Biografije šahista- Edgar Colle


See the source image

EDGAR COLLE

O djetinjstvu i mladosti Edgara Collea sačuvano je malo podataka. Poznato je da je rođen 18. maja 1897. godine, a šahovsku karijeru započeo je 1917. godine, osvojivši prvenstvo u belgijskom gradu Gentu, u kojem je tada živio. Četiri godine kasnije, Colle je bio drugi na belgijskom prvenstvu, a godinu dana kasnije osvojio je prvu nagradu.

1923. godine u Scheveningenu se održalo zanimljivo takmičenje na kojem su učestvovali strani i holandski majstori. Pored toga, stranci i Holanđani igrali su samo jedni protiv drugih (ovaj oblik takmičenja kasnije je nazvan „Scheveningen“). Colle je imao odličan međunarodni debi: 8 poena od 10, dijeleći treće mjesto s poznatim Retijem i Maroczyjem.

Na svom prvom Hasting super turniru (1923-1924), Belgijanac je uspješno nastupio, osvojivši 6 poena od 9, – treće mjesto iza Euwea i Maroczyja. Inače, Edgar je u neizvjesnoj borbi rezultatom 3: 5 izgubio trening meč sa budućim svjetskim prvakom iz Holandije.

„Colle je bio jedan od onih majstora čija je šahovska snaga ostavljala male šanse za veliki uspjeh na prvoklasnim turnirima. Ali njegov agresivan stil omogućio je pobjedu u pojedinačnim partijama protiv vrhunskih velemajstora, pa čak i niz spektakularnih pobjeda na jednom turniru.

U gotovo svakoj partiji belgijski je majstor tražio način da zaoštri igru, izvuče je iz mirnog kanala na put komplikacija. Njega su najmanje zanimali sportski rezultati, glavna stvar bio je proces borbe, gdje je kreativnost bila u prvom planu “, napisao je o belgijskom majstoru novinar Leonid Verkhovsky, istraživač njegovog kreativnog puta.

Nažalost, od malih nogu najjačeg šahistu Belgije svog vremena mučila je teška bolest – čir na želucu, koja ga je spriječila da u potpunosti iskoristi svoj potencijal.

Hans Kmoch prisjetio se svog prijatelja: „Jadni Colle je uvijek bio bolestan, u svakom slučaju, nikad ga nisam vidio zdravog. Njegov borbeni duh, njegova blistava duša činilo se da je upijeno u malo, beskrvno, slabo tijelo, gotovo uvijek drhtalo od jeze.

Zbog bolesti nikada nije normalno jeo. Kako igrati takvom stanju? Ali Colle je igrao! Nikad ga nisam čuo da se žali ili se opravdava na loše zdravstveno stanje. Uvijek nas je uvjeravao da se osjeća dobro, a kad je gubio, optuživao je sebe za lošu igru, i to uprkos činjenici da je gotovo neprestano bio pod nadzorom ljekara.

Znao sam ga sedam godina. Upoznali smo se u Baden-Badenu 1925. godine i od tada smo se sastali na bezbroj turnira; moje divljenje prema njemu je raslo i raslo. U to vrijeme sam puno toga razumio, naučio i osjetio. Što se tiče borbe za novac, slavu i prestiž, čak i najbolji od najboljih često popuštaju i razmišljaju samo o vlastitom preživljavanju. To je prirodno i možda nije tako loše.

Ali Colle nije bio takav. Njegova dobrota, nezainteresovanost, ljubaznost nisu stečeni, on se s njima rodio, bili su njegov unutrašnji sadržaj. I pobjeđujući i gubeći, uvijek je ostao plemenit … Colle nije bio sentimentalan, nosio je sve svoje patnje u sebi, ne pridajući im nikakvu važnost. Nije zahtijevao posebnu pažnju prema sebi, uvijek je bio društven i dobro raspoložen … Mnogo je originalnih šahista, mnogo dobrih novinara, mnogo dragih ljudi, ali osobu, kolegu i prijatelja, poput Collea, nije moguće pronaći među hiljadama! „

Već ozbiljno bolestan, Edgar Colle je 1926. osvojio jake turnire u Meranu i Amsterdamu, a nekoliko godina kasnije prvo mjesto u  Hastingsu podijelio s Marshalllom.

Engleski majstor Harry Golombek primijetio je: „Colle je imao kombinatorni talent, ali pozicione metode borbe također se često nalaze u njegovim partijama. Prema sjećanjima njegovih ssvremenika, Colle je bio žestok  borac za tablom. Njegov stil karakterišu duge partije, a ponekad mu je samo ogromna snaga volje omogućavala postizanje uspjeha. Njegov duh je vladao tijelom. Ipak, Colle je u šahovskom svijetu poznatiji po svom agresivnom, energičnom  stilu. S pravom je zauzeo počasno mjesto među plejadom izvanrednih taktičara, kao što su Andersen, Chigorin, Aljehin, Spilman, Bogoljubov. „

„Colle nikada nije bio uključen u književne ili društvene aktivnosti. Bio je jedan od onih profesionalnih umjetnika za koje je većina njihovih interesa bila ograničena na šahovsku tablu – upravo mu je ona bila izvor života “(L. Verkhovsky).

U svom životu Edgar Colle je osvojio brojne turnire, za tablom  se sastao sa svjetskim šampionima Jose-Raulom Capablancom, Aleksandrom Ajlehinom i Maxom Euwe-om, pobijedio najjače majstore među svojim savremenicima, izumio sistem 1.d4, 2.Kf3, 3.e3 , nazvan po njemu … Colle je bio jedan od prvih koji je izveo poznatu kombinaciju sa žrtvovanjem figura, koja je nazvana „Grčki dar“ (najpoznatiju kombinaciju na ovu temu izveo je Lasker u poznatoj partiji sa Bauerom).

Belgijski majstor podvrgnut je dva puta operaciji želuca i umro je na operacionom stolu tokom treće 19. septembra 1932. u dobi od samo 35 godina …

ЭДГАР КОЛЛЕ (ruchess.ru)

Edgar Colle – John James O’Hanlon [D05]
Nice Nice FRA (9), 02.1930

 1.d4 d5 2.Nf3 Nf6 3.e3 c5 4.c3 e6 5.Bd3 Bd6 6.Nbd2 Nbd7 7.0–0 0–0 8.Re1 Re8 9.e4 dxe4 10.Nxe4 Nxe4 11.Bxe4 cxd4 12.Bxh7+!

12… Kxh7 13.Ng5+ Kg6 14.h4 Rh8 15.Rxe6+!

15… Nf6 16.h5+ Kh6

17.Rxd6! Qa5 18.Nxf7+ Kh7 19.Ng5+ Kg8 20.Qb3+

1–0

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.