Biografije šahista – Savielly Tartakover


SAVIELLY TARTAKOVER

Image result for SAVIELLY TARTAKOWER

Budući velemajstor rođen je u Rostovu na Donu 1887 godine.
Njegovi roditelji su bili iz Austro-Ugarske, nisu bili ruski državljani i vratili su se u Beč tokom eskalacije napetosti između dve imperije. Šah je tada uspjevao u jednoj od evropskih kulturnih prestonica i tamo su živela dva najjača majstora – Carl Shlechter i Geza Maroczy.

Tartakover je upisao pravni fakultet Univerziteta i ubrzo postao jedan od najmlađih doktora prava u Beču, istovremeno se takmičeći na više takmičenja. Njegova interakcija sa vodećim austrijskim igračima pozitivno se odrazila na njegovu šahovsku vještinu; 1906. godine mladi šahista je osvojio sekundarni turnir u Nirnbergu, postigavši titulu majstora, i počeo je da dobija pozive za prestižna takmičenja. Savielly se međutim nije mogao odmah potpuno dokazati za šahovskom tablom, pošto je vatra Prvog svjetskog rata zapalila Evropu.

Porodica Tartakover morala je još jednom da pobjegne, ovog puta u Pariz. Posle rata, Carstvo Franca Jozefa raspalo se u suverene države Austrije. Pitanje državljanstva postavilo se pred Tartakoverom i on je izabrao  Poljsku, usprkos tome što nije znao jezik. Ovo je bio sudbonosni trenutak za šahovsku sudbinu nove države: sa poljskom reprezentacijom Tartakover je osvojio pet medalja na olimpijadama i imao je veliki uticaj na mlade igrače; na primer, velemajstor Miguel Najdorf nazvao je Saviellija Grigorjeviča svojim mentorom. Posle Prvog svjetskog rata, Tartakover je postao jedan od vodećih svjetskih šahista, pobjedivši na velikim turnirima u Beču 1923, Londonu 1927 i Liegeu 1930. Na njegovom saldu su pobjede protiv svjetskih prvaka Emanuela Laskera, Aleksandra Aljehinea, Maksa Euvea i većine tadašnjih elitnih šahista, sa izuzetkom Hose-Raula Kapablanke, koji mu je bio izuzetno težak protivnik.

Početak Drugog svetskog rata dočekao je Savielly Tartakover na Osmoj šahovskoj olimpijadi u Buenos Airesu. Kada se turnir završio, veći dio poljskog tima ostao je u Argentini da čeka kraj rata, ali Tartakover se vratio u opkoljenu Evropu i pridružio se francuskom pokretu otpora pod pseudonimom „poručnik Cartier“.

Резултат слике за Savielly Tartakover. Size: 124 x 160. Source: www.pinterest.com

Nakon pobjede nad Hitlerom, Istočna Evropa je bila pod sovjetskom kontrolom, a u Poljskoj je na vlast došla Komunistička radnička partija. Velemajstor je bio ideološki protivnik sovjetskog sistema i zato je odlučio da primi francusko državljanstvo i na prvoj posleratnoj olimpijadi igrao je za francusku reprezentaciju.

U prvoj četvrtini 1950. godine, FIDE je odlučio da proglasi zvaničnu titulu „međunarodnog velemajstora“, a Savielly Tartakover bio je u prvoj grupi velikih šahista koja je dobila ovu prestižnu titulu.

Image result for SAVIELLY TARTAKOWER

Tartakover je poznat kao erudita, svestran čovjek, pjesnik, prevodilac i neobično plodan šahista. Njegovom peru pripadaju oštri aforizmi poput „Uvijek je bolje žrtvovati protivničke figure“, „Napad je usmjeren na rokadu, slabe pješake i, najviše, na psihu protivnika“, „Protivnik takođe ima pravo na postoji „,“ Stalno matiranje podrazumijeva umirujuće blaženstvo „,“ Partija šaha ima tri faze: otvaranje, u kojem se nadate da stojite bolje; središnjica u kojoj mislite da stojite bolje; i završnica, gde znate da stojite izgubljeno“ i mnoge druge.

Autor je nekoliko knjiga i njegova Hipermoderna igra u šahu, koja je zastupala ideje hipermodernizma, imala je ogroman uticaj na umove savremenika. Tartakover je podstakao igrače da preispitaju pozicione postavke Steinitza i da šah presele izvan granica Španske igre i Daminog gambita.

Image result for SAVIELLY TARTAKOWER

Velemajstor je volio da primjenjuje rizične strategije, čak i one kao što je Birdovo otvaranje i sumnjive varijante holandske odbrane. Zajedno sa Nimzovitschem, Retijem, Aljehinom i Bogoljubovim, smatra se jednim od stubova nove škole pozicione igre i strategije pritiska figurama protivničkog centra. Savielly Tartakover je popularisao šah na mnogo načina, često kombinujući nastupe na prestižnim turnirima sa pisanjem tekstova o tim istim turnirima u nekoliko novina i časopisa na različitim jezicima. On je prvi od zapadnih šahista otkrio ovaj oblik dopunjavanja prihoda, pa je takva praksa postala uobičajena u Evropi u drugoj polovini 20. vijeka.

Image result for SAVIELLY TARTAKOWER

Preminuo je 4. februara 1956 i sahranjen je u Parizu na groblju Pantin.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.