PSIHOLOŠKO ORUŽJE


Mihail Talj je bio prvi sovjetski šahista sa titulom koji je posjetio Španiju za vrijeme vladavine generala Franka. Talja su pozvali da zajedno sa velemajstorom Suetinom učestvuje na međunarodnom turniru u Palmi de Majorci.

Slobodnog dana, učesnici turnira su odvedeni u obilazak škole toreadora. Uprava škole, je polu u šali a polu ozbiljno pozvala šahiste da isprobaju svoju sposobnost u kroćenju bikova. Mladi španski šahovski majstori odlučili su da se pokažu pred strancima, ali ih je bik brzo rasuo po areni. A onda je Mihail Talj uzeo mač. Dok je šef delegacije Aleksej Suetin, koji je bio užasnut idejom da se Talju nešto može desiti, posmatrao, strast je već proključala u areni.

May be an illustration of 1 особа и текст који гласи „михаил таль и. лососинов“

Bik je vidjevši plijen brzo potrčao prema velemajstoru. Uzevši u obzir iskustvo prethodnih ′′ toreadora „, Talj je neočekivano izabrao, ne karakterističnu za njega, taktiku čekanja (iako mase nise bile izjednačene- objasnio je kasnije) i ostao da  gleda bika pravo u oči. Ostaci Taljeve kose na vjetru su se užasno vijorili. Bik je iznenada počeo da usporava svoje kretanje i stao kao da ga je nešto sprečilo da krene napred. Protivnici su jedno vreme stajali jedan nasuprot drugog. Taljova hipnoza se pokazala jača. Bik,je odmahujući glavom sramotno pobjegao iz arene.

Šokirani rukovodioci škole toreadora poklonili su Talju buket cvijeća. Zanimljiva priča, međutim, neki kažu da je to samo lijepa legenda…

(Preneseno sa fejsbuka Aleksandra Zasuhina)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.