FM Dragan Popadić: „Kad figure ožive“


Tivatski FIDE majstor Dragan Popadić završava svoju knjigu „Poetika završnica“ koju je posvetio završnicama crnogorskih velemajstora i intermajstora, a već je počeo da piše novu šahovsku knjigu „Kad figure ožive“. Riječ je o neobičnom poetskom ostvarenju koje će vas oduševiti.


KRALJ

Nije lako biti kralj. Nije lako komandovati vojskom. Brinuti o svim tim dušama. Starati se o njima. Voditi računa o njihovim potrepštinama I zahtjevima. Uskladiti ih sa zahtjevima drugih figura. Plakati za njima kad odu u “vječna lovišta” jer su njega štitili. On poštuje svoju vojsku. I zahvalan im je što revnosno obavljaju svoju dužnost. Ali, kralj k’o kralj. Često je isuviše sujetan. I zbog toga gine i on i njegova vojska. Kada prevlada svoje slabosti, kao mudar vladar zna kad treba ući u bitku. Kidaju se okovi rokade i monarh hrabro i ponosito stupa na bojno polje. Kao da želi pokazati svojim podanicima da još nije za staro gvožđe. I da prestanu sa ogovaranjem. Čuo je on za to.

 Šortov kralj, u partiji protiv Timana 1991. prelazi pola table, da pomogne svojoj kraljici u matiranju protivničkog kralja, koji, sa svojom vojskom panično i bespomoćno gleda sopstvenu propast.

Short Nigel D – Timman Jan H

Tilburg 1991.

31. Kh2 Tc8 32.Kg3 Tce8 33. Kf4! Lc8 34. Kg5! 1:0

Malo se ulienjio u rokadi. I ovo kretanje cik cak po serpentinama nije baš dobro za njegove zglobove. Ali, za ljepotu treba malo prodrmati tijelo.

Kraljica

Kraljica je najhirovitija figura. Teško se može obuzdati. Voli ona svog kralja, štiti ga i pazi, spremna je i život dati za njega. Ali, najviše voli da se rastrči po tabli i da plaši protivničkog kralja. Dama se hrani strahom tuđeg kralja. Nekad se dama žrtvuje zbog mata.

Lijepa je, iako ne i neočekivana, žrtva dame koju je velemajstor Milan Draško sproveo u partiji sa Ross Michaeles-om u Italiji 2000. Draško, koji je očito tog dana bio posebno inspirisan, prvo je žrtvovao topa, a onda i vladarku. Bogata trpeza protivničkih teških figura očito se nije svidjela francuskom internacionalnom majstoru, koji je momentalno predao partiju. Ne čekajući da drugi bijeli top, u sadejstvu sa skakačem i  pješakom zada konačni udarac.

Milan Drasko – Ross Michaeles

Arko 2000.

39. Dh6+! 1:0 (na 39… Kh6 40. Th5#)

I kao što kaže Šekspir “Usamljen nikad kraljev uzdah nije, vazda se s njim opšti jauk slije”.

 (Inače, danas je Milanu Drašku rođendan. Srećan rođendan velemajstore!)

KONJ

Konj je najčudnija figura. Čudan je i samom sebi, a kamoli drugima. Ne može da stoji u mjestu, stalno bi negdje skakutao. Poštuje druge, ali živi u svom svijetu. Preskače druge figure, ali nije nadmen. Jednostavno krv mu je vrela. Kad uspije da obuzda svoj temperament, njegova uloga u trijumfu je još značajnija. Kao u partiji Šort – Timan u Amsterdamu 1988. godine. Sedam poteza bijeli konj je bio nepomičan na polju g5. A tako mu se skakalo. Međutim, vidio je da njegovi drugari, predvođeni razigranom kraljicom, pletu mrežu oko protivničkog kralja koji je ostao na početnom polju. Njegov drugar top se čak i žrtvovao da bi eliminisao jakog skakača na polju c4. I konačno je došao njegov čas. Počeo je da skače, na polje e4, pa na d6 i na b7. Tu je dao šah koji je označio i kraj partije.

Short Nigel D – Timman Jan H

Amsterdam 1988.

23. Se4 ef5 24. Sd6+ Dd8 25. Lg5 f6 26. Sb7+ 1:0

FM Dragan Popadić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.