Emil Sutovsky: „Carlsen će se vratiti u šampionski ciklus – i to možda prije nego što javnost očekuje“


Intervju sa generalnim direktorom FIDE

Timur Ganeev, dopisnik Sport Express-a

Emil Sutovsky o rezultatima Svjetske šahovske olimpijade, pobjedi Dvorkoviča i statusu meča za šahovsku krunu.

U srijedu, 10. avgusta, u indijskom gradu Čenaju održana je ceremonija zatvaranja 44. Svjetske šahovske olimpijade. Pobjedu na muškom turniru odnijela je reprezentacija Uzbekistana, na ženskom – Ukrajine. U oba slučaja sudbinu zlata određivali su dodatni kriterijumi. Rezultate Olimpijade, kao i završene Generalne skupštine Međunarodne šahovske federacije (FIDE), na kojoj je Arkadij Dvorkovič reizabran za drugi predsjednički mandat, sumirao je generalni direktor FIDE pod nazivom velemajstor Emil Sutovsky.

– Kako biste ocijenili pobjedu muške reprezentacije Uzbekistana? Da li je ovo super senzacija, s obzirom da uzbekistanski tim nije imao nijednog šahista sa rejtingom 2700, a recimo SAD nisu imale velemajstora sa rejtingom manjim od 2720?

— Ovo je ogroman uspjeh — i, naravno, iznenađenje. Ali ne bih to nazvao super senzacijom. Već prošle godine – kako na Svjetskom kupu tako i na Svjetskom prvenstvu u rapidu – vidjelo se da mladi Uzbekistanci igraju jako dobro čak i u borbi protiv vodećih svjetskih šahista. Zato mi je lično bilo jasno da, osim američkog tima, nikome nisu inferiorni, čak i ako još nisu uspjeli povećati svoj rejting.

Kako se ispostavilo, trojica  od pet Amerikanaca su na turnir došla van forme. Naravno, bilo je još mnogo konkurenata, ali nijedan od njih se nije pokazao bolji. Na primjer, predvidio sam pobjedu uzbekistanskog tima još četiri kola prije kraja: malo sreće na turniru – i Uzbekistan je zaista postao šampion. Ovo je ogroman i zaslužen uspjeh!

– Kakva je uloga Rustama Kasimdzhanova u takvom usponu šaha u Uzbekistanu, gdje sada raste čitava plejada jakih mladih velemajstora?

– Indirektno veliki – šah je dobio podršku i status u zemlji na talasu uspjeha Kasimdzhanova sredinom 2000-ih (2004. postao je prvak svijeta FIDE. „SE“). Konkretno, što se tiče treninga pojedinačnih igrača, ne bih preuveličavao ulogu Rustama i, u vezi sa time potcenjivao stručnjake koji su direktno radili sa timom.

Kapiten reprezentacije je poznati holandski (a prije toga jugoslovenski i bosanski) velemajstor Ivan Sokolov. Sa momcima je držao trening kampove i prije Olimpijade – i direktno je vodio tim tokom nje. Zato bih izdvojio njegovu ulogu, ali, naravno, dobro se pokazala i Uzbekistanska šahovska federacija – već dugi niz godina momci rade sa vodećim stručnjacima. Ovaj uspjeh nije nastao u vakuumu i ne preko noći.

— Nodirbek Abdusatorov je postao pravi

junak Olimpijade, završivši je sa rezultatom „+6“. Mislite li da je on buduća šahovska superzvijezda?

Najperspektivniji na svijetu uz Alirezu Firouzju?

— Nodirbek je već superzvijezda. Podsjetim da je krajem 2021. postao svjetski prvak u rapidu  ispred Carlsena, Nepomniachtchija i svih drugih. Ako izdvajamo  lidere generacije, treba još dodati Indijca Gukeša Dommarajua – pokazao je apsolutno najbolji rezultat na čitavoj Olimpijadi.

– Da li vas je iznenadilo drugo mjesto jermenskog tima bez njihovog dugogodišnjeg lidera Levona Aronijana?

– Sjajni uspjeh Jermena iznenadio je mnogo više od pobjede Uzbekistanaca. Čini se da nije bilo preduslova [za njihov uspješan nastup] –  tim nije tako mlad, a čini se da nisu ni najbolja vremena. Aronian je napustio reprezentaciju, iako tim nije imao pobjeda s njim posljednjih godina. Ali ovdje smo ponovo vidjeli divan timski duh jermenskih šahista. Njihov lider Gabriel Sargsyan kao da je podsjetio na svoju mladost, kada je bio ključni igrač tima na pobjedničkim Olimpijadama, a na posljednjoj tabli Robert Hovhannisyan, čija visoka klasa se nije dovoljno vidjela zbog previše čvrstog stila igre, opustio se i donio timu puno odlučujućih poena. Jednom riječju – bravo!

