Ostrvo Man će ugostiti FIDE Grand Swiss i Women’s Grand Swiss 2023


18 mart 2022 11:54

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) sa zadovoljstvom objavljuje da će Ostrvo Man biti domaćin izdanja FIDE Grand Swiss i FIDE Women Grand Swiss 2023. godine. Događaji će se istovremeno održavati u veličanstvenoj Kraljevskoj dvorani Villa Marina u Douglasu od 23. oktobra do 5. novembra 2023. godine.

Grand Swiss se vraća na ostrvo nakon što je morao biti premješten iz Douglasa u Rigu na svom izdanju 2021. zbog strogih ograničenja putovanja koja utiču na Ostrvo Man tokom tog perioda.

Sa ukupno 157 igrača iz otprilike 35 zemalja (114 na otvorenom turniru i 50 u ženskom turniru), kombinovani nagradni fond je povećan na 600.000 USD, zahvaljujući velikodušnosti porodice Scheinberg, pokrovitelja događaja.

109 poziva za učešće na FIDE Grand Swiss (otvoreno) biće dostavljeno prema sljedećim kriterijumima:

O. Sto igrača se kvalifikuje po rejtingu, TPR-u ili drugim kriterijumima koje je osmislio GSC i odobrio FIDE Savjet. Sistem će biti utvrđen i objavljen do 31. decembra 2022. godine.

 B. Jedan igrač sa poretka ACP Toura 2022 od 31. decembra 2022.

 C. Svjetska prvakinja za žene od 31. decembra 2022.

 D. Četiri mjesta za kontinentalne predstavnike. O svakom mjestu će odlučiti odgovarajući Kontinentalni predsjednik do 31. avgusta 2023.

 E. Tri igrača koje imenuje predsjednik FIDE.

Organizator ima pravo da  uključi pet dodatnih igrača po vlastitom izboru, s tim da je ukupan broj igrača ograničen na najviše 114. Svjetski prvak i viceprvak svijeta imaju pravo nastupa na Grand Swissu ako ispunjavaju kriterije od jedne od gore navedenih varijanti i dobiće iste finansijske uslove kao i ostali kvalifikanti.

50 pozivnica za učešće na FIDE ženskom Grand Swissu biće prošireno prema sljedećim kriterijima:

A. Četrdeset igrača se kvalifikuje po rejtingu, TPR-u ili drugim kriterijumima koje je osmislio GSC i odobrio FIDE Savjet. Sistem će biti utvrđen i objavljen do 31. decembra 2022. godine.

B. Jedna igračica sa liste ACP Women’s Series 2022 od 31. decembra 2022.

C. Četiri mjesta za predstavnice kontinenata. O svakom mjestu će odlučiti odgovarajući Kontinentalni predsjednik do 31. avgusta 2023.

D. Tri igračice koje imenuje predsjednik FIDE.

Organizator ima pravo uključiti dvije dodatne igračice po sopstvenom izboru, do maksimalnog broja od 50 šahistkinja. Svjetska prvakinja i viceprvakinja svijeta imaju pravo nastupa na ženskom Grand Swissu ako ispunjavaju kriterije jedne od gore navedenih varijanti i dobijaju iste finansijske uslove kao i ostale kvalifovane učesnice. Kao i u prethodnom izdanju, pobjednik i drugoplasirani u oba takmičenja će se kvalifikovati za turnir kandidata, odnosno turnir za žene.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.