Evgenij Romanov: Dobar odnos sa Carlsenom


Jedan od značajnih događaja u sportskom životu u protekloj godini bio je meč za titulu prvaka svijeta između Norvežanina Magnusa Carlsena i Rusa Jana Nepomniachtchija. Nagradni fond ovog meča borbe bio je rekordan: 2 miliona eura. Carlsen, koji je odbranio šahovsku krunu, dobio je 60%, a poraženi izazivač – 40%.

„Dubovljeve ideje su bile vidljive“

Borba za šahovskom tablom nije potrajala. Nije odigrano svih 14 partija sa klasičnom kontrolom vremena. Carlsen je postigao četiri pobjede i sedam remija i završio meč prije planiranog roka. Dva prethodna meča za šahovsku krunu Norvežaninu su bila mnogo teža. I Rus Sergej Karjakin 2016. i Amerikanac Fabiano Karuana 2018. ostvarili su neriješen rezultat u 12 partija uz klasičnu kontrolu vremena, a sudbina šahovske krune odlučena je u tie-breaku. Serija brzih partija sa sve manjom kontrolom vremena često se poredi sa izvođenjem jedanaesteraca.

Nakon završetka meča u Dubaiju izbio je skandal u ruskoj šahovskoj zajednici. Velemajstor Daniil Dubov, koji je u Sankt Peterburgu u decembru 2019. osvojio titulu prvaka svijeta u brzopoteznom šahu, optužen je da je bio dio norveškog trenerskog tima i da je s njim dijelio pripreme. Nisu pomogla ni Daniilova objašnjenja da je potpisao ugovor sa Carlsenom mnogo prije kraja turnira kandidata, kada niko nije mogao znati koju će zemlju Magnusov rival predstavljati. I sam Nepomniachchi je rekao: „Shvatio sam da Dubov ulazi u Carlsenov štab već tokom druge partije. Njegove ideje su bile vidljive. Imao sam samo šanse za pobjedu kada je svjetski prvak koristio Dubovljeve ideje. Šteta što nisam iskoristio ove šanse.“

“Ne zaboravljam svoje peterburške korijene”

Velemajstoru iz Sankt Peterburga Jevgeniju Romanovu niko ne zamjera. Iako je u meču za titulu svjetskog prvaka bio i s druge strane šahovskih barikada, a na ekipnom prvenstvu Evrope (ovo je šahovski analog fudbalske Lige prvaka) ne igra za ‘Bronzanog konjanika’ iz Sankt Peterburga , koji je ove godine osvojio trofej, ali za Norvešku ‘’ Valerengu“. Pored toga, on trenira skandinavske šahiste.

– Možete li se već nazvati norveškim velemajstorom?

Evgenij Romanov – Ni u kom slučaju! Ne zaboravljam svoje peterburške korijene, ali imam posao u Norveškoj. Provodim dosta vremena u ovoj zemlji.

– Trenirate li svjetskog šampiona?

Evgenij Romanov – Sa Karlsenom sam se prvi put sreo 2014. godine, kada sam pripremao reprezentaciju Norveške za Svjetsku šahovsku olimpijadu. Održana je u Tromsou, a Norvežani su željeli što uspješnije da igraju na svom terenu. Iako šah nije ni fudbal ni košarka i lokacija takmičenja nije bitna. Carlsen, koji je i tada nosio titulu svjetskog prvaka, radio je u timu zajedno s drugim šahistima koji su mu bili znatno inferiorni u klasi. Razvili smo dobar odnos. Razgovarali smo, razmjenili neke šahovske ideje. Ova saradnja je blagotvorno uticala i na moj uspjeh na turniru.

„Magnus se bolje nosio s emocijama.“

Kako ste našli posao u Norveškoj?

Evgenij Romanov – Tačnije, našli su me. Jedan od najuticajnijih šahovskih funkcionera u Norveškoj, Oge Sievertsen, pozvao je talentovanog momka Arijana Tarija da radi sa njim. Imao je zanimljivu sudbinu. Aryan je rođen u Norveškoj u porodici iranskih imigranata. Njegov otac je bio profesionalni šahista, ali je napustio Iran i, uloživši mnogo napora, preselio se u Norvešku u tranzitu preko Turske. Vidjevši sinovljeve sposobnosti, sam ga je trenirao, a zatim uložio veliki novac, koji je zaradio u norveškoj energetskoj kompaniji, u Arijanova putovanja na turnire. Danas je Tari, kojeg mogu nazvati svojim učenikom, jedan od stotinu najjačih velemajstora svijeta, a na Svjetskim šahovskim olimpijadama igra za reprezentaciju Norveške na drugoj tabli.