– Američki tim je tek na petom mjesti, zbog ne baš uspješne igre Fabiana Caruane. Po vašem mišljenju, da li je to posledica Turnira kandidata, gdje nije opravdao status favorita?

– Neuspjeh favorita – nazovimo stvari pravim imenom – nastao je ne samo zbog loše igre Caruane. Shankland je bio vrlo nepouzdan, Aronian je igrao osrednje (za poređenje: 4 člana jermenskog tima su pokazala bolji performans od Levona!).

Ne znam detalje iznutra, ali činilo se da Amerikanci nemaju jedinstven tim. Ponekad se u šahu može i bez toga – sakupili su zvijezde i pokazivali rezultat – ali kada nešto krene loše, onda nema sigurnosti da jedan igrač može zamijeniti drugog. Čini se da se to dogodilo Amerikancima.

– Šta biste još zapazili o muškom turniru? Možda ulazak Moldavije u prvih 6 ili tek 59. mjesto Norveške, koju predvodi Magnus Carlsen?

— Da, šesto mjesto moldavskog tima je nevjerovatan uspjeh. Mladi momci su zajedno prevazišli sva očekivanja. Naravno, nisu mogli da konkurišu za medalje, ali ovaj rezultat je apsolutno nevjerovatan.

Norveška razočarala – čini se da su se Carlsenovi saigrači razišli. Nisu razumjeli da li da igraju kao i obično ili da se nadaju pobjedi lidera. Kao rezultat toga, nastup je ispao toliko katastrofalan da se počinjem pitati da li sam bio u pravu kada sam američki rezultat nazvao neuspjehom – jer ako je to bio neuspjeh, koji bi onda epitet odgovarao rezultatu Norvežana?

– Kako biste okarakterisali intenzitet borbe na ženskom turniru?

– Ženski turnir je bio vrlo izjednačen – indijski tim je od starta poveo i držao vođstvo do posljednjeg kola, ali su Ukrajinke i Gruzijke sve vrijeme bile tu. I poljski i mladi azerbejdžanski tim imali su šanse za zlato (čini mi se da će šahistkinje sa Kaspijskog mora još dugo biti upisane na listu najjačih), ali su se Ukrajinke pokazale malo  stabilnije. Jedine su koje nisu izgubile niti jedan meč, a nakon što su u poslednjem kolu pobijedili direktne konkurente iz Poljske, zasluženo su osvojile zlato.

– Uskoro počinje i ženski turnir kandidata koji će se održati po nokaut sistemu. Kako ocjenjujete promjenu formata? Koji je format vama lično bliži: nokaut ili dvokružni turnir?

– Nokaut sistem ima svoje prednosti i mane. Uglavnom je spektakularniji, ali se istovremeno povećava uloga rapida (u slučaju neriješenog rezultata). U ovom slučaju nije bilo mnogo alternative – FIDE je morala da razdvoji ruske i ukrajinske šahistkinje. Istina, teoretski se mogu sastati u finalu, koje će se održati 2023. godine, ali probleme ćemo rješavati kako budu dolazili. U ovoj fazi bilo je važno zadržati sve šahistkinje, pronalazeći dostojan i objektivan format, i to je i učinjeno.

— U okviru Generalne skupštine FIDE održan je i izbor predsjednika organizacije. Da li ste očekivali da će Arkadij Dvorkovič pobijediti sa tako rekordnom razlikom?

– Očekivao sam ubjedljivu pobedu, ali nisam očekivao ovako poražavajući skor. Smatram da je ovo visoka ocjena našeg rada u protekle četiri godine: 157:16 je rezultat koji dovoljno govori.

— Kako ocjenjujete da se Vishy Anand pridružio FIDE menadžerskom timu? Koliko je važno ovaj pojačanje? Da li već poznato koji će biti obim posla za 15. svjetskog prvaka?

– Naravno, Vishy je značajna i kultna figura. Biće uključen u mnoge oblasti: od rada sa sponzorima i partnerima, do razgovora o šahovskim temama vezanim za formate i kontrolu vremena, i naravno, nadgledanje rada sa najboljim mladim talentima širom sveta.

— Da li je bilo još nekih ključnih odluka donesenih na Generalnoj skupštini koje su ostale nezapažene od strane medija?

