In memoriam: Vladimir Fedorov (1962-2022)


4. avgusta 2022. iznenada je preminuo Vladimir Nikolajevič Fedorov (1962-2022), međunarodni sudija – jedan od najboljih sudija u Rusiji i svijetu, FIDE majstor, pedagog.

Vladimir Fedorov počeo je da igra šah 1974. godine. Od 1994. godine do poslednjih dana života radio je u sistemu dodatnog obrazovanja u školi šaha Doma dečjeg stvaralaštva broj 5 u Novokuznjecku, bio je nastavnik najviše kategorije. Koautor sveobuhvatnog obrazovnog programa „Škola šaha“, autor mnogih didaktičkih materijala i dodatnih opštih razvojnih programa za obrazovni proces. Dodatni opšterazvojni program „Igraj i uči – Šah za predškolce“ 2020. godine zauzeo je 3. mjesto na regionalnom takmičenju višestepenih dodatnih opštih razvojnih programa. Prvi je u zemlji razvio zadatke za izvođenje šahovskih olimpijada za učenike osnovnih škola. Na predlog V. Fedorova, Odbor za obrazovanje i nauku Uprave Novokuznjecka već više od dvadeset godina za redom održava šahovsku olimpijadu, koja je popularna među učenicima i njihovim roditeljima.

Pokrenuo je međunarodnu naučnu i praktičnu konferenciju „Šahovsko obrazovanje u Rusiji i svijetu: iskustva, problemi, izgledi“ (2018, Novokuznjeck), aktivno učestvovao kao moderator i odgovoran za tehničku podršku konferencije. U sekciji „Aktuelni problemi nastave šaha“ održana je prezentacija udžbenika „Razvijanje igre na šahovskoj tabli“ (autori V. Fedorov i V. Šukan). Učenici Vladimira Nikolajeviča konstantno pokazuju dobre rezultate na sveruskim, regionalnim i gradskim takmičenjima.

2020. godine organizovao je i vodio onlajn turnire za učenike Škole šaha Palate kreativnosti, za školarce Kuzbasa i Rusije. Takođe 2020. godine razvio je i održao online gradsku olimpijadu među mlađim školarcima.

Vladimir Nikolajevič je FIDE sudija od 2008. godine, od 2013. je međunarodni sudija, više puta je održavao takmičenja na različitim nivoima kao sudija, glavni sekretar i glavni sudija. Bio je član sudijskih odbora Glavne lige prvenstava Rusije među muškarcima i ženama (17 puta), Svjetskog prvenstva među studentima, Svjetske olimpijade, finala Kupa Rusije. Od 2007. godine stalno učestvuje na prvenstvima Ruske Federacije među djecom i juniorima kao glavni sekretar. Po pravu se smatrao najboljim glavnim sekretarom sudija u Rusiji.

U velikoj mjeri zahvaljujući zalaganju Vladimira Nikolajeviča, u našoj zemlji je obučen sposoban i kompetentan odred kvalifikovanih šahovskih sekretara. Odlikovan je Počasnim priznanjem Ministarstva obrazovanja Ruske Federacije, medaljama Kemerovske oblasti „Za dostojan odgoj djece“, „Za službu Kuzbasu“, „Za vjeru i dobrotu“, jubilarnom medaljom „75 godina Kemerovske oblasti“.

Vladimir Nikolajevič se odlikovao velikom pronicljivošću u šahu. Njegov talenat je bio univerzalan i izuzetan. Mogao je da igra suptilno na početku, da uđe u tešku odbranu, da napada silovito ili, konačno, da hladnokrvno manevriše. Ponekad je donosio odluke koje su bile zapanjujuće u svojoj dubini. Šahovski savez Rusije, Kemerovska oblast i grad Novokuznjeck izražavaju najdublje saučešće supruzi, rodbini i prijateljima preminulog.