Velemajstor Bogdan Lalić: Tri poraza favorita


Mislim da su slijedeće tri partije vrlo poučne. Jedna je turnirska partija gdje je bivši broj 5 na svijetu Bent Larsen izgubio protiv nepoznatog španjolskog amatera iz Galicije u partiji druge španjolske lige za klub, zatim imamo rapid partiju gdje je Wesley So izgubio u otvaranju u rapidu protiv Gawaina Jonesa i zatim treća partija je blitz sa li chess turnira gdje sam izgubio sa crnima protiv Chileanskog amatera Varasa.

Sve tri partije imaju zajedničko jedno – ovo otvaranje dva konja ponovno ulazi u modu i premda pozicije se smatraju kao jednake crni premda veliki favoriti u tim partijama su izgubili sve tri partije jer od strane crnog otvaranje traži odličnu memoriju i mala greškica crnog vodi već u poraz.

Dakle ovo je idealno otvaranje gdje bijeli slabiji po rejtingu ili tituli igrač vrlo često zna iznenaditi favorita. Ovo je idealan primjer koji prikazuje zašto je teško igrati protiv nepoznatog igrača koji osim što ima slabiji rejting – ili u primjeru partije Sardina Paramo-Larsen gdje ga uopće nema, a zna odlično svoj repertoar koji igra. Dakle idealan slučaj za favorita izgubiti rejting i partiju!

Dovoljno je spomenuti da je partija Sardina Paramo-Larsen igrana prije 40 godina kad nije bilo kompjutera za pripremu što dokazuje da danas bilo koji odličan amater ili dopisni igrač koji zna odlično svoje varijante koje igra i studira u većini slučajeva ima odlične šanse da iznenadi bilo kojeg velemajstora koji je protiv njega ili nje favorit ali samo na papiru.

https://www.youtube.com/watch?v=llwEYmZFs7I

https://lichess.org/upnUdvdM

https://lichess.org/qyO0mBWn

https://lichess.org/elHXFZXW

https://lichess.org/@/ratitanatt

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.