Šokantna vijest-Magnus Carlsen napustio super-turnir u St. Louisu


Magnus Carlsen se šokantno povukao sa turnira Sinquefield kup nakon poraza od Hansa Niemanna u 3. kolu. On je to objavio na tviteru neposredno prije početka 4. kola uz video snimak Josea Mourinha koji je komentarisao: „ako budem nešto rekao, biću u u velikoj nevolji“.

Prva sugestija o njegovom povlačenju sa turnira Sinquefield kup se pojavila je bila kada se saznalo da će prenošenje partija biti odloženo 15 minuta za 4. kolo, što je mjera koja se obično primjenjuje kako bi se spriječilo varanje.

Chris Bird provjerava Hansa Niemanna

Prije nego što je Magnus Carlsen objavio svoje povlačenje, komentatori su primijetili da su igrači podvrgnuti pojačanim provjerama na mogućnost varanja.

Tada je Magnus objavio šokantnu vijest da napušta turnir. Naveo je kratko na tviteru: “Napustio sam turnir. Uvijek sam uživao da igram u Šahovskom klubu Saint Louis i nadam se da ću se vratiti u budućnosti.”

Ovo obavještenje je zateklo i službeni prenos, ali i ostale igrače, kao i Carlsenovog protivnika u 4. kolu nespremne, pa je sat Magnusa Carlsena uključen za početak partije protiv Shakhriyara Mamedyarova.

Očigledna implikacija Carlsenovog povlačenja sa turnira i preduzetih mjera u St. Louisu jeste da Magnus Carlsen sumnja da ga je neki igrač varao, ali ne želi da imenuje igrača. Prethodnog dana prekinuo niz od 53 partije bez poraza, kada je izgubio od Hansa Niemanna.

Magnus je odigrao manje od 50% svojih partija, tako da će partije koje je odigrao biti poništene na tabeli, iako se i dalje računaju za rejting.

Poredak 3. kola

Magnus Carlsen je bio na diobi 3. mjesta sa 50% poena.

Uticaj ove šokantne vijesti sigurno će odjeknuti  šahovskim svijetom u danima, a moguće i godinama koje dolaze.

https://new.chess24.com/wall/news/magnus-carlsen-withdraws-from-the-sinquefield-cup?fbclid=IwAR1x2BUNNdjcpaTMOJSEejGl1R-wAzPtLGCRvhuj1NEoYtMfSbRgbyd1tzs