Carlsen i Nepo reaguju na neigranje još jednog meča


Carlsen i Nepomniachchi igraju u Zagrebu

Kakva sudbina, Magnus Carlsen i Ian Nepomniachchi su se sastali u 1. kolu turnira na dan kada je postalo zvanično da neće igrati još jedan meč

 foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

Pobjeda Iana Nepomniachtchija na Madridskom turniru kandidata donijela mu je revanš protiv Magnusa Carlsena, ali kada su danas sjeli da igraju u Zagrebu znali smo da se taj meč neće održati. Oba igrača su kasnije ispričala šta to znači.

Partija Carlsen-Nepomniachtchi je u 1. kolu u Zagrebu završena je relativno brzo i mirno, ali je mnogo više zanimalo javnost ono što su igrači imali da kažu kasnije kada su razgovarali s Alejandrom Ramirezom.

Prvi je bio na redu svjetski šampion Magnus Carlsen, koji je govorio samo nekoliko sati nakon što je u javnosti postalo poznato da neće braniti svoju titulu svjetskog šampiona.

Kako se Magnus osjeća?

„Uredu je. Sada ovako razmišljam više od godinu dana, a sada je očigledno kada je službeno objavljeno postalo pomalo čudno, ali ja to prihvatam. Nastaviću da igram šah i pokušaću da uradim najbolje što mogu.”

Da li i dalje ciljate na nove visine, ili planirate malo da uspori?

„Mislim da već nekoliko godina nisam konkurentan kao nekada, ali i dalje želim da igram šah i još uvijek želim da budem dobar. Samo možda nemam isti nivo motivacije, ali to ne znači da ću igrati mnogo lošije!”

Da li imate lične planove?

„Vidjećemo. Imam neke ideje, ne znam na šta će biti, zaista. Inače, i dalje volim da igram šah, pa ću ga dosta igrati!”

Da li vaše neigranje znači da opada vrijednost meča za svjetskog šampiona?

„Pretpostavljam, ali to zapravo nije moj problem!“

Magnus nije jedino razbio snove o Međunarodnom danu šaha…

Jedan čovjek čiji bi to mogao biti problem je Ian Nepomniachtchi, koji bi sada trebao da igra sa Ding Lirenom za titulu (pogledajte Dingovu vlastitu reakciju). Ian je takođe razgovarao sa Alejandrom:

Ian nije imao godinu dana za razmišljanje o meču i zvučao je iskreno razočaran, kako zbog sebe tako i zbog šaha.

„Lično, za mene je to naravno bilo prilično razočaravajuće, i prilično tužno, i ne samo zbog ljudske odluke. To je potpuno razumljivo, i naravno da je poštujem, jer prije svega ja i Magnus imamo prilično dobre odnose, i znamo se 20-ak godina, pa mogu da pretpostavim da je i za njega to bila prilično bolna odluka.

Ali isto tako osjećam da se možda osjećao manje-više kao talac čitave ove situacije.

Navodno je dužan da brani titulu svaki put, a možda je to veliki pritisak. Od mog dosta malog, u odnosu na njega, iskustva u mečevima za titulu…takođe kao i kandidat, uprkos rezultatu koji je jako težak, tako da je za mene, naravno, prilično razočaravajuće, ali i pretpostavljam da bi moglo biti dosta štete učinjeno šahu ovom odlukom. Ali još jednom, nisam u poziciji da sudim, i moram reći da je Magnus bio, jeste i vjerovatno će biti jedan od najvećih šahovskih ambasadora, bez obzira na njegovu odluku.”

Ian je imao optimističniju poruku kada su ga pitali da li će njegov meč na Svjetskom prvenstvu protiv Ding Lirena imati istu vrijednost.

„Mislim da hoće, jer je manje-više isto, to je meč za titulu, i još jednom sam već više puta rekao, da Dingove šahovske kvalitete ocjenjujem prilično visoko — ne bih rekao da je u šahu ništa slabiji od Magnusa. . Ok, Magnus je sjajan sportista, i to ipak čini razliku, ali u šahovskom smislu Ding je jednostavno sjajan igrač.“ Ian Nepomniachtchi bi trebao igrati protiv Ding Lirena u meču za svjetskog šampiona u prvoj polovini 2023. godine.