Denis Kadrić: Nepoštovanje organizatora turnira prema pozvanom velemajstoruPiše: velemajstor Denis Kadrić
Šahovski turnir Tegernsee-Njemačka (30.10-07.11)


Inače ne pričam o šahovskim turnirima, jer nikad nisam očekivao nešto od organizatora, ali ovo je prvi put da sam osjetio nepoštovanje kao GM, kao profesionalni šahista i kao neko koga je organizator pozvao da učestvuje turnir.
Pozvao me organizator 4. oktobra da učestvujem na turniru rekavši mi da važe 3g pravila (vakcinisana, oporavljena ili testirana). Za mene je to bilo važno jer još uvijek nisam bio potpuno vakcinisan (imao sam 1 dozu prije početka turnira).
Sve je išlo po planu i turnir sam imao dobro (4/5, izgubio od GM Santosa Latase Jaimea iz Španije u 5. kolu).
5 minuta prije 6. kola objavili su da je vlada promijenjena sa 3g na 2g, te da se zadnja 2 kola ne mogu igrati ako niste vakcinisani ili dokaz o oporavku od COVID-a.
Naravno da me to šokiralo pa sam odmah otišao kod organizatora da ga pitam šta je sa mnom, nakon čega je on rekao da će tražiti posebnu dozvolu za nas (valjda je mislio na sve igrače).
Da budem iskren, bio sam 100% siguran da će nam dozvoliti da završimo turnir (bilo bi samo 2 kola), tako da nisam ni razmišljao puno o tome.
Pobijedio sam u 6. kolu tako da definitivno igram za prve nagrade na turniru.
Dolazi 7. kolo i najavljuju da je ovo posljednje kolo za igrače koji se svakodnevno testiraju i da niko ne može igrati bez vakcine ili dokaza o oporavku.

Ovo me je naravno šokiralo, jer sam zamolio organizatora da me obavesti ako ne mogu da igram do kraja turnira ranije, a ne 3 minuta pre utakmice.
Nakon što sam otišao kod njega da ga pitam zašto me nije ranije javio i da ne vidim razlog da igram 7. kolo ako ne mogu završiti turnir, rekao mi je da ima dosta razloga da igram. Razlozi koje je naveo i kojih se sjećam su: OCJENA!
Razmišljao sam da ne sjedim ni za tablu i pustim protivnika da pobjedi po defaultu, jer sam bio jako pod stresom i nisam ni razmišljao o igri, odlučio sam da igram jer sam smatrao da bi bilo nepoštovanje ne igrati igru kada stojim pored table na kojoj igram.

Odigrao sam naravno tu utakmicu grozno i ​​vjerovatno sam izgubio, ali na moju sreću moj protivnik (GM Hoffmann M. iz Njemačke) nije bio borbeno raspoložen ili mu je bilo žao mene, pa je prihvatio moju ponudu za izvlačenje u jasnom roku. lošiji položaj. Nakon utakmice je rekao da mu je žao jer je čuo za moju situaciju.
U tom trenutku sam samo tužan jer moram da napustim turnir, i mislim da je sve to za mene veoma nesrećna situacija.
Nakon završenog 7. kola dijelio sam 3. mjesto (4. po bucholc-3. mjesto 1200 eura, 4. mjesto 900 eura).

Nakon završenog 7. kola razgovarao sam sa organizatorom i iste večeri poslao e-mail tražeći nadoknadu troškova (putovao sam autom iz Bosne u Njemačku, plaćao sam hranu svaki dan (2 obroka dnevno su bila oko 50eura ), svaki dan sam plaćao test na antigen covid (svi su naravno bili negativni)).
Također sam igrao za prve nagrade ako igram zadnja 2 kola.
Objasnio sam u e-mailu da, pošto sam ja jedini velemajstor i igrač sa višim rangom koji je morao da ode, da bi bilo pošteno da mi nadoknadimo neke od troškova za koje zaista verujem da bi bila poštena odluka.
Danas sam dobio mejl da me mogu pozvati sledeće godine na turnir i da je to to.
Znam da Covid sve pokvari i da mi nisu mogli dozvoliti da završim turnir, ali nikad se nisam osjećao više nepoštovanim od strane organizatora šaha nego ovdje. Dobio sam poziv od njih, obećao da mogu igrati po pravilima G3, a onda kada sve to ne uspije, samo mi govore da idem kući i da mogu ponovo igrati sljedeće godine.
Mislim da to pokazuje 0 poštovanja prema šahovskim profesionalcima i da je organizatoru jedino važno kako zaraditi novac.

(Preneseno sa fejsbuka)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.