Turnir kandidata drugo kolo: Nakamura se vraća


autor Carlos Alberto

19.6.2022 – Nakon šest i po sati igre, Teimour Radjabov je predao partiju protiv Hikarua Nakamure u jedinoj odlučenoj partiji 2. kola Turnira kandidata. Borbeni remiji su viđeni na sve tri preostale table, a Richard Rapport je propustio šansu za pobjedu protiv Alireze Firouzje. Fabiano Caruana je iznenadio Iana Nepomniachtchija u partiji između vodećih.

| Foto: FIDE / Stev Bonhage

Spas za rođendan

Alireza Firouzja je napunio 19 godina na turniru kandidata u Madridu. Mladić je remizirao svoju partiju u prvom kolu iz malo inferiornije pozicije protiv Teimoura Radjabova. Na svoj rođendan, ponovo je imao crne figure – i imao je mnogo teži zadatak da se izbori za remi protiv Richarda Rapporta.

Bijeli je mogao dodatno poboljšati svoju poziciju sa 38.Rg7+ Kh8 (38…Kf8 vodi do matiranja) 39.Rgd7. U pojednostavljenoj poziciji, Rapport bi dokazao da su njegov aktivni kralj i napredovali slobodnjaci dovoljni za pobjedu u ovoj završnici.

Umjesto toga, Rapport igrao 38.Ke4, dajući crnom priliku da se spasi, iako još uvijek u slabijoj poziciji. U ovom trenutku, Firouzja je bio u velikim vremenskim problemima, a Rapport je igrao brzo kako bi povećao pritisak na svog mladog protivnika.

Odluka Mađara se izjalovila, jer se Firouzja snalažljivo branio sve dok na kraju nije dobio pola poena. Iako nije bilo nimalo lako, Firouzja je uspio da remizira u dvije partije   crnim figurama koje su označile start njegovog prvog učešća na turniru kandidata.

Alireza Firouzja | Foto: FIDE / Stev Bonhage

Skoro izgubljena novost

Osvrćući se na teoretsku novost  koju je odigrao u 10 potezu u partiji protiv Iana Nepomniachtchija, Fabiano Caruana je rekao:

“Znao sam da će Ng4 biti iznenađenje. Ne znam da li je mnogo ljudi analiziralo ovaj potez. […] To je vrlo riskantno, veliko kockanje.”

Zaista, američki velemajstor je uspio iznenaditi svog dobro pripremljenog protivnika.

Nepo, koji je poznat po brzoj igri čak i u klasičnim partijama, proveo je oko 35 minuta za svojih pet narednih poteza, dok je Caruana nastavio da igra po domaćoj pripremi.

Ruski šahista je primjenio razuman pristup kao reakciju na novost, ali je u 17 potezu odlučio da isproba svoje šanse žrtvujući pješaka kada je odgrao svojim topom na treći red.

Potezom 17.Ra3 je ostavio d4-pešaka da visi. Po prvi put u partiji, Caruana je iskoristio dosta vremena, jer je proveo 9 minuta prije nego što je prihvatio žrtvovanog piona.

Dok su crni pioni na kraljevom krilu bili na g5 i h6 ispred svog kralja, uslijedila je napeta bitka. Na kraju, Caruana je počeo da osjeća da nedostatak vremena. Oko 30. poteza, Amerikanac je odlučio da ponovi poziciju i osigura pola poena.

Nepomniachchi i Caruana nastavljaju da dijele vodstvo nakon dva kola u Madridu.

Ian Nepomniachtchi | Foto: FIDE / Stev Bonhage

Nakamura pobjedio Radjabova

Dva elitna velemajstora koji su se proslavili primjenjujući oštru Kraljevu indijsku odbranu – a zatim su prešli na pozicioni pristup – odigrali su jedinu odlučenu partiju kola. Hikaru Nakamura je imao bijele figure protiv Teimoura Radjabova, i stvorio je udobnu prednost u ranoj središnjici.

Kada su dame napustile tablu i kada su se na tabli pojavili top i skakač protiv topa i lovca, Radjabov je odlučio da da prioritet aktiviranju svog topa umjesto da brani svog slabog pješaka u 35  potezu.

Azerbejdžanac je mogao pasivnom igrom da pokuša da odbrani inferiornu poziciju, jer je sa bijelim figurama teško naći način da se napreduje. Umjesto toga, odlučio se na 35…Rd5, dozvoljavajući 36.Rc6, i više nije bilo načina da se odbrani a-pješak.

Realizacija prednosti u završnici  nije bila nimalo trivijalna. Ili, kako je to rekao holandski GM Max Warmerdam:

“Da li neko razumije završnicu Nakamura-Radjabov?”

Iz te pozicije, Nakamuri je bilo potrebno još šesnaest poteza da osvoji pun poen i vrati se na 50-postotni rezultat nakon poraza u prvom kolu od Caruane.

Šest i po sati kasnije — Teimour Radjabov | Foto: FIDE / Stev Bonhage

https://en.chessbase.com/post/fide-candidates-2022-r2