Dr Slobodan ILIĆ: Majski seminar šahovske psihologije (5.nastavak)


Др Слободан Илић

          МАЈСКИ СЕМИНАР ШАХОВСКЕ  ПСИХОЛОГИЈЕ
(5. наставак)

     41. ДИЈАЛОГ

          Шаховска партија је дијалог у коме је њеним актерима омогућено да равноправно разговарају. Сваким потезом твој противник (саговорник) ти нешто каже, поручује. Пажљиво  слушај шта говори (шта је својим потезом наумио) на тај начин ћеш најефикасније открити (разумети) његову намеру и сходно томе адекватно прилагодити свој одговор. Вежбај вештину слушања, учествуј у партији као говорник и слушалац, монолог (посвећеност само својим намерама) је најбржи пут до пораза. 

                                   42. ЊУЈОРК

          Какав чудесан град. Шаховски град. У њему су се упокојила три прва светска првака (Штајниц, Ласкер и Капабланка), а четврти Аљехин стекао право да се бори за трон.

          Град у коме су се за шаховску круну борили Штајниц и Цукертрот, Штајниц и Гунсберг, Штајниц и Ласкер, Каспаров и Карпов, Каспаров и Ананд, Карлсен и и Карјакин.

          Град у коме се родио, одрастао, стасавао  Боби Фишер.

          43.  ДИСАЊЕ ЈЕ ТВОЈ НАЈВЕРНИЈИ НАВИЈАЧ

          Познавање и сходно томе адекватно коришћење  технике дисања може бити од велике користи посебно у оним тренутцима партије кад наступи криза, завлада паника и почне да се губи контрола над партијом. Удисај и издисај су одани пријатељи и увек су ту да на конто минималног временског утрошка помогну, само их на прави начин треба призвати у помоћ. Кад кола крену низбрдо С’-стани, Т-три пута дубоко удахни и издахни, О-осмотри и П-преокрени, дакле затвори очи и кажи себи СТОП.                

                   44.  БОЛЕСТ ХИПЕТРОФИРАНОГ ЕГА

          Рецепт за избегавање деструктивног „удара славе у главу“ подразумева рад на глобалној објективности и избегавање потцењивања других на конто играчке премоћи. Не приписуј шаховском звању априори вишак интелегенције и мудрости. Титула сама по себи не подразумева велику памет и свеопште знање. Кад тад твој набујали его ће се окренити против тебе.  Нико те не може излечити од овог поремећаја ако га сам не освестиш и  порадиш на његовом кроћењу.

                   45. НЕК ОНО СПОЉА РАДИ ЗА ОНО ИЗНУТРА        

          У шаховском багажу налази се мноштво доступних, видљивих  али потиснутих извора који у датом тренутку креирају твоју играчку снагу. На теби је да их препознаш, призовеш, вредносно извагаш, сходно томе проритетно распоредиш и на адекватан начин употребиш. Спољашњи извори који раде за тебе су сеансе са твојим тренером, литература коју користиш, компјутерске информације, тематски дискови, тренинг партије…док су унутрашњи лоцирани у теби самом манифестовани кроз твоје методе и способности: аналитичка спремност, теоретска припрема, брзина и тачност рачунања, правилност доношења стратешких одлука, интуитивност, радозналост, маштовитост, борбеност..У току партије нема помоћи извана, већ мораш да се искључиво ослониш на оно што носиш у себи. А ослонац ће ти бити утолико моћнији уколико си оно споља успео да ставиш у функцију овог изнутра.

                                  46. ГЛАВНИ БАЈА

          У сваком тактичком удару постоји фигура која подноси највећи терет комбинације. Покушај да уочиш главног глумца у представи и сходно значају његове улоге укажи му дужно поштовање.

                        47РАЦИОНАЛНОСТ

  У шаховској борби нужно је сачувати свежу главу. Ако желиш да  имаш успеха треба бити рационалан, играти лако, чувати снагу и избегавати цајтноте. Многи талентовани играчи због нерационалног распоређивања својих снага нису остварили резултате сходно својим могућностима.

                        48. СПОСОБНОСТ ПРОЦЕНЕ

  Снага шахисте  зависи пре свега од његове способности процене. Шаблонска процена позиције се брзо учи, али играч је дужан процењивати позицију у светлу њених назначујућих нијанси. У наизглед савршено обичном положају на табли, што, где, зашто не тако….су питања које намећу решења која шахисти осредњих способности не падају на памет. Дубоко понирање у тајне позиције је знак истинске играчке снаге (Петросјан).

                           49.  ГОВОР ТЕЛА

  Поради на свом телесном ставу, непосредно пре и током партије. Не примај здраво за готово инерцијом вођене аутоматизоване покрете тела. Схвати то као сегмент припреме који припада поглављу посвећеном физичкој кондицији. Покушај да ускладиш, повежеш телесно и ментално, они најбоље функционишу у интеракцији. Почни од начина како ћеш се руковати са противником, определи се за  јачину ручног стиска, израз лица, одлучи да ли ћеш се при поздрављању усправити или остати у столици…. На менталном нивоу партија је у том тренутку већ почела без обзира што још увек није повучен први потез. Оствари предност пре него што се фигуре помере!

                      50.  ТУРНИРСКИ  РЕЖИМ

          је услов успешног наступа али у себи носи опасност од успостављања дуге монотоне тензије. А тензија непостоји само кад играш, већ и када спаваш, једеш, генерално стално. Треба се знати носити са једноличним ритмом присутне напетости. Нервни систем који може  издржати ова монотона оптерећења је гарант успеха. А да би био функционалан треба му обезбедити добар сан, медитативни предах и зашто да не (мој драги давно упокојени пријатељ Трингов је  обилато користећи тај ресурс постизао врхунске резултате) повремени дионизјски стимулус. Уприличен старосној доби и личном афинитету.

(Крај серијала)