Dvorkovič će biti ponovo izabran na mjesto predsjednika FIDE uz podršku svjetskog prvaka Ananda


12. maj, 21:10

Izbori će se održati u avgustu u indijskom gradu Čenaju

Predsjednik Međunarodne šahovske federacije Arkadij Dvorkovič

MOSKVA, 12. maja. /TASS/. Arkadij Dvorkovič je u četvrtak najavio da će učestvovati u izboru predsjednika FIDE koji će biti održan ovog ljeta. U Dvorkovičevom timu su 15. svjetski šampion Indijac Viswanathan Anand, deveta svjetska šampionka  Kineskinja Zhu Chen, kao i Norvežanin Yoran Eulin-Jansson i Azerbejdžanac Mahir Mammadov.

Na ovu temu je govorio Dvorkovich -za TASS- o procesu prijave za izbor predsjednika FIDE

Izbori će se održati u okviru Generalne skupštine FIDE od 7. do 8. avgusta u indijskom gradu Čenaju. Prijave za učešće na izborima podnose se najkasnije do 7. juna. U intervjuu za TASS, Dvorkovič je naglasio da će podnijeti zvaničnu prijavu za izbor za predsjednika FIDE  nakon što dobije pisma podrške od pet nacionalnih federacija. Prema njegovim riječima, ona bi trebala biti primljena do kraja današnjeg dana (12. maj).

„Vishwanathan Anand je jedan od svjetskih šampiona, cijenjena osoba u šahovskom svijetu i poznat je u čitavom svijetu“, rekao je Dvorkovich.

Uz to, odmah ću reći da će u timu biti svjetska šampionka Zhu Chen, koja je blagajnica FIDE, i predložit ću da ostane.

Mahir Mammadov, predsjednik Azerbejdžanske šahovske federacije, koji je sada potpredsjednik FIDE, a ja ću mu predložiti da zadrži svoju poziciju. A za novog potpredsjednika predložiću norveškog kolegu Jörana Eulin-Janssona, koji je organizovao prvenstvo svijeta u Fischerovom šahu.

Dvorkovich, koji je na čelu FIDE od oktobra 2018. godine, izrazio je uvjerenje da se organizacija razvija u pravom smjeru. „Program ću objaviti sledećih dana, samo ću reći da je ovo nastavak rada u oblastima kojima smo se bavili. Svi vjeruju da se FIDE kreće u dobrom smjeru“, naglasio je predsjednik međunarodne federacije. „Siguran sam da ćemo uz podršku šahovske zajednice i stručni rad rukovodstva uspješno nastaviti da povećavamo broj i kvalitet profesionalnih šahovskih manifestacija i društvenih projekata, privlačimo sponzore i osiguravamo održivost budžeta, podržavamo saveze i povećavamo opšti interes za našu prelijepu igru.“

„Šanse za reizbor su velike“

Šef Ruske šahovske federacije (RCF) Andrej Filatov rekao je da su članovi Nadzornog odbora organizacije na sastanku u decembru 2021. godine konstatovali visok kvalitet rada Međunarodne šahovske federacije u periodu 2018-2021., kao i kvalitetan novi nivo takmičenja i interakcije između FIDE i RCF. „Danas, kada je Arkadij Vladimirovič najavio svoju spremnost da izađe na izbore 2022. godine, Ruski šahovski savez podržava njegovu kandidaturu i želi mu uspjeh na izborima. Naš zajednički cilj je razvoj šaha u svoj njegovoj raznolikosti“, rekao je predsjednik Ruske šahovske federacije.

Komentari na ovu temu:

Ruska šahovska federacija je podržala Dvorkovičevu kandidaturu za predsjednika FIDE

Dvanaesti svjetski šampion Anatolij Karpov je u intervjuu dopisniku TASS-a priznao da Dvorkovičeva želja da se kandiduje za drugi mandat nije za njega iznenađenje. „Nisam iznenađen što je Dvorkovič iznio svoju kandidaturu“, rekao je.

Sergej Smagin, potpredsjednik Moskovskog šahovskog saveza, posebno je istakao Anandov ulazak u tim sadašnjeg predsjednika organizacije. „Činjenica da se Višvanatan Anand pridružio timu Dvorkoviča je veoma dobar znak“, rekao je Smagin. „Možda je ovo jedini velemajstor na svijetu tako visokog nivoa, kome niko nije imao pitanja u pogledu političkog angažmana. Što se tiče  izgleda da Dvorkovich ponovo postane predsjednik FIDE, to je teže pitanje. Sa stanovišta šta se dešava u FIDE poslednjih godina, nema pitanja, uradio je sjajan posao, ali je jasno da se situacija može se odvijati u političkoj areni.“

„Računam na zdrav razum delegata, posebno jer se većina federacija uglavnom drži neutralnog stava. Mislim da Arkadij ima vrlo velike šanse da bude ponovo izabran na mjesto predsjednika FIDE, usprkos opštoj političkoj napetosti“, dodao je Smagin.

Suspenzija ruske reprezentacije i diskvalifikacija Karjakina

Međunarodna šahovska federacija zabranila je 16. marta reprezentacijama Rusije i Bjelorusije da učestvuju na turnirima pod okriljem te organizacije, ali je dozvolila predstavnicima ovih zemalja da igraju na pojedinačnim takmičenjima pod zastavom FIDE. Komisija za etiku i disciplinu FIDE je 21. marta suspendovala Rusa Sergeja Karjakina, koji je prethodno objavio otvoreno pismo podrške ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, i javno saopštavanje svog političkog stava sa takmičenja pod okriljem te organizacije na šest mjeseci. Početkom maja Žalbeno veće Komisije za etiku i disciplinu FIDE odbilo je Karjakinovuu žalbu na šestomjesečnu diskvalifikaciju, a pres-služba FIDE je objavila da će na Turniru kandidata 2022. umjesto Rusa nastupiti kineski šahista Ding Liren. Sredinom aprila, Nadzorni odbor Ruske šahovske federacije jednoglasno je izglasao pridruživanje Azijskoj šahovskoj federaciji.