FIDE najavila početak Turnira kandidata 2022


Srijeda, 15 jun 2022 23:30

Na uvodnoj konferenciji za novinare u Palacio de Santona u Madridu, FIDE je najavila početak Turnira kandidata 2022. kako bi se utvrdilo ko će biti sledeći izazivač za titulu svjetskog prvaka.

Događaj za medije održan je u monumentalnoj Palacio de Santona, a prisustvovali su mu zamjenik savjetnika za sport u regionalnoj vladi u Comunidad de Madrid, Alberto Tomé González, izvršni direktor FIDE Dana Reizniece-Ozola i Fabiano Caruana.

Dana Reizniece-Ozola, koja je i direktorica turnira kandidata za 2022. godinu, istakla je da je predstojeći događaj „najvažniji turnir pored samog meča za svjetskog šahovskog  šampiona“.

“Ovdje ćemo ugostiti osam najjačih šahista svijeta. Prije toga su već radili čitave  godine, kvalifikovali se za ovaj događaj… Oni su vrh vrha, koji su se u ovom trenutku pokazali kao najjači”.

Konferencija za novinare, kojoj su prisustvovali španski i međunarodni novinari, počela je prikazivanjem promotivnog videa za kandidate za 2022. godinu, koji će biti zvanično predstavljen na svečanom otvaranju u četvrtak.

Među osam igrača na listi kandidata za 2022., tri su nova potencijalna izazivača koji po prvi put učestvuju u ovom događaju: poljski velemajstor Jan-Krzysztof Duda (pobjednik Svjetskog kupa), Richard Rapport (koji se kvalifikovao za događaj kao učesnik u Grand Prix seriji) i naturalizovani Francuz Alireza Firouzja koji je sa 18 godina (18. juna napuniće 19 godina) najmlađi igrač koji učestvuje na turniru kandidata.

“Događaj koji je pred nama imat će 14 kola i najmanje 56 uzbudljivih partija”, rekla je Reizniece-Ozola.

Osim samog turnira kandidata, FIDE je najavila niz dodatnih događaja koji će se održati u Madridu, s ciljem promocije šaha.

“Pokušaćemo da dopremo do javnosti i organizujemo razne događaje, uključujući turnir za mlade šahovske talente u Palacio de Santona, kako bi bili blizu zvijezda i bili ohrabreni da postanu budući šampioni… Organizovaćemo šahovske i obrazovne konferencije, simultanke i druge ulične aktivnosti kako bi ljudi u Madridu i Španiji bili svjesni događaja”, rekla je Reizniece-Ozola.

Generalni direktor FIDE je zahvalio Chess.com na podršci u pripremi turnira i porodici Scheinberg, koja finansijski podržava turnir.

Ceremonija otvaranja Turnira kandidata za 2022. održat će se u četvrtak, 16. juna u 19 sati po srednjoevropskom vremenu u Palacio de Santona. Izgrađena 1730. godine, u istorijskoj palati se trenutno nalazi Privredna komora Madrida. Naredne dvije sedmice ovo će biti mjesto gdje će se odrediti sledeći  izazivač za titulu svjetskog prvaka u šahu. Kao što je Reizniece-Ozola primetila, „ako imate šahovske kraljeve, potrebna vam je palata“.

Fabiano Caruana o tome šta znači igrati na turniru kandidata, najboljoj strategiji za pobjedu i Alirezi Firouzji

Jedini igrač koji je učestvovao na turniru kandidata koji je učestvovao na uvodnoj konferenciji za novinare bio je Fabiano Caruana (29), kome će ovo biti četvrti put da igra na ovom događaju.

Caruana – koji je pobjedio na turniru kandidata 2018. – upitan je šta znači igrati ovakav turnir.

“Tenziju ovog turnira nadmašuje samo meč za svjetskog šampiona. Za mene je to bila najveća napetost koju sam ikada osetio u životu. Šah je igra, ali se čini izuzetno važnim kada ste usred nje“, rekao je Amerikanac. „Najvažnije je shvatiti da su svi igrači ovdje, od svog djetinjstva – imali jedan san, a to je postati svjetski prvak.”

Po mišljenju bivšeg izazivača, bit će ključne finalne partije turnira.

“Mislim da se u finalnim partijama ovog turnira obično prave razlike. To pokazuje ko najbolje podnosi stres i napetost.”

S obzirom na to da je nastupio na tri prethodna turnira kandidata (prvi put se pojavio 2016. godine kada je izgubio u finalnoj partiji od Sergeja Karjakina koja je odlučila pobjednika), Fabiano Caruana je upitan koja je najbolja strategija za osvajanje ovakvog turnira.

“Najbolja strategija je da budete strpljivi i ne paničarite ako ne počnete da pobjeđujete od početka… Dobro započeti ne garantuje pobjedu, niti da morate težiti pobjedama od početka. Strpljenje i čekanje na svoje šanse obično je strategija koja se isplatila prošlim pobjednicima.”

Govoreći o ulozi finansijske nagrade u motivaciji igrača, Caruana je otkrio da nije ni pogledao nagradni fond za događaj (koji iznosi 500.000 eura) i da nije znao iznos dok ga Dana Reizniece nije pomenula -Ozola na konferenciji.

„Nisam znao šta je sve dok to niste spomenuli. Jer sve što. Jer sve osim prvog mjesta bih smatrao razočaranjem.”

Caruana je upitan i kakve šanse ima najmlađi učesnik Alireza Firouzja u Madridu.

“On nije baš iskusan igrač. On je super nadaren i super jak, ali još nije igrao na ovom događaju i to je drugačiji događaj od onih na kojima je igrao.”

Caruana je rekao da prvi put kada je igrao protiv kandidata – 2016. – nije bio mnogo iskusan, ali da je „bio blizu pobjede“.

„Dakle, ne mislim da je nemoguće da prvi igrač potencijalno osvoji turnir kandidata. Mislim da je i prilično pametan u svom pristupu šahu i načinu na koji se priprema. Ima šanse sigurno. Njegov uspon na svjetskoj listi na broj 2 bio je mali zamah. Ne mislim da je to u potpunosti ppokazalo njegov nivo u poređenju sa drugim vrhunskim igračima svijeta, ali zamah te vodi daleko, a to sam i sam iskusio”, rekao je Caruana.

Kompletan video sa press konferencije možete pronaći na našem Youtube kanalu.

Tekst: Milan Dinić

Fotografije: Steve Bonhage i Chess.com / Maria Emelianova

Službena web stranica: kandidati.fide.com

https://www.fide.com/news/1813