– Odluka – vjerovatno ne. Odnosno, bilo je tehničkih promjenae poput izračunavanja rapid rejtinga, ali one su od interesa za stručnu zajednicu, a ne za širu javnost.

Mnogo je predloga – tiču ​​se formata meča za svjetskog  šampiona, ograničenja mogućnosti prelaska u drugu federaciju sa trenutnim nastupom za reprezentaciju i još mnogo toga. O njima će na jesen raspravljati novi sastav Predsjedničkog Savjeta, a do tada ćemo imati sastanke sa vodećim igračima.

U trenutnoj situaciji, Rusija ne može biti domaćin zvaničnih FIDE šampionata

— Vaš prijatelj Daniel Naroditsky nam je rekao da bi FIDE trebalo da održava ozbiljnije blitz i rapid turnire. Da li se slažete sa ovom tačkom gledišta? Da li je moguće naći ozbiljne sponzore za ove turnire?

— Da, moguće je, a novo takmičenje ćemo uvrstiti u kalendar već 2023. godine. Ne mogu iznijeti detalje do zvanične odluke, ali konkretni radovi su u punom jeku.

Naroditsky takođe smatra da bi FIDE trebalo da počne da sarađuje sa šahovskim sajtovima koji su domaćini mnogih onlajn turnira. Ali oni nemaju nikakve veze sa FIDE. Da li je po Vašem mišljenju moguća bliža saradnja u narednim godinama?

— Sa onlajn platformama radimo od 2020. godine — održali smo mnogo zajedničkih turnira, uključujući dvije zvanične onlajn olimpijade. Online je zaista važna oblast. Mnogo je pitanja koje treba riješiti kako bi se pod okriljem FIDE ugostilo zvanično internet Svjetsko prvenstvo, ali je vjerovatno da ćemo mi biti domaćini ovog događaja 2023. godine.

– Dvorkovich je napomenuo da sada postoji nekoliko opcija gdje je moguće održati meč za svjetsko prvenstvo između Iana Nepomniachtchija i Ding Lirena. Da li je u sadašnjoj situaciji moguće da domaćin meča budu Kina i Rusija (ako se federacije međusobno dogovore), kao što je to već bio slučaj u meču između Ju Wenjun i Aleksandre Gorjačkine?

– U trenutnoj situaciji Rusija ne može biti domaćin zvaničnih FIDE šampionata – zabrana važi do kraja 2022. godine. Odluka o mogućem produženju zabrane biće razmatrana na jesen. Da vas još jednom podsjetim: FIDE smatra da je kategorički pogrešno isključiti sportiste iz takmičenja samo na osnovu pripadnosti Ruskoj šahovskoj federaciji.

O tome sam govorio više puta i nastavljam da branim ovu tačku gledišta. Pored toga, neki od naših partnera su nakon dugih razgovora prihvatili ovaj stav i izvršili odgovarajuće promjene. Istovremeno, učešće reprezentacija i održavanje turnira na teritoriji Rusije bilo bi u jasnoj suprotnosti sa preporukama MOK-a.

– Da li mislite da će meč između Nepomniachtchija i Lirena izazvati posebnu pometnju u šahovskom svijetu? Da li odbijanje Magnusa Carlsena obezvređuje titulu svjetskog prvaka?

— Mnogo zavisi od toga kako i gdje će se meč održati. Naravno, Carlsenovo neučešće će uticati na njegov status, ali mislim da neće biti tako ozbiljno kao što neki misle. Pričajmo o tome uoči meča, kada ćemo objaviti sve detalje.

– Lično, da li ste bili jako uznemireni odlukom Norvežanina?

-Da, šteta je što je Magnus izašao iz ciklusa. No, čini se da nije bilo posebne šanse da ga se zadrži – šampion nije ni iznio nijedan predlog na koji bi pristao. Mislim da će se Magnus vratiti, ne isključujem da će se to dogoditi mnogo prije nego što šira javnost očekuje. Carlsen je nevjerovatan sportista i ambiciozan – i ako vidi da, osim što je izgubio titulu, Gukesh, Abdusatorov i Firouzja počinju da ga nadmašuju, definitivno će odlučiti da im  pruži borbu.

Šta mislite za koliko vremena će dostići 2900? – Za to je potrebno pet-šest fenomenalnih rezultata bez bilo kojeg lošeg rezultata. Moguće, ali malo vjerovatno. Biće mi drago ako se moj skepticizam pokaže netačan, jer šahu su potrebni takvi rekordi!

Шахматы. Как будет жить ФИДЕ после выборов. Интервью Эмиля Сутовского. Спорт-Экспресс (sport-express.ru)