FM Dragan Popadić: Podvig muške šahovske reprezentacije Crne Gore


Sjajan nastup crnogorske muške šahovske reprezentacije na Olimpijadi u Indiji i sjajan debi novog selektora Dragana Kosića. U konkurenciji 188 ekipa podjeliti 11. mjesto i biti 22. po dodatnim kriterijumima je pravi podvig. Pogledajte samo reprezentacije koje imaju isto bodova kao i mi – Holandija, Španija, Francuska, Engelska, Grčka, Srbija… Sve veličine. Naši momci su zabilježili 6 pobjeda, tri remija i samo dva poraza. Tako je nadmašen naš najboji rezultat sa Olimpijade u Drezdenu, kada sam ja bio selektor, i kad smo bili 26. Srećan sam zbog toga. Cijela ekipa je igrala dobro, nije bilo slabog mjesta.

Pokazuje se da je bio pravi potez, koji sam od početka podržao, da na našu rejting listu dođe Denis Kadrić. Na prvoj tabli 7,5 iz 11 je odličan rezultat. Ne samo da smo dobili odličnu prvu tablu, nego je Nikola Đukić pomjeren na drugu i to je rezultiralo sa 8 poena iz 11, bez poraza, Đuka ko Đuka, uvijek sjajan. Blago za ekipu. Denis i Nikola su igrali sve partije. Samo oni znaju koliki je to napor. Luka Drašković nam je donio taj veliki trijumf u posljednjem kolu protiv Danaca sjajnom pobjedom. Imao je malu krizu na Olimpijadi, koju je stoički prevazišao. To mogu samo stabilni ljudi. Talenat se podrazumjeva. Osvojio 5,5 poena iz 10 partija. Dragiša Blagojeivč uvijek pouzdan. Ko njega ima u ekipi ne treba da brine za rezultat. Osvojio 6 poena iz 10 partija. I na kraju debitant, mladi Andrej Šuković koji je igrao samo dvije partije, zabilježio jednu pobjedu i jedan remi. Osjetio miris baruta, i uvidio da nije isto igrati za klub i za reprezentaciju. Svoj posao obavio dobro. Prave stvari tek od njega očekujemo.

Velemajstor Dragan Kosić je debitovao više nego uspješno. Njegov udio u ovom podvigu je takođe veliki. Dugo je u šahu, za reprezentaicju uvijek igrao dobro, sad se pokazao kao dobar selektor. Ja nisam od onih koji će iz narodne mudrosti uzeti poslovicu “Prvi mačići se u vodu bacaju”. Naprotiv, ja uzimam onu drugu izreku “Prvo, pa muško”. Mi smo imali sjajnog selektora, Milana Draška, i njegov potpis se osjeća i u ovoj reprezentaciji. Sad smo na putu da dobijemo jos jednog dobrog selektora. Važno je samo osjećati igru i upoznati dušu svakog člana reprezentacije. Da bi se stvorio kolektiv. Jer samo se kolektivno, uz dobru atmosferu postiže dobar rezultat.  A uspjeh doprinosi boljoj atmosferi. Pravi izazov i Dragana i reprezentaciju čeka dogodine na Prvenstvu Evrope, i to u našoj Crnoj Gori.

Naša ženska reprezentacija je osvojila 71. mjesto, što je negdje očekivani rezultat. Šteta smo smo poraženi u posljednjem kolu. Utisak bi bio još bolji. Ali, konačno dobijamo dobru žensku reprezentaciju. Aleksandra Milović, Nikolina Koljević i Kristina Bačić su dobre i pouzdane igračice. Sad su stasale i mlade Mateja Popović i Milena Mosurović. Njihovo vrijeme tek dolazi, a to znači i bolji rezultat ženske reprezentacije. U Indiji su se hrabro borile pod crnogorskom zastavom. Skidam kapu.

Našoj ekspediciji, koju predvodi predsjednik Saveza Jovan Milović, želim srećan povratak u Crnu Goru, koju su dostojno reprezentovali.

FM Dragan Popadić