Ceremonija otvaranja Turnira kandidata u Madridu


Ceremonija otvaranja Turnira kandidata 2022. održana je u hotelu Four Seasons u Madridu. Bila je to noć za pamćenje jer su se šahovska elita, zvaničnici, gosti i novinari okupili u jednoj od plesnih dvorana jednog od najluksuznijih hotela u španskoj prijestonici kako bi proslavili svečano otvaranje najvažnijeg šahovskog događaja godine.

Domaćin večeri bio je čuveni španski velemajstor Miguel Illescas, čiji su šarm i duhovitost stvorili opuštajuću i glatku atmosferu u kojoj su čak i igrači – koji se obično nevoljko pojavljuju na ovim ceremonijama – uživali.

Predsjednik FIDE Arkady Dvorkovich i čelnik Španske šahovske federacije (FEDA) Javier Ochoa zahvalili su se organizacionom timu, partnerima, Chess.com, porodici Scheinberg i poželjeli igračima nezaboravne igre i spektakularne pobjede u Madridu.

Predsjednik Vrhovnog savjeta za sport Španije, D. José Manuel Franco, istakao je da mu je drago što je njegova zemlja izabrana da bude domaćin turnira kandidata. „Španija je, kao što se pokazalo, posvećena šahu, a šah je takođe posvećen Španiji“, rekao je Franko.

Svečana ceremonija uključivala je predstavljanje promotivnog videa Turnira kandidata 2022., kao i nastup Juge di Prime, pjevačice i šahovske umjetnice koja je izvela pjesmu ‘Oh Capablanca’, posvećenu slavnom kubanskom prvaku svijeta čiji su roditelji porijeklom iz Španije, kao i njena nova pjesma ‘Open Files’ – posvećena turniru kandidata.

Veče je završeno gracioznim i ritmičnim nastupom flamenka. Kako su gosti krenuli na koktel, osam kandidata se tiho povuklo da se odmore i pripreme za prvi krug događaja, koji bi mogao odrediti njihove karijere i živote.

Prvi krug kandidata počinje u petak, 17. juna u 15:00 CEST u Palacio de Santona u Madridu.

Parovi u prvom kolu su sljedeći:

Jan-Krzysztof Duda vs Richard Rapport

Ding Liren vs Ian Nepomniachchi

Fabiano Caruana vs Hikaru Nakamura

Teimour Radjabov vs Alireza Firouzja

Tekst: Milan Dinić Fotografije: FIDE / Stev Bonhage

https://www.fide.com/news/1814