Šah, korona, politika, sud…


 Njihov način života, njihovi običaji

13.10.2021 17:58

Piše: Genna Sosonko

Pod ovim naslovom objavljeni su članci u sovjetskim novinama koji govore o zadivljujućim činjenicama koje su se dogodile u svakodnevnom životu kapitalističkih zemalja. Zapad se u takvim člancima obično nazivao pogubnim ili propadajućim.

Sjetio sam se tih dalekih vremena, pregledavao sam jutarnju štampu i vidio članak o šahu u odjeljku vijesti. Ne dešava se to često.

Činjenica je da sledećeg petka, 15. oktobra, tradicionalni turnir počinje u holandskom Hoogeveenu. Prošle godine iz očiglednih razloga nije održan, a ni ovogodišnji ne blista imenima. Ali, naravno, to nije poenta. Ovoga puta na programu festivala, koji se održava u gradskoj skupštini ovog gradića, nalazi se i državno prvenstvo u šahu. Na nokaut turniru, čiji je žrijeb odavno poznat, ima 24 učesnika. Prvi na listi je nacionalni šampion i mlađi brat ovogodišnjeg pobjednika Tata Steel -a, Lucas van Forest.

Slede na listi velemajstori i majstori prema njihovom rejtingu.

Turnir kao turnir, reklo bi se, ali o njegovoj sudbini, bar u ovom sastavu, odlučivaće ljudi u sudskim odorama. Činjenica je da kabinet gradonačelnika insistira da učesnici turnira prije svakog kola pokažu potvrdu o vakcinaciji protiv koronavirusa. U suprotnom, moraju se testirati prije svakog kola.

Šest učesnika turnira, predvođeni šampionom zemlje i njegovom sestrom Mahteld van Forest, koja odbija bilo kakvu vakcinaciju, protestovalo je smatrajući da će ih ta procedura odvlačiti od turnirskog ritma i ometati pripreme za partije. Pokrenuvši postupak protiv Šahovskog saveza zemlje, predlažu da se ta procedura potpuno otkaže ili prvenstvo premjesti na drugo mjesto.

Federacija insistira na svojoj odluci. Ona je pozvala disidente da se predomisle i povuku potpis, ali čini se da se s tim složio samo velemajstor Sipke Ernst, koji se potpisnicima pridružio iz solidarnosti. Njihov advokat smatra da je zamjena drugim šahistima u slučaju neuspjelog dogovora predsstavlja oblik ucjene od strane funkcionera. Ipak advokat federacije se ne slaže s tim, smatrajući da njegova strana jednostavno želi što prije da sazna da li će ‘izgrednici’ pristati da igraju, pridržavajući se njihovih predloženih pravila. Stručnjaci tvrde da su šanse ‘pobunjenika’ izuzetno male, te da ni u jednom takvom slučaju niko nikada nije dobio pozitivno rješenje. Presuda se očekuje 13. oktobra.

chess-news.ru/node/28354

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.