Maksim Lutovac: Anegdote i minijature (8.nastavak)


Radojica Dabetić – Duhoviti Momo Ćetković

ISTI FIŠER

Pioniri šaha bili su amateri, obrazovani ljudi, skloni šali i humoru koji su stvarali posebnu aromu na seniorskim prvenstvima. Generacije su odrastale na duhovitim duelima Blaža Sredanovića, koji je rano otišao u SAD, i dipl.ing. Vlada Vukčevića, koji je poslije studija ostao u Beogradu. Oni su i vizuelno predstavljali zanimljiv par: Vlado onižeg rasta i dvometraš Blažo nikada se nijesu razdvajali, praćeni grupicom slušalaca. Ipak ih je u duhovitosti, drugačijeg i nenametljivijeg stila, nadmašivao Momčilo Ćetković, petostruki šampion republike. Dabetić se sjeća nekoliko njegovih ,,caka“.

Početkom 80-ih godina Dabac je stupao na šahovsku scenu, kasnije tri puta bio na republičkom tronu. Gledajući ga – visokog, mršavog i smeđeg, Momo je, najednom turniru, rekao: „Isti Fišer“, zbog čega su junoši „porasle uši“, ali se poklopio njima kada je čuo čitav „kompliment“: „Dabetić je isti Fišer do trećeg poteza!“4

JAČE I BRŽE

Pravila o „cugu“ su se decenijama „usavršavala“ na štetu igre i glavna rola je data zastavici na časovniku. Poznato je da su veliki šampioni bili sjajni „revolveraši“, ali i protivnici brzopoteznog šaha, kao npr. Svetozar Gligorić.

Kada je zastavica postala presuditelj, bez obzira na poziciju ili materijal na tabli, M.Ćetković svoje negodovanje je izrazio originalnom mišlju: „Najbolje je da se skinu figure sa table i da partneri lupaju po satu. Ko bude udarao jače i brže – dobiće partiju“.

U BAZEN, UMJESTO NA PARTIJU

Jedna od senzacija na Saveznom kupu 1975. godine bila je pobjeda „Mornara44 iz Bara nad Titogradom 3:1. Dok su Titograđani išli na sljedeće kolo, Momo je vidio kako se ispod mosta, kojim su prolazili, kupa Radovan Brajović, kojeg je kapiten izostavio zbog poraza od Lutovca. „Bacio Maksim Raša u bazen, prokomentarisao je Momo, vjerovatno žaleći što mu ne pravi društvo, već mora da se znoji pet sati za šahovskom tablom.

(nastaviće se)