Lev Khariton: Da li Fischer želi da bude Kasparovljev prethodnik?


Pise: LEV KHARITON

DA LI FISCHER ŽELI DA BUDE KASPAROVLJEV PRETHODNIK?

Web sajt www.chesspro.ru  je objavio intervju kojeg je Aleksandru Roshalju, glavnom uredniku casopisa „64-Chess Review“, dao Gari Kasparov odmah poslije Sampionata Rusije. Dvije su stvari jako indikativne.

Prvo, ime intervjuera. Roshalj, dugogodisnji atase za stampu Karpova. Bio je sluzbeni glasnogovornik sovjetske vlade i komunizma u sahu. Kao niko drugi, Roshalj je pokazivao svoju, rekao bih genijalnost da se prilagodi novim vremenima i novim vjetrovima. Za to mu mogu samo skinuti kapu! Ako ima toliko mnogo budala u svijetu koje se mogu prevariti, zasto ne? Roshalj je ucestvovao aktivno u svim „anti“ kampanjama protiv Fischera, Korcnoja, Kasparova. I sada Kasparov takvom novinaru daje intervju!
Bravo, Mr.Roshalj! Vi ste nadzivjeli sve sampione i sve koji su vas citali i vjerovali vam!

Drugo, naslov intervjua je bio, „Sada ja imam pravo da govorim“ Ali, da li je neko bilo kada uzeo to pravo Kasparovu, „pravo da govori“? On je godinama davao intervjue, rangirane od sahovskih tema do politike, pisuci knjige i clanke. Znacajni su njegovi proglasi u „The Wall Street Journal“ o ruskoj politici i ratu u Iraku. Nasuprot tome, kad god sam pisao bilo kakvu kritiku na Kasparovljeva gledista, skoro svi su protestvovali govoreci „Kasparov ima pravo da govori“. Jos i vise, kad sam napisao nesto kriticno o Kasparovu za www.chessbase.com  i www.chesspro.ru   nisam samo bio cenzurisan, bio sam bojkotovan-zaista saglasno „najboljim demokratskim tradicijama“.

„Za mene je znacajno sto sam pobjedio na ovom sampionatu tako da bi moj mali sin Vadik mogao cijeniti sve moje prethodne pobjede, sve one trijumfe i fotografije.“Iskreno, Kasparov je divan otac. Ali, zar to nije slicno, bar pomalo, priznanju George W. kada je zapoceo rat u Iraku da bi osvetio svog oca? Koliko ce dugo svijet slusati takve samozaljubljene (u najmanju ruku) politicare i sahiste? 

Roshalj je zapitao Kasparova da li je nekada zazalio zato sto je posijao sjeme razdora u sahovskom svijetu prije svog matcha sa Shortom 1993. godine. U drugom licemjernom zaokretu, Kasparov je rekao da on nije nista stekao na „tim promjenama“ u sahovskom svijetu, ali je time napravio druge velemajstore milionerima. Da li bilo ko moze u to povjerovati? Kasparov  je takodje dodao da se on mnogo oslanjao na Shorta kao nekog ko bi mogao postati centar zapadnog sahovskog svijeta koji ce osnaziti ulogu saha, ali ga je Short napustio i vratio se u FIDE. Iskreno, ipak ovo nije istina. Kasparov je objelodanio tajne pregovore sa Rajmondom Keene-om sa ciljem da unisiti FIDE i odvoji se od FIDE, pa je ocigledno da je sva zbrka u sahovskom svijetu koja traje vise od decenije djelo Kasparova.

Kasparov smatra da je predsjednik FIDE Ilyumzhinov uvijek potcjenjivao ulogu svjetskog sampiona. To je istina. Ipak Ilyumzhinov je organizovao brojne turnire za svjetskog sampiona, finansijski potpomazuci mnoge sahiste. I ako je Ilyumzhinov bio toliko los, zasto je Kasparov odlucio da se pomiri sa njim? Takodje, zasto je Ilyumzhinov dao pravo Gari Kasparovu da igra matcheve za svjetskog sampiona unutar okvira FIDE bez bilo kakvih kvalifikacija?

„Poslije pobjede u matchu sa mnom, Kramnik je morao da potvrdi svoju titulu.“ rekao je Kasparov. Zasto? Nije li dovoljno pobjediti u dugackom matchu protiv svjetskog sampiona da bi to sahovski svijet priznao? Kasparov je uvijek bio protiv revans matcheva (sjetimo se sta je napisao o revans matchevima Botvinika ili Karpovljevih revans matcheva sa njim?) Kramnik je postigao ubjedljivu pobjedu protiv njega u Londonu. Kasparov nije uspio da pobjedi ni jednu partiju. A odigrali su 15 partija! Kramnik nije pobjedio slucajno. U vrijeme matcha u Londonu Kasparov je govorio o „BrainsGames“ kao o sluzbenom organizatoru svjetskog sampionata. Zasto je sada posumnjao u zakonitost svog matcha protiv Kramnika? I zasto je, prema Kasparovu, Kramnik trebao da trazi revans match uskoro poslije matcha u Londonu?

„Zaboravite novi match sa Kramnikom!“ – rekao je Kasparov Roshalju. To je sustina problema: Kasparov vrlo dobro zna da je Kramnik uvijek bio za njega tvrd orah i buduci da ga prije cetiri godine nije uspio poraziti, danas i u buducnosti njegove sanse za to su jos manje. Mozda na sahovskom turniru sa mjesovitim sastavom Kasparov jos uvijek moze da pobjedi ispred Kramnika (u sta jako sumnjam), ali ne u direktnom matchu. «Da li je od Vas trazeno da napisete nesto u odbranu Bobi Fischera?“-upitao je Roshalj. „Ne“ bio je kategorican odgovor.

Nevjerovatno! Kasparov je upravo poslao na stampanje tom o Fischeru iz svoje serije „Prethodnici“. On ce zaraditi novac na Fischerovim partijama, i to mnogo novca za izdanja na razlicitim jezicima. Sve ce to biti dok junak njegove knjige lezi iza resetaka okruzen japanskim policajcima i kriminalcima. Da li ce Gari stvarno uzivati u svom novcu? Da li ce kupiti igracke svom sinu i parfem svojoj majci? Ipak, rimski car Vespazijan je rekao „novac ne smrdi“. Izgleda da Kasparov poznaje anticku istoriju jako dobro. 

Da li Fischeru trebaju pohvale od strane Kasparova? Da li Fischer zeli da bude njegov prethodnik?  

(Preneseno iz stare Šah-mat liste)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.