„Svjetskog šampiona je bila sramota da tako izgubi.“ Magnus Carlsen se izbezumio i izazvao skandal


Piše: Aleksandar Fedjakov

6. septembra 2022

Svjetski prvak je izgubio od autsajdera i optužio ga za prevaru.

Svjetski šampion u šahu Magnus Carlsen nedavno je odbio da igra meč za titulu prvaka svijeta, ali nije napustio šahovsku tablu – na komercijalnim turnirima najvišeg nivoa nastavio je da igra sa velikim uživanjem.

Činilo se da je turnir Sinquefield kupa trebao postati još jedan redovni okršaj vrhunskih šahista. Međutim, tamo je izbio veliki skandal. Magnus Carlsen je izgubio od Hansa Niemanna i sutradan je objavio da se povlači sa turnira. Istovremeno, svjetski prvak je indirektno optužio svog protivnika za prevaru. Na ovako visokom nivou, to se odavno nije desilo!

Šta je to bilo? Magnusova histerija zbog nule ili stvarno varanje?

Poražen od kovrdžavog autsajdera

Turnir u St. Louisu okupio je čitavu elitu svjetskog šahovskog svijeta. Carlsen, Nepomniachchi, Firouzja, Caruana, Vachier-Lagrave, So, Aronian, Mamedyarov, kao i Dominguez i Niemann. Sastav je jednostavno najmoćniji, ne može da se nešto drugo kaže!

Carlsen je turnir počeo pobjedom nad Nepomniachtchijem, zatim remizirao sa Aronianom, a u trećem kolu je doživeo senzacionalan poraz od Hansa Niemanna, a igrao je bijelim figurama! Magnus nije odigrao najbolju partiju, nije uspio osjetiti zamršenost završnice, a čak se našao i u vremenskim problemima.

MAGNUS CARLSEN

FOTO: FOTO OLIMPIK/GETTY IMAGES

Rezultat je neočekivan, budući da Carlsen ranije nije izgubio više od 50 klasičnih partija zaredom, a Niemann je bio najslabiji učesnik turnira prema FIDE rejtingu – Hans je prije početka turnira imao ispod 2700 poena. I uglavnom, poslednjih godina, kovrdžavi Amerikanac doživljavan je kao heroj medija. Sve je u vezi sa epskim intervjuom koji je dao tokom FTX Crypto Cup turnira, gde je postigao 0 poena. Na pitanje novinara o njegovoj igri, odgovorio je: „Šah govori sam za sebe“. Zatim se okrenuo i otišao.

Niemann, međutim, nije bez samoironije. Nakon što je pobijedio Carlsena, dao je prilično neobičan komentar. “Mora da je sramota da svjetski prvak izgubi od mene. Ali ovo je velika čast za mene. Veoma sam zahvalan sudbini što imam priliku da igram šah na tako visokom nivou i da ostvarim svoje snove. Prije nekoliko godina skoro su se ti snovi ugasili, a sada su, na sreću, ponovo tu. A ovo je samo početak”, rekao je Hans.

Magnus Carlsen nije razumio Niemanovu samoironiju. I očigledno je bio uznemiren porazom od igrača sa tako niskim rejtingom. Vrijedi napomenuti da se sada Magnus bori da dostigne istorijsku granicu od 2900 poena, ali ga je poraz od Amerikanca omeo od ovog cilja sedmicama, pa čak i mjesecima.

Histerija ili ozbiljna optužba?

A ono što je Norvežanin potom uradio šokiralo je sve.

Pred početak četvrtog kola turnira u St. Louisu, svjetski prvak je saopštio da je odbio da nastavi turnir. Uz tekst o povlačenju sa turnira dodao je frazu slavnog fudbalskog trenera Žozea Murinja: „Ako progovorim, imaću problema“, nagoveštavajući nepošteno suđenje.

Carlsen nije iznio direktne optužbe protiv Niemanna, ali čitav niz indirektnih činjenica i glasina sugeriše grandiozan skandal.

Prvo, na internetu su se pojavile glasine da su prije turnira u St. Louisu nepoznati ljudi hakovali kompjuter sa Magnusovim pripremama otvaranja.

Drugo, organizatori su, nakon što su najavili uklanjanje Carlsenovih rezultata sa turnira, pooštrili mjere sigurnosti protiv varalica: učesnici turnira se detaljnije provjeravaju kako ne bi mogli varati tokom partija.

Treće, šahovski streamer i učesnik Turnira kandidata 2022. Hikaru Nakamura podsjetio je da je Niemann dva puta bio suspendovan na najpopularnijem šahovskom sajtu na svijetu, koji je sada blokiran u Rusiji.

Sam Niemann, nakon što je saznao za odlazak Magnusa, ponovo se našalio. Bio je srećan što je uspio da pobijedi Carlsena prije nego što je otišao i pretpostavio je da Norvežanin jednostavno nije želeo da vidi čovjeka koji ga je pobjedio kako pobjeđuje na turniru.

HANS NIEMANN

FOTO: FIDE.COM

Niemann, Carlsen i organizatori turnira u St. Louisu nisu dali nikakve direktne i konkretne komentare u vezi varanja i suđenja. A atmosfera u šahovskoj zajednici ostaje napeta. Naravno, varanje je problem u savremenom onlajn šahu, ali na nivou oflajn turnira, na kojima igraju najbolji svjetski velemajstori, to se dešava prvi put nakon čuvenog skandala u meču Topalov-Kramnik.

Ne slažu se sve kolege sa Carlsenovim optužbama. Levon Aronian je napomenuo da se mladi igrači uvijek sumnjiče za varanje kada pobjeđuju iskusne šampione. A brazilski velemajstor Rafael Leitao analizirao je Niemannovu pobjedu i izjavio da nije pronašao

u partiji znakova varanja. Naprotiv, po njegovom mišljenju, Hans je pravio greške.

Šta god da je bilo, Magnus je napustio turnir, njegovi rezultati su poništeni (uključujući i Hansovu pobjedu), a organizatori su pokrenuli internu istragu. Ako je Niemann prekršio pravila, bio bi vrlo strogo kažnjen. Ali ako se ispostavi da je Hans pošteno pobijedio svjetskog prvaka, onda bi se ispostavilo da je Magnus, iz frustracije, samo reagovao histerično zbog neočekivanog poraza.

Pročitajte više o „Šampionatu“: https://www.championat.com/other/article-4810219-magnus-karlsen-ustroil-skandal-na-krupnom-shahmatnom-turnire-proigral-autsajderu-hansu-nimannu-i-obvinil-tgo-v-chiterstve. html?utm_source=copypaste