FM Srđa Dragašević: Sjećanje na Borislava Boru Ivkova


Boru Ivkova sam upoznao preko novina koje su objavljivale informacije o njegovim uspjesima šezdesetih godina, kada smo bili zaluđeni šahom. Mislim na ekipu iz bivšeg Titograda, a i posle na studijama u Beogradu. I eto desilo se da negdje početkom osamdesetih godina budemo zajedno u ekipi „Partizana“ na Kupu šampiona 1982 godine u Rimu. Posle toga, budući da sam ja dugo odsustvovao iz Jugoslavije sreo sam ga tek 2002 godine na Olimpijadi kada sam bio direktor reprezentacije Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, tj. SR-CG kako se zvala. Šahovska olimpijada se igrala na Bledu, a Ivkov je bio kapiten. Tada me zadivio kada sam vidio kako motiviše naše igrače da igraju dobro i da daju sve od sebe. Vratio se šahu i Ljubojević koji ne bi došao da kapiten reprezentacije nije bio Ivkov. Bili smo svaku veče zajedno, pokretao je ekipu, motivisao i mislim da postigao najveći uspjeh sa reprezentacijom u poslednjih 20-30 godina. Koliko se sjećam naša je reprezentacija bila na diobi 8 do 12 mjesta.

Posle toga sticajem okolnosti smo se nalazili često kod familije Saške Dimitrijević i proveli dosta noći, mislim bar pedesetak, tako da sam potpuno upoznao ovog čovjeka i korigovao čak i nešto što sam ranije mislio o njemu. Sjedili u stanu kod familije Dimitrijević, u Beogradu, razgovarali i igrali šah. On je Sašku spremao i da ga je potpuno slušala postala bi glavna šahistkinja na ovim našim prostorima.

Kada sam čitao ono što je on objavio, a uzeo sam sve njegove knjige, mislim da se neće uvrijediti bilo koji naš pisac u tom žanru, ali je Ivkov dostigao vrhunac. Onaj ko ne pročita njegove knjige, on je mnogo izgubio i to važi ne samo za šahiste već i uopšte za intelektualce. Prevazišao je sve pisce koji su se bavili pisanjem na temu šaha. Nadam se da se neće naljutiti Lutovac, ali mislim da je Ivkov broj jedan na našim prostorima. Njegove knjige su na visokom nivou pa ih moraju jako pažljivo da čitaju i igrači nivoa majstora i jači.

Bio je izuzetna ličnost. Mene je fascinirao. Ranije to nisam vjerovao, ali kada sam pročitao njegove knjige shvatio sam da je on genije.

Inače Ivkov je jako cijenio knjigu Maksimu Lutovca Šahovski vijenac i smatrao da je to najbolja knjiga koja je namjenjena šahu.

Mislim da smo izgubili i velikog šahistu i velikog pisca i čovjeka koji je obilježio šezdeset godina šaha u Jugoslaviji, da ne kažem u Srbiji i Crnoj Gori. Mislim da je Bora Ivkov zaslužio posebno mjesto u istoriji jugoslovenskog šaha.
Žao mi je što je malo ljudi do sada napisalo nešto o njemu.

FM Srđa Dragašević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.