In memoriam: Nezavršenu šahovsku partiju Momčilo Momo Ćetković će nastaviti da igra na nebu


Momčilo Momo Ćetković (1934-2022)

Kotor se danas oprašta od Momčila Moma Ćetkovića, čovjeka intelektualnog sjaja i jednog od najtalentovanih crnogorskih šahista u istoriji ovog sporta.

Njegovo šahovsko umijeće bilo je slično poetskoj lirici raskošnih majstora pera. Pronalazeći u šahu filozofiju koja ga spaja sa životom, Momo je u umjetnosti  ove drevne igre  nalazio smisao trajanja, tragajući kroz lavirinte bezbrojnih mogućnosti puteve umijeća.

Momu nije bila važna pobjeda za šahovskom tablom. Cijenio je ostvarenje  diveći se nebrojenim tajnama do kojih je pokušavao da dopre. Neobično ga je radovalo kad bi uspio da odškrine vrata šahovskog lavirinta. Znao je tada da mu je razumijevanje šaha vratilo ogroman uloženi trud i vrijeme koje mu je posvetio.

Momo je bio intelektualac od koga se učilo. Uživanje je bilo slušati njegovo tumačenje klasika ruske i evropske  literature, doživljaje poezije i poetskog tkanja.

Beskrajno duhovit i bogat u opisima okupljao je prijatelje i poštovaoce koji se željeli da čuju riječ čovjeka mnogostruke raskoši.

Momčila Moma Ćetkovića pamtiće mnogi po plemenitosti  i toploj ljudskoj riječi. Pamtiće njegovu dobrotu,plemenitost, ljudskost, šarm i nesebično davanje.

Pamtiće ga šahovski svijet jer je bio, kako jednom reče velemajstor Milan Matulović, oličenje šahovskog gospodstva i poštenja.

Počivaj u zasluženom miru dragi Momo.

Sl. Mandić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.