Paul Hofmann: Susret Davida Blaine-a i Fabiano Caruane


Imam lijepa sjećanja na šahovski događaj, kada je Fabiano imao 10 godina, kada je skoro napustio igru. Pišem o događaju u King’s Gambit: Sin, otac i najopasnija igra na svetu.

U decembru 2002. godine, Gari Kasparov i Anatolij Karpov, koji su imali možda najveće rivalstvo u istoriji šaha, došli su zajedno u ime  starih vremena na dvodnevni meč u ABC Studio na Times Square-u.

Dvoje veterana su igrali po dvije rapid partije dnevno, uz vremensku kontrolu od dvadeset i pet minuta po igraču sa deset sekundi dodatka za svaki potez.

Organizator meča me zamolio da mu pomognem oko postavljanja meča. Pitao me da li znam poznatu ličnost koja dovoljno razumije šah kako bi mogla da povuče počasni prvi potez. Prijatelj sam sa Davidom Blaineom, mađioničarom i umjetnikom izdržljivosti – zajedno smo igrali šah – i mislio sam da bi mu bilo drago da upozna Kasparova.

„Šah je poput magije“, rekao mi je jednom David. „Uvijek morate biti korak ispred svog protivnika – ili publike.“

Televizijske kamere su se pokrenule kad su se Kasparov i Karpov primakli tabli i posmatrali Davida kako podiže bijelog pješaka. Sa mučnim izrazom lica, David je gunđao i stezao pješaka, poput ‘strongmena’ na takmičenju snagatora, sve dok ga nije smrvio u oblak prašine. Sudija meča je počeo da vrijeđa Davida pred kamerama, jer je pješak kojeg je uništio bio nezamjenljiv.

Kao i svaka druga šahovska figura, bio je jedinstveno opremljen mikročipom, tako da je elektronsko kolo na šahovskoj tabli moglo da osjeti preko senzora na kojem je kvadratu pješak i prenosi čitavu poziciju partije putem interneta stotinama hiljada ljubitelja šaha širom svijeta. Sudija je bio ljut, ali šampioni su se smijali – rijetko se moglo da vidi da su tako bili opušteni na početku jednog od njihovih mečeva.

Nepotrebno je reći da je David napravio  da se smrvljeni pješak rematerijalizuje i meč i prenos putem interneta započeli su bez problema.

David me je pitao koje dijete iz publike je posebno talentovano za šah, a ja sam ga uputio na Fabiana Caruanu. Pokazao je nekoliko trikova mađioničarskim  kartama desetogodišnjaku, koji je tada bio mali za njegove godine. Budući velemajstor bio je zbunjen i zamolio Davida da izvodi trik za trikom.

Image result for caruana boy

Mnogo više pažnje posvetio je kartama u Davidovim rukama nego figurama na Kasparovljevoj šahovskoj tabli.

Kasnije me Fabiano pitao koliko je rada bilo potrebno da bih postao mađioničar; rekao je da želi da savlada Davidove trikove.

Kada sam objasnio da to zahtjeva još više priprema i vježbanja od šaha, posvetio se kraljevskoj igri.

David Blaine Meets Fabiano Caruana | thepHtest (wordpress.com)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.