Projekt Šah za izbjeglice ulazi u drugu godinu


Šah za izbjeglice — aktuelni FIDE projekt koji se izvodi u sjeverozapadnoj regiji Kenije — započeo je u augustu 2021. Njegove glavne aktivnosti se izvode u izbjegličkom naselju Kalobeyei, nekih 15 kilometara zapadno od glavnog kampa Kakuma, osnovanog za smještaj maloljetnika bez pratnje koji su pobjegli od rata u Sudanu i iz logora u Etiopiji. Kamp se nalazi u jednom od najsiromašnijih okruga u Keniji. U projektu učestvuje osam osnovnih škola Kalobeyei sa po 50 učenika, od kojih su većina djevojčice.

Klub djevojaka „Šah za zaštitu“ pokrenuli su FIDE i UNHCR u okviru programa Šah za izbjeglice. Njegov cilj je bio ponuditi vrijedne obrazovne aktivnosti djevojkama izbjeglicama koje bi obično ostale kod kuće kako bi obavljale svakodnevne poslove poput kuvanja i čišćenja. Projekat je započeo u osnovnoj školi Angelina Jolie u Kakumi koju pohađa 40 učenika. Sada se vodi u 3 internata za djevojčice u regionu, u kojima učestvuje 150 učenica izbjeglica.

„Ideja Kluba devojaka „Šah za zaštitu“ rodila se prije oko dvije godine. Veoma je važno da djevojčice u teškim životnim situacijama upoznaju uzore i profesionalne šahistkinje i shvate koliko šah može biti važan u njihovim životima. Kroz šah, mogu da nauče mnogo zanimljivih stvari, pronađu nove prijatelje, razviju svoje logičko mišljenje i druge vještine koje im mogu biti od velike koristi u životu“, kaže voditeljka Kluba djevojčica „Šah za zaštitu“, WIM Anastasija Sorokina.

Učenice pohađaju online časove WGM Anastasiye Karlovich (UKR) i IM Salome Melie (GEO). Održavaju se jednom nedjeljno, a ovi časovi nisu samo o šahu. Vizija nije samo poboljšati šahovske vještine učenika izbjeglica, već i podstaknuti kreativnost i proširiti njihove vidike. Najvažniji cilj je mogućnost da ove djevojke vide, komuniciraju i dobiju podršku od inspirativnih uzora. Kroz komunikaciju uživo, učesnici projekta imaju priliku da se razvijaju i unaprijede svoje vještine rješavanja problema i donošenja odluka.

„Bili su jako uzbuđeni što će biti naučeni šah, jer znaju da će imati velike koristi od ove igre. I već su iskusili te prednosti. Nekima od njih matematika nije išla, a nakon što su počeli pohađati časove šaha, poboljšali su se njihove vještine računanja“, kaže Kong’or Deng Maketh, voditelj  šahovskog projekta za mlade izbjeglice Kakuma i Kalobeyei.

Još deset škola u Kakumi pridružit će se projektu kasnije ove godine. Do tada će oko 1600 djece koja žive u izbjegličkim kampovima učestvovati i naučiti da igraju šah.

„Projekt FIDE u Kakumi i Kalobeyei je u svom najboljem izdanju, sa šahom u osnovi tog veoma značajnog projekta koji utiče na mnoge mlade učenike, od kojih su većina zapravo djevojke. Bilo je sjajno raditi sa partnerima kao što su UNHCR, Chess Kenya i Svjetska luteranska federacija. Trenutno radimo na tome da pozitivni uticaji budu održivi, ​​a šahovska aktivnost u Kakumi i Kalobeyeiju će se nastaviti iu godinama koje dolaze“, dodaje predsjedavajući FIDE socijalne komisije Geir Nesheim. FIDE vjeruje da je obrazovanje ključno za mlade generacije kako bi stekli održivi život i planirali više sličnih projekata u izbjegličkim naseljima širom svijeta koji će biti pokrenuti u godinama koje dolaze.

https://www.fide.com/news/1969