Na današnji dan je rođen Arnold Denker


ARNOLD DENKER

See the source image

 

Arnold Sheldon Denker rođen je 21. februara 1914. u okrugu Bronks u Njujorku. Denker je odrastao u ortodoksnoj  jevrejskoj porodici; Arnoldova starija braća obožavala su intelektualne igre, posebno šah. Tako je budući američki šampion naučio pravila igre, iako je ozbiljno počeo da uči tek kada je pošao u prvi razred srednje škole Theodore Roosevelt.

Jedan od Denkerovih školskih kolega organizovao je igranje šaha na pauzama za novac kojeg su roditelji djeci davali za obrok. Arnold se uzbuđeno pridružio tom takmičenju, iako je stalno gubio. Sve se promijenilo nakon što je mladić pročitao knjigu Emanuela Laskera „Zdrav razum u šahu“: uskoro jednostavno nije niko želio da sjedne da igra protiv  Denkera.

Arnold Denker je već kao dijete posjedovao impresivnu fizičku snagu i bio je veoma cijenjen na omladinskim bokserskim takmičenjima, ali nakon pobjede u juniorskom prvenstvu 1929. u Njujorku, potpuno se prebacio na šah. Mladić je diplomirao na Univerzitetu u Njujorku, ubrzo nakon toga oženio se Ninom Simmons; par je dobio troje dece.

1936.godine Arnold se prvi put pojavio u finalu američkog prvenstva i od tada neprekidno poboljšava svoje rezultate: 12. mjesto, 7. mjesto, 3. mjesto i konačno pobedu 1944. godine.

Image result for ARNOLD DENKER

U radio meču SSSR-SAD Denker je igrao na prvoj tabli protiv Botvinnika (izgubio 0: 2), a dvije godine kasnije odbranio je šampionsku titulu u meču protiv Steinera koji je pobjedio sa 6: 4. Arnold Denker je šestostruki pobednik prvenstva šahovskog kluba Manhattan.

See the source image

Tokom Drugog svjetskog rata držao je predavanja i simultanke u američkim vojnim bazama, pa čak i na nosaču aviona. Istraživači Arnoldove aktivnosti napominju da su početak 40-ih bile najbolje godine u karijeri američkog šampiona, u tom trenutku je igrao na nivou vodećih svjetskih šahista. Po završetku rata, Denker je već imao više od 40 godina, a krivulja njegovog uspjeha je krenula put dolje. 1950. Denker je od strane FIDE-a dobio titulu međunarodnog majstora.

See the source image

1948.godine jedan od najjačih šahista Sjedinjenih Država loše je prošao na turniru u Mar del Plati (zauzeo pretposlednje mