Svjetska šahovska olimpijada: zašto je Bibisara Assaubayeva razočarana


Velemajstor, svjetska šampionka u blicu Bibisara Assaubayeva prokomentarisala je na svojoj facebook stranici tok Svjetske šahovske olimpijade u Čenaju, prenosi Almaty.tv.

Napomenula je da joj je to bila prva olimpijada i ukratko govorila o igri u timu

Bibisara Assaubayeva -Kada igrate za sebe i rizikujete to je pravo svakoga, ali u timskim takmičenjima važno je ne izgubiti, što sam ja i uradila. Odigrala sam svih 11 kola i nisam doživjela ni jedan „minus,“ ni poraz. Iako je to ponekad bilo jako teško priznati – 3 dana igre sam se borila i sa temperaturom od ~39. (Samo ljubazni Pavel Mihajlovič zna koliko sam popila tableta tokom ovih partija. Hvala na brizi!) Bibisara je napisala

Iz stečenog iskustva, šahistkinja je zaključila da zna da igra u timu. Međutim, tokom Svjetskog prvenstva nije prošlo bez razočaranja.

Bibisara Assaubayeva -Prvo. Jako je loše što Kazahstan nije nastupio u punom sastavu. Izostanak Dinare je jako oslabio ekipu. Sigurna sam da bi se mogla nagovoriti, možda čak i natjerati da ne napusti svoje drugove uoči najvažnijeg šahovskog događaja. Šteta što se Federacija tako lako (pa čak i sa zadovoljstvom) složila sa njenim odbijanjem da učestvuje “, rekla je šampionka.

Djevojka je takođe izrazila svoja osjećanja u vezi sa okupljanjima. Iz nekog razloga održani su u Almatiju, gdje je tada uočeno novo izbijanje Covida. Iz tog razloga je i muška ekipa pretrpjela gubitke u sastavu, što je znatno oslabilo reprezentaciju Kazahstana. A radu KCF-a nedostajala je analitička i monitoring komponenta i dobar trener.Bibisara Assaubayeva -Nema tima bez pravog trenera. Mislim na pravog trenera koji umije da podučava, motiviše, podržava, sugeriše, grdi, daje primjer… Ženska reprezentacija Kazahstana nastupila je u Čenaju bez takvog trenera. Onaj koji je bio (možda još uvijek, ne znam, nisam ga vidjela) – imenovan, nije bio previše zainteresovan za sve članove tima, oslanjajući se samo na jednog od svojih igrača. Na našu veliku žalost, ukupni timski rezultat nije bio previše uznemirujući za trenera. Ali kada smo mogli da igramo onako kako smo igrali bez trenera, kakav bismo rezultat pokazali sa zaista dobrim trenerom?!!! Nisam sigurna da će reprezentacija sa ovakvim setom „minusa“ moći dalje da napreduje. Potrebno je pažljivo rješavanje problema. Tada i samo tada ćemo trijumfovati”, zaključila je šampionka Azije.