Grischuk je procijenio uticaj politike na Nepomniachcthijev nastup na turniru kandidata


Grischuk: politika neće biti problem za Nepomniachtchija na turniru kandidata

MOSKVA, 16. jun – RIA Novosti, Oleg Bogatov.

 Politička situacija u svijetu i isključenje ruskih sportista iz učešća na međunarodnim takmičenjima neće ozbiljno uticati na nastup Iana Nepomniachtchija na Turniru kandidata za Svjetsku krunu, koji će se održati u Madridu pod pokroviteljstvom Međunarodne Šahovske federacije (FIDE), rekao je velemajstor Aleksandar Grischuk za RIA Novosti.

Nepomniachtchi je na prethodnom sličnom takmičenju pobijedio 2020. godine, a u decembru 2021. izgubio je borbu za titulu od aktuelnog svjetskog prvaka Norvežanina Magnusa Carlsena rezultatom 3,5:7,5. Turnir kandidata počinje 17. juna – Nepomniachtchijevi protivnici će biti Ding Liren (Kina), Alireza Firouzja (Francuska), Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura (oba SAD), Richard Rapport (Mađarska), Teymur Radjabov (Azerbejdžan) i Jan-Krzystof Duda (Poljska). ).

„Ne vidim tu nikakav problem“, rekao je Grischuk, odgovarajući na pitanje o mogućem uticaju političke situacije u svijetu na Nepominčijevu igru. „Kako jedna situacija može ometati drugu? To meni ne bi smetalo. Jan ima sasvim pristojne šanse za osvajanje turnira. Mislim da su 15 posto, možda i veće – oko 20. Sastav učesnika je vrlo ujednačen, jedino u šta ne vjerujem uopšte je da Tejmur Radjabov i Richard Rapport mogu osvojiti turnir. Nema favorita.“

„U početku bih izdvojio Dinga Lirena, ali sam pročitao da zbog ograničenja zbog korona virusa u Kini ide sam u Španiju“, dodao je velemajstor. „A Ding je, kako sam shvatio, navikao da putuje sa trenerima, sa drugovima. I ne znam kako će mu sad biti neprijatno, može da ga uznemiri. Zato smatram da su četiri velemajstora favoriti -Ding Liren, Fabiano Caruana, Alireza Firouzja i Jan. A Hikaru Nakamura i Jan-Krzysztof Duda nisu favoriti. Mogu i osvojiti turnir, ali mislim da imaju manje šanse.“ Takmičenje će biti završeno 5. jula. Pobjednik turnira kandidata igrat će meč Svjetskog prvenstva protiv Carlsena.