Radjabov neće igrati na Olimpijadi: Indija je sada 2. nosilac


Teimour Radjabov vs. Ding Liren

Teimour Radjabov je pobijedio Ding Lirena u 12. kolu madridskog Turnira kandidata | foto: Stev Bonhage, FIDE

Indija je sada drugi nosilac na Šahovskoj olimpijadi koja počinje 29. jula, a Norveška sa Magnusom Carlsenom je 3., nakon što je Azerbejdžan pao sa 2. na 6. mjesto jer je Teimour Radjabov ispao iz tima. Vasif Durarbayli je kritikovao svog kolegu, ali Teimour sada navodi posljedice infekcije COVID-om.

SAD su već bile veliki favoriti za pobjedu na Šahovskoj olimpijadi 2022. nakon što je Rusiji zabranjeno učešće, a Kina se povukla zbog problema sa putovanjima, ali sada je oslabljen i jedini tim sa prosječnim rejtingom svoja četiri najbolja igrača iznad 2700, Azerbejdžan koji je bio 2. nosilac sa rejtingom 2705, ali samo ako bi igrao Teimour Radjabov.

15 najboljih olimpijskih timova

izvor: chessolympiad.fide.com

Teimourovo odustajanje iznenada znači da je Azerbejdžan sada tek 6., dok je domaćin Indija favorit za srebrnu medalju, a Norveška Magnusa Carlsena sada je favorit da završi na pobjedničkom podijumu.

Teimourovo povlačenje se pokazalo kontroverznim, a saigrač Vasif Durarbayli je jučer objavio sljedeće na azerbejdžanskom jeziku na svojoj Facebook stranici (kako su prenijeli ruski azerbejdžanski mediji).

„Dugo nisam pisao o ovome da ne bih pokvario odnose sa saigračima. Postojala je šansa da Teimour zaigra, ali to se nije desilo. Uskoro ćemo saznati kako će to objasniti .

Azerbejdžan je ovoga puta imao veliku šansu da osvoji olimpijske medalje. U principu, šansa još nije prošla, ali moramo da govorimo iskreno. Azerbejdžan nema šahista koji bi mogao zamijeniti Teimoura. Njegov izostanak će značajno smanjiti naše šanse za medalje.

Ovdje bih želio da napomenem da je na razvoj Radjabova, da bi dostigao takav nivo, vlada potrošila milione. To je dug koji se ne može vratiti, ali uslov bi trebao biti barem igranje za reprezentaciju. Na kraju krajeva, mi ovdje igramo za zajednički cilj.

Očigledno Radjabov, u koga su uloženi milioni, ne osjeća nikakvu moralnu odgovornost. 2019. godine, žaleći se na umor, napustio je tim na pola puta. U 2021. odigrao je osam ‘beživotnih’ partija koje su sve završile remijem. Sada je potpuno otkazao. Znajući sve ovo, i još mnogo toga o čemu ne mogu da pričam, imam osnovu da govorim o ovome.

Za mene bi Radjabov po svaku cijenu trebalo da igra na Olimpijadi, makar bio do ‘lakata u krvi’. I osuđujem ga što to nije uradio.“

Teimour Radjabov je odustao od FTX Road-a za Miami žaleći se na bolest nakon poraza od Aniša Girija drugog dana turnira što znači da je počeo sa jednim remijem i četiri poraza.

Teimour je sada objasnio svoje povlačenje iz reprezentacije zbog COVID-a koji je dobio nakon povratka s Turnira kandidata. U dugom postu koji su objavili azerbejdžanski mediji, Teimour opisuje svoja dostignuća dok je predstavljao Azerbejdžan, završavajući:

„Godine 2021. pobijedio sam Levona Aroniana u finalu Airthings Masters turnira „Champions Tour“ Magnusa Carlsena i postao pobjednik turnira. Na završnom turniru „Champions Tour“ zauzeo sam drugo mjesto u prestižnom takmičenju, iza svjetskog prvaka Magnusa Carlsena 2022. godine osvojio sam bronzanu medalju za svoju zemlju osvojivši treće mjesto na turniru kandidata u Madridu, gdje je učestvovalo osam najboljih šahista koji su se takmičili za svjetsku šahovsku krunu.

Turnir kandidata, koji je glavni turnir u životu i karijeri svakog profesionalnog šahista, bio je, očekivano, najteži ispit za mene i potpuno je uništio moje fizičko i psihičko zdravlje. Također, po povratku sa turnira obolio sam od COVID-a, koji je bio komplikovan visokom temperaturom, jakim kašljem i post-COVID sindromom. U sadašnjem zdravstvenom stanju ne mogu da koristim reprezentaciji, moram se oporavljati neko vrijeme. Dozvolite mi da Vas obavijestim da su ljekari zabranili bilo kakav psihoemocionalni stres preporučivši višemjesečno ambulantno liječenje. Moram neko vrijeme da se oporavljam.

Svim saigračima u reprezentaciji Azerbejdžana želim puno sreće na predstojećoj Olimpijadi. Gledaću sve mečeve kao njihov navijač, i bićem uzbuđen zajedno sa saigračima. Nadam se da ću ponovo igrati na visokom nivou u reprezentaciji Azerbejdžana kada budem mogao da se takmičim.”

Aronian, Radjabov, Mamedjarov

Radjabov je pobjedio dok je Azerbejdžan pobjedio Jermeniju na putu do pobjede na Evropskom ekipnom prvenstvu 2017. | foto: Anastasia Karlovich

Još jednom želimo Teimouru brz oporavak. U međuvremenu, reprezentacija Azerbejdžana još uvijek ima potencijal za medalje, ali je pozicija SAD-a kao prvog nosioca još više ojačana. Ostaje samo jedna nedjelja da se sačeka dok ne počne olimpijada u petak 29. jula u Čenaju, Indija.

https://new.chess24.com/wall/news/radjabov-is-out-of-the-olympiad-india-now-2nd-seeds