Na današnji dan je rođen Milan Matulović


See the source image

Milan Matulović rođen 10.06.1935. u predratnom Beogradu, u djetinjstvu je preživio sve ratne strahote. Naučio je da igra šah u prilično kasnom uzrastu, ali sam, i počeo da brzo napreduje. 1955. godine osvojio je jedan turnir u Zagrebu i prvi put igrao u finalu jugoslovenskog prvenstva. Matulović je 1957. osvojio visoko peto mjesto na nacionalnom prvenstvu, a ispred njega su ostale samo jugoslovenske zvijezde koje su predvodili Gligorić i Ivkov.

1958. godine, na zahtjev Američke šahovske federacije, u Jugoslaviji se trebao održati trening od četiri partije između Matulovića i prekomorskog vunderkinda Roberta Fischera kako bi pomogao Bobbyju da se pripremi za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Milan je pobijedio u jednoj od partija, ali je ukupno izgubio – 1,5: 2,5.

Matulović nekoliko puta učestvovao u mečevima SSSR-a i Jugoslavije, a nakon osvajanja turnira u Netanyi (1961) postaje međunarodni majstor. Do tada je Milan nekoliko je puta pobijedio Gligorića, pobijedio Averbakha i remizirao sa Korčnojem, Petrosjanom, Keresom i Steinom! Na evropskom timskom prvenstvu 1961. godine, Matulović je završio na drugom mestu i osvojio je srebrnu medalju sa jugoslovenskim timom.

Posle značajne pobjede u Beogradu 1963. godine, ušao je u olimpijski tim Jugoslavije i postao najbolja rezerva na Olimpijadi u Tel Avivu. Matulović ima nagrade na pet  šahovskih olimpijada: dvije ekipne bronzane i jednu srebrnu medalju, kao i pobjedu i dva druga mjesta na svojoj tabli u pojedinačnoj konkurenciji.

1965. godine Milan Matulović je konačno osvojio željenu titulu velemajstora. Šampion Jugoslavije 1965. godine i pobjednik velikog velemajstorskog turnira u Beogradu. Dvije godine kasnije, 1967, Matulović je ponovo postao najbolji na šampionatu Jugoslavije, pretekavši najbliže konkurente za 2,5 poena!

Krajem 60-ih, Milan Matulović je postao jedan od najjačih evropskih šahista. Na super turniru u Skoplju 1967. godine dijelio je drugo mjesto sa Gelerom, sa samo pola poena zaostatka za Fischerom. Tada je u kvalifikacionom meču za pravo učešća na međuzonskom turniru pobijedio Wolfganga Ullmanna, briljirao u Reggio Emiliji. U Vinkovicama-1968. ponovo je osvojio drugo mjesto iza brilijantnog Amerikanca, a na superturniru u Beogradu-1969. prvo mjesto podijelio je sa Polugajevskim, Gligorićem i Ivkovom, pretekavši Botvinika, Gelera i niz drugih izuzetnih  šahista! Pobjednik je zonskog turnira 1969. godine.

1970. godine, na inicijativu predsjednika FIDE Maxa Euwea i Sovjetske šahovske federacije, u Beogradu je održan „Meč vijeka“ u kojoj se reprezentacija SSSR borila protiv Svjetske reprezentacije. Milanu Matuloviću je dodijeljena osma tabla, na kojoj je u žestokoj borbi izgubio od bivšeg svjetskog prvaka Mihaila Botvinika rezultatom 1,5: 2,5. Prije početka meča igrači Svjetske reprezentacije optužili štab Sovjetske ekipe da su namjerno spustili poznatog velemajstora, bivšeg svjetskog šampiona Mihaila Botvinika na osmu tablu, budući da je Matulović nedavno izgubio nekoliko partija od Patrijarha i bio je „pogodan ” protivnik za njega.

Pobjednik turnira: Sarajevo 1971, Birmingen 1975, Bajmok 1975, 1978, Majdanpek 1976, Vrbas 1976, Beograd 1977, Ojatsi 1978, Osijek 1980, Borovo 1980, Helsinki 1981, Vrnjačka Banja 1985, 1990.

Istovremeno, reputacija Milana Matulovića među njegovim kolegama povremeno je potkopavana raznim konfliktnim situacijama. Tako se ugledni šahist često nije predavao u bezizlaznoj poziciji i igrao je do mata, mogao je da prekine apsolutno izgubljenu poziciju, a optužen je i da je pustio odlučujuću partiju međuzonskog turnira 1970. protiv Marka Tajmanova. Tri godine ranije, na međuzonskom turniru u Sousseu, vratio je potez u partiji sa Bilekom, rekavši posle toga „žadub“ („popravljam“ na francuskom). Tada su Milana Matulovića počeli da  nazivaju ​​“Žadubovič“.

Na Matulovićevu karijeru teško je uticala saobraćajna nesreća u kojoj je poginula mlada žena. Velemajstor je osuđen i proveo je devet mjeseci u zatvoru, nakon čega su njegovi rezultati počeli da opadaju.

Milan Matulović je umro 9. oktobra 2013. u Beogradu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.