentariše partiju. Ne uzima u obzir otvaranje i ignoriše „očigledne“ poteze ( iznuđene odgovore). Upoređuje rezultate s izborom poteza koje predlažu različite mašine. Što je manja vrijednost koju dobije, manji je količnik greške u igri.

Ovo sam našao za Niemanna:

1. kolo: 0,09 (besprekorno)

2. kolo: 0,06 (besprekorno)

3. kolo: 0,09 (besprekorno)

4. kolo: 0,11 (veoma precizno)

5. kolo: 0,06 (besprekorno)

6. kolo: 0,61

To je svakako izgledalo sumnjivo, ali daljnja provjera stavila je rezultate u perspektivu: Wesley So, koji trenutno vodi na turniru, imao je sledeće „procjene greške“:

1. kolo: 0,03 (besprekorno)

2. kolo: 0,07 (besprekorno)

3. kolo: 0,23 (precizno)

4. kolo: 0,01 (besprekorno)

5. kolo: 0,07 (besprekorno)

6. kolo: 0,08 (besprekorno)

Ovo omogućuje da shvatite da je nivo igre na vrhunskim velemajstorskim turnirima (u poređenju sa drugim partijama nižeg nivoa) generalno blizu savršenstva.

A onda sam provjerio Magnusa. Nakon 0,04 (besprekorno) u prvom kolu i 0,01 (!) u drugom kolu (besprekorno), u trećem kolu svjetski prvak je imao 0,42 preciznosti. Softver ovo rangira ispod 2700 nivoa igre.

Takođe sam i slušao veoma intenzivne intervjue koje je dao Hans Niemann.

Na osnovu dvodecenijskog iskustva u ovoj oblasti, to je dovelo do mog čisto subjektivnog početnog zaključka: on je nevin.

Što se tiče uređaja za varanje koji se ne mogu otkriti: to je tema koju sam pokrenuo u svom predlogu FIDE prije više od deset godina. Ali ostavit ću raspravu o ovoj temi za budući članak.

https://en.chessbase.com/post/elon-musk-weighs-in