Iz štampe izašla nova knjiga velemajstora Milana Draška: Karpov u Dučićevom gradu


Prije tri dana iz štampe je izašla knjiga „Karpov u Dučićevom gradu“. Putopisno-šahovska knjiga pisana je strpljivo i metodično. Sadrži 24 poglavlja, što nije lišeno simbolike. Decenijama su mečevi za šahovsku krunu trajali 24 partije. Sjajne predgovore napisali su profesor i pisac Koča Govedarica, novinar i pjesnik Dragan Popadić i velemajstor i prevodilac Nikola Đukić. Na 294 stranice pronalazimo zanimljive putopisne epizode iz dalekog svijeta, nostalgične zavičajne pasaže  i  šahovske priče i partije. Detaljno su analizirane Milanove partije protiv velikana poput  Spaskog, Korčnoja, Topalova, Karuane, Vašije Legrava, Barejeva, Marije Muzičuk… Višestruki svjetski i evropski prvak u rješavanju i komponovanju šahovskih problema, Marjan Kovačević, prvi put otkriva stvaralački proces na temu: kako nastaju šahovske kompozicije. Velemajstor Đukić smatra da će 10 Marjanovih problema oduševiti čitaoce.

U knjizi su ispoljene sve odlike Draškovog specifičnog, lepršavog stila, koji  ima mnogo poklonika. Po mišljenju autora, knjiga je pisana sažetije, zrelije u odnosu na debitantsku knjigu „Putujući sa figurama“, koja je izazvala veliko interesovanje u regionu. Milan je u međuvremenu napisao mnogo tekstova i serijala, izbrusio stil i „opustio“ ruku. Najraznovrsniji tekst u knjizi je: Dar trenutka, najduhovitiji: Kozomarine novinarske bravure,najemotivniji: Četrdeset godina je samo tren, najlepršaviji: Sanja. Nema sumnje čitaoce će zanimati  detalji o Anandu, Jusupovu, Barejevu koji nemaju veze sa šahom. Posebno minuciozno dočaran je dvodnevni boravak Karpova u Trebinju. Milan je još uvijek jedini autor s naših prostora koji piše putopisno-šahovske knjige. Osjeti se da je zaljubljenik u pisanu riječ i da ima dušu!

Početak knjige

Prolaze sati kao minuti. Kako je lijepo biti zanesen, utonuti u neki ljepši svijet!  

Ponekad se konačna verzija knjige sasvim udalji od početne ideje. Važno je početi, pokrenuti maštu i memoriju. Traganje za pravim riječima, nemoć i nadahnuće. Na kraju dugog puta uvijek nas čeka radost! 

            U proljeće 2009. objavio sam prvi putopis; Azurna obala, Pariz, Rim. Poslije duge čitalačke faze, osjetih da me pisanje uvlači u svoje lavirinte. U pasažu sarajevske zgrade, blizu Narodnog pozorišta, pronašao sam rijetku, duhovitu knjigu „Tetka Hulija i piskaralo“, Marija Vargasa Ljose. Inspirativno djeluje termin iz knjige: „stvaralačka zrelost pedestogodišnjaka“! Putujući sa figurama tražio sam detalje koji izmiču pažnji turista, pravio zabilješke u nadi da će čitaoce privući autentičnost. Tragao za vedrijom stranom života.

            „Složit ćete se sa mnom kad kažem da je cilj književnosti pomagati čovjeku da shvati samog sebe, da podigne njegovu vjeru u sebe i razvije u sebi težnju k istini, da se bori sa svim što je nisko u ljudima, da umije naći ono što je dobro u njima, da budi u njihovim dušama stid, gnjev, srčanost, da čini sve kako bi ljudi postali plemenito snažni i da bi mogli nadahnuti svoj život svetim duhom ljepote“ (Maksim Gorki – Iz pripovjetke „Čitalac“).

Sanja me zove iz Beograda: „Kupila sam kartu za Rim. Da uzmem i za tebe“?  Posljednji januarski dani, 1990. godine. Sve misli već su okrenute velikom rimskom turniru…

Cijena knjige je 10 eura, a broj telefona na koji je možete da naručite je: +382 69 228 760 ili 069 228 760.