„Kao da gledam Korčnoja“


23.12.2021 20:00

Anatolij Karpov prisustvovao premijeri filma „Svjetski šampion“

U Moskvi je održana zatvorena premijera filma „Svjetski prvak“, o čemu smo detaljno već saopštavali. Detaljniji prikaz će biti objavljen 30. decembra.

Premijeri su prisustvovale mnoge poznate ličnosti, ne samo iz svijeta kinematografije. Među njima su i ministar kulture Vladimir Medinski, sam glavni lik filma, kao i njegov konsultant Anatolij Karpov.

„Nevjerovatan i iskren film, – podijelio je utiske na svom instagramu dvanaesti svjetski prvak. – Teško je prikazati šah u takvoj umjetničkoj reprodukciji, jer je šah borba emocija i karaktera, to je unutrašnja borba.

Divna gluma! Gledajući film, imao sam utisak da gledam Korčnoja (glumi ga Habenski). Jankovski je igrao sjajno… Ne bih igrao bolje ni ja!“

Konstantin Habenski kao Viktor Korčnoj

Nije svaka filmska premijera pokrivena u glavnom informativno-propagandnom programu zemlje, ali je „Svjetski šampion“ snimljen uz podršku kanala Rusija 1, pa se u Vijestima pojavila priča sa direktnim prenosom sa događaja.

„Pokušao sam da napravim hladnokrvnog, proračunatog ubicu“, objasnio je Ivan Jankovski, koji je igrao Karpova. „Pokušao sam da se dosta fokusiram na oči ovog lika. Kada, na primer, podigne pogled, mora da je hladan i strašan.“

A evo šta je Ivan danas napisao na Instagramu:

„Dogodila se premijera našeg Svjetskog šampiona, režisera Alekseja Sidorova. Zahvaljujem se svim umjetnicima koji su imali priliku da rade na ovom najtežem, nevjerovatnom dijelu koje me lično još uvijek okupira. Hvala vam na ovome.

Bez pretjerivanja, želim da kažem da je ovo vjerovatno najteži lik i uloga koju sam odigrao u svojoj još maloj karijeri. Ponekad je to bio pravi pakao, pravo samurajsko putovanje u nepoznato, nervni slom, neprospavane noći na šahovskoj tabli između snimanja…

Veoma sam zahvalan sudbini što je to odredila, na projektu sam upoznao svoju ženu, sada imamo zgodnog sina koji raste (odabranica Ivana Jankovskog je Darija Požarskaja, koja je glumila Karpovovu voljenu u filmu. Tokom snimanja, par se uspio vjenčati i roditi sina, kojem su dali ime Oleg, u čast pradjeda, velikog ruskog glumca) „.

„Mnogo toga se dešavalo na snimanju i van njega, ali najvažnije je da je čitav ovaj proces stvaranja tekao kao u najboljim bezbrižnim godinama studija… Takvi osećaji, nažalost, ne dolaze posle svakog posla, ali ovdje se to desilo.”

Konstantin Khabensky vjeruje da je njegov junak daleko od klasične slike neprijatelja sovjetskog sistema:

„Viktor Korčnoj je, po mom mišljenju, osoba opsjednuta igrom. Takvi ljudi su malo širi od državnih granica. To se može reći za ljude koji su u to vrijeme napuštali zemlju. I to ne zato što su postali izdajnici, već zato što imali su malo prostora da ostvare svoj talenat“.

Foto: hellomagazine.com

http://chess-news.ru/node/28605

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.