Carlsen želi da igra za krunu po analogiji sa tenisom. Tri seta u klasiku, rapidu i blicu


Piše: Timur Ganeev, dopisnik

Norvežanin vjeruje da će takav format šampionski meč učiniti zanimljivijim za širu publiku.

“SE” je saznao pod kojim uslovima je 16. šampion svijeta Magnus Karlsen spreman za svoju petu odbranu titule sa ruskim velemajstorom Janom Nepomniachtchijem. Norvežanin je predložio da FIDE održi meč za svjetsku šahovsku krunu, po analogiji sa tenisom, podijelivši ga u tri seta. U svakom setu igraju se četiri partije po klasičnom sistemu. Ako se na kraju četiri partije zabilježi nerješen rezultat, onda velemajstori igraju taj-brejk – četiri partije u rapidu. Ako nakon toga bude nerješeno, odigraće se još dvije blic partije.

Ako se na kraju dva seta zabilježi nerešen rezultat (1:1), igra se odlučujući treći set (po istim pravilima). Tako Magnus može odbraniti titulu ili je izgubiti u samo osam klasičnih partija. Zaista, možemo zamisliti dramu kada se Carlsen i Nepomniachtchi bore za pobjedu u rapid šahu. Prema Norvežaninu, ovaj format će prvenstvenom meču dati novi zamah i pomoći privlačenju nove publike i sponzora. Hoće li zvaničnici FIDE pristati na promjenu formata meča? I da li im je sada isplativo da prihvate ideju šampiona?

Kralj u Madridu

2006. godine, uz ogromne napore Kirsana Iljumžinova, Elista je bila domaćin meča ujedinjenja titule između FIDE šampiona Veselina Topalova i svetskog šampiona u klasičnom šahu (PCA) Vladimira Kramnika (postojala je dvojna vlast u šahovskom svijetu od 1993. godine nakon odbijanja 13. svjetskog prvaka Garija Kasparova da igra pod okriljem FIDE).

Odlučili su da ga odigraju u formatu 12 klasičnih partija i taj-brejka u slučaju nerješenog rezultata (na kraju je to bilo i potrebno).

Po ovoj šemi šampionski meč  se igrao do 2021. godine. U Dubaiju su Carlsen i Nepomniachtchi odigrali 14 klasičnih partija, ali, kao što znamo, nije bilo moguće saznati vrijednost promjena. Rus je ‘kapitulirao’ nakon 11 partija, ali je skoro sedam mjeseci kasnije drugi put uzastopno osvojio Turnir kandidata i tako stekao pravo na revanš.

Ian Nepomniachtchi.
Foto: Global Look Press

Sam Magnus je još u decembru rekao da će pristati na petu odbranu samo ako Alireza Firouzja, zvijezda nove generacije, pobijedi na turniru kandidata: „Ako neko drugi osim Alireze pobijedi na turniru kandidata 2022., malo je vjerovatno da ću igrati sledeći meč za titula prvaka svijeta”, rekao je svjetski prvak.

– Veći dio godine mi je bilo jasno da je ovaj meč (sa Nepomniachtchijem – cca. „SE“) trebao da bude poslednji. Sada mi to više ne znači tako mnogo. Nisam osjećao da su pozitivne strane nadjačale negativne. Ali to ne znači da napuštam šah. Samo mogu pokušati postići mnogo više.”

U novembru 2021. Firouzja je postao najmlađi velemajstor u istoriji koji je probio rejting granicu od 2800 poena. On je takođe tek treći šahista u istoriji koji je nastupio na turniru kandidata prije nego što je napunio 20 godina (ranije su to uspjeli Boris Spaski i Robert Fišer). Istina, u Madridu, Firouzja nije uspio, i postao je glavno razočarenje.

Nepomniachtchi ih je, s druge strane, sve ostavio iza sebe, pobjedivši na turniru prije poslednjeg kola: „Igrao je veoma dobro, koristeći većinu svojih šansi“, opisao je Carlsen pobjedu Rusa.

“Imao je mnogo zanimljivih partija. Iskreno, nisam očekivao da će pobijediti. Smatrao sam da su ga stručnjaci i kladionice previše potcijenile, ali sam ipak smatrao da su Ding Liren i Fabiano Caruana favoriti. Ali Nepomniachtchi je obavio zaista sjajan posao.”

Na pitanje da li to znači da će Magnus ipak igrati drugi meč sa Janom, on je odgovorio: „Vidjećemo“. Istovremeno, Norvežanin je lično stigao na turnir kandidata da razgovara sa predsjednikom FIDE Arkadijem Dvorkovičem.

FIDE praktično nema izbora

U ponedjeljak je El Pais obavjestio da bi Norvežanin pristao da brani titulu sa Nepomniachtchijem u aprilu 2023. ako FIDE promijeni format takmičenja. Prema našim informacijama, radi se o teniskom formatu, s tim da je meč podijeljen u tri seta. Ni Carlsen ni Dvorkovich nisu to komentarisali nakon sastanka, ali su šanse da će se strane dogovoriti vrlo velike.

Kao prvo, 7. avgusta će se održati izbor za predsjednika FIDE, pri čemu je važno da Dvorković dobije podršku Carlsena. Ipak, Rusu se suprotstavlja Ukrajinac Andrej Barišpolets, koji na izbore izlazi u duetu sa Dancem Peterom Hajneom Nilsenom, koji je dugogodišnji član Magnusovog trenerskog tima. I sam svjetski prvak se u početku ogradio od govora o izborima, ali će, sudeći po posljednjim izjavama, imati određeni uticaj.

Čak će i jedna riječ Carlsena biti značajna. Drugo, sindrom remija, o kojem se dosta priča proteklih godina, zaista je problem za širenje interesa svjetske javnosti za šah. Podsjetimo, u meču između Carlsena i Karjakina odigrano je 10 remija, dvije godine kasnije Norvežanin i Fabiano Caruana su remizirali svih 12 partija u klasičnom tempu. Da, u meču s Nepomniachtchijem bile su čak četiri odlučene partije, ali to prije sugeriše da se Rus psihički slomio i prestao da igra svojom snagom nakon poraza u šestoj partiji. U revanšu će sigurno igrati mnogo pribranije i opreznije. Format koji nudi Carlsen zaista će unijeti raznovrsnost u tok meča i učiniti ga spektakularnijim.

Шахматы. Какие условия выдвигает Магнус Карлсен для чемпионского матча с Яном Непомнящим. Спорт-Экспресс (sport-express.ru)