Najbolji velemajstori se bore za mjesta na turniru kandidata na Grand Swissu u Rigi


Piše: Carlos Alberto Colodro

26.10.2021. – 2021 FIDE Chess.com Grand Swiss će se održati od 27. oktobra do 7. novembra u Rigi, Letonija. Otvoreni turnir i turnir za žene održaće se istovremeno, svaki od 11 kola po švajcarskom sistemu. Glavni fokus učesnika biće da završe na prva dva mesta, jer turniri daju dva mjesta u sledećem izdanju turnira kandidata (open i ženski).

Oslobođen od ograničenja

Nakon što je 2019. godine prvi put organizovan Grand Swiss turnir, Međunarodna šahovska federacija odlučila je još jednom da uključi relativno veliki švicarski turnir od 11 kola u tekući ciklus Svjetskog prvenstva. Pored toga, u svom pokušaju da naprave ženski ciklus sličan open ciklusu, najavili su da će se paralelni ženski Grand Swiss igrati na istom mjestu.

U početku su turniri trebali da se održe na ostrvu Man, ali zbog strogih ograničenja Covid-19 na ostrvu, FIDE je u avgustu odlučila da se događaji presele u Rigu. Odluku je dobro prihvatila šahovska zajednica, posebno nakon poteškoća povezanih s pandemijom koje su pratile Turnir kandidata 2020. Međutim, na nesreću FIDE, nekoliko sedmica prije početka takmičenja, Latvija je proglasila vanredno stanje, koje uključuje karantin u čitavoj zemlji koje traje od 21. oktobra do 15. novembra, zbog naglog broja slučajeva Covid-19.

Šest dana prije početka turnira, službeno je objavljeno da su turniri dobili izuzeće od strane Latvijske vlade. Kako je navedeno na službenoj stranici FIDE:

2021 FIDE Chess.com Grand Swiss i ženski Grand Swiss su odobreni nakon što su organizatori dali garancije strogih zdravstvenih mjera na događaju, osiguravajući da će turnir biti bezbjedno, zatvoreno okruženje. U svjetlu novih ograničenja, događaj će biti zatvoren za javnost, a prisustvo će biti dozvoljeno samo igračima i akreditovanom osoblju, kao i ograničenom broju akreditiranih novinara.

Detaljnije uslove možete pronaći na zvaničnom sajtu turnira, gde je lista od 23 najčešća pitanja detaljno odgovorena. Neke značajne mjere uključuju:

• Upotreba maski za lice neće biti obavezna.

• Ne više od dvoje-troje ljudi ne bi trebalo da stoje bliže zajedno, osim ako je to neophodno za njih (na primjer, kada o nečemu razgovaraju sa arbitrima).

• Igračima nije dozvoljeno da se druže sa bilo kim izvan bezbjednog epidemiološkog ‘balona’, ​​koji je ograničen na mjesto održavanja i hotel.

• Igračima i članovima njihovih timova nije dozvoljeno korištenje javnog prevoza.

• Obroci će biti obezbjeđeni u zvaničnom hotelu, a igrači će jesti u svojim sobama.

• Igračima nije dozvoljeno da posjećuju prodavnice. Dostavljena je lista popularnih aplikacija i usluga za dostavu.

• Igrači i osoblje koji se ne osjećaju dobro trebaju se odmah sami da izoluju, pridržavaju se procedura iz zdravstvenog protokola, kontaktiraju medicinskog službenika i striktno slijede njihov savjet.

Zvaničnici FIDE – Emil Sutovsky i Dana Reizniece-Ozola | Foto: Mark Livšic

Ovo nije prvi masovni događaj koji organizuje FIDE usred ograničenja. Svjetski kup u Sočiju je počeo sa problemima jer su indonežanski igrači bili pozitivni na Covid-19, što je dovelo do brojnih povlačenja igrača, nekih prisilnih, a nekih dobrovoljnih. Na sreću, na ovom dugom događaju više nije bilo više igrača sa pozitivnim testovima na covid.

S obzirom na trenutne uslove, nekoliko igrača je već objavilo svoje povlačenje, a Hikaru Nakamura je jedan od prvih učesnika koji se povukao iz takmičenja:

Vidit Gujrathi je takođe odlučio da ne igra zbog problema vezanih za pandemiju, dok je Wesley So, između ostalih, već najavio da neće učestvovati iz drugih razloga – velemajstor rođen na Filipinima je tokom prvenstva SAD pomenuo da je iscrpljen, te da igra ovako težak turnir bez odgovarajuće pripreme i nivoa energije je recept za katastrofu.

Dodaćemo link na punu listu učesnika kada je FIDE učini dostupnom.

Učesnici Grand Swiss-a već u Rigi | Foto: Mark Livšic

Format

Oba turnira su dio kvalifikacija za ciklus Svjetskog prvenstva 2021-23, s tim da se prva dva igrača na otvorenom turniru kvalifikuju za Turnir kandidata 2022, a sledećih šest osigurava mjesta u Grand Prixu. Pobjednica Grand Swiss turnira za žene će se direktno kvalifikovati za ženski turnir kandidata, a četiri najbolje šahistkinje će se kvalifikovati za ženski Grand Prix sledeće godine.

Ukupni nagradni fond je 550.000 dolara, od čega 425.000 dolara za Grand Swiss i 125.000 dolara za ženski Grand Swiss.

Vemenska kontrola na Grand Swissu je 100 minuta za prvih 40 poteza, zatim 50 minuta za sledećih 20 poteza i na kraju 15 minuta za ostatak partije. Takođe tu je i dodatak od 30 sekundi počevši od poteza 1.

Vremenska kontrola za žene Grand Swiss-a je nešto kraća: 90 minuta za prvih 40 poteza, nakon čega sledi 30 minuta za ostatak igre, takođe sa povećanjem od 30 sekundi počevši od 1. poteza.

Raspored

• 1. – 6. kola: 27. oktobar – 1. novembar

• Dan odmora: 2. novembar

• 7. – 11. kola: 3. – 7. novembar

Kola počinju u 14.00 po lokalnom vremenu (13.00 CEST, 7.00 ET, 16.30 IST)

________________________

Postoji sistem taj-brejka, a ne dodatnih partija, kako sledi. Opisi su iz FIDE priručnika.

1. Buchholz Cut 1 (zbir rezultata svakog od protivnika igrača umanjen za najniži rezultat protivnika)

2. Buchholz (zbir rezultata svakog od protivnika igrača)

3. Sonneborn-Berger (zbir rezultata protivnika koje je igrač pobijedio i polovina rezultata igrača sa kojima je remizirao)

4. Direktan susret između neriješenih igrača

5. Žreb

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.