– A s kim ste radili u meču za svjetsku titulu?

Evgenij Romanov – U Abu Dabi sam došao kao dio delegacije Play Magnus. Ovo je kompanija u vlasništvu Carlsena. Tačnije, grupa kompanija koje se bave raznim djelatnostima. Uključuje i medije. Za meč za šahovsku krunu u Norveškoj vladalo je veliko interesovanje. Praćen je na državnim i privatnim sportskim TV kanalima i radio stanicama. Pozvan sam da komentarišem tok meča u dva studija, a mislim da ih je bilo četiri.

– Kako je Carlsen uspio savladati Nepomniachtchija u meču za šahovsku krunu?

Evgenij Romanov – Magnus je uspio da se nosi sa emocijama na tabli bolje od Iana. U šestoj partiji, koja je postala rekordna po broju poteza u šampionskim mečevima, Carlsen je malo po malo skupio prednost i na kraju pobijedio. To je značajno uticalo na Nepomniachtchija. Kasnije je Nepomniachtchi pravio greške koje su neshvatljive za velemajstora ovog nivoa.

„Nikad nisam sreo lukavijeg šahistu“

– Koje osobine omogućavaju norveškom velemajstoru da dugo zadrži svoj šahovski tron?

Evgenij Romanov – Prije svega, otpornost na stres. Carlsenova tehnika da ostvari svoju prednost na table  je fenomenalna. Koristi svaku priliku da pritisne protivnika, a ne oprašta ni najmanju grešku. U to smo se uvjerili na nedavno završenom meču za šahovsku krunu. Takođe možemo reći da Magnus osjeća protivnika. Nikad nisam sreo lukavijeg šahistu sa kojim bih mogao da igram.

– Neko vreme Gari Kasparov je blisko sarađivao sa Carlsenom. Da li je primjetan doprinos XIII svjetskog prvaka formiranju sadašnjeg?

Evgenij Romanov – Ne vrijedi to nazvati odlučujućim. Kasparov i Carlsen su radili zajedno, ali Magnus nije izdržao pritisak Garija Kimoviča, koji je, kao što znate, ‘uvijek u pravu’. I pri analizi šahovskih pozicija, I u svim životnim situacijama. Norvežani nisu navikli na ovaj stil komunikacije. Ne može se poreći da je Kasparov imao veliki uticaj na formiranje repertoara otvaranja aktuelnog svjetskog šampiona i profinio njegovu tehniku. S vremena na vrijeme daje savjet Magnusu, ali to više nije savjet gospodara, već ravnopravan dijalog.

Ljubitelji sportskih igara

– Da li Magnus ima ličnog psihologa?

Evgenij Romanov – Već pomenuti Sivertsen je zadužen za psihološku pripremu. U Norveškoj je poznat ne samo kao šahovski funkcioner, već i kao pisac. Za Carlsena igra ulogu svojevrsnog mentora: pomaže svakodnevnim savjetima u raznim situacijama i odgovoran je za psihološku pripremu. Koliko ja znam, u timu svjetskog prvaka nema profesionalnog specijaliste angažovanog isključivo za ove namene.

– Da li Carlsen u pripremama za meč posvećuje veliku pažnju opštem fizičkom treningu?

Evgenij Romanov – Magnus je ljubitelj mnogih sportova. Na fudbalskom ili košarkaškom terenu trči kao lud. Ima fantastičnu izdržljivost. Možda ovaj pristup pomaže u održavanju maksimalne koncentracije na šahovskoj ploči.

– Da li su Carlsenovi uspjesi uticali na popularnost šaha u Norveškoj?

Evgenij Romanov – Sada skoro svaka norveška škola ima šahovski klub. Najtalentovanija djeca su pozvana u internate koji su osnovani širom zemlje. Glavni je u Oslu. Pored Sivertsena, tu je i poznati šahista u prošlosti, kao i fudbaler (odigrao je čak nekoliko zvaničnih mečeva za reprezentaciju Norveške) Simen Agdestein. Norvežani u svoj trenerski rad uključuju stručnjake iz različitih zemalja, uključujući i Rusiju. Možda je danas šah po popularnosti već blizu skijanju. Iako je znatno inferiorniji od biatlona.

https://spb.mk.ru/sport/2021/12/24/evgeniy-romanov-s-karlsenom-slozhilis-dobrye-otnosheniya.html

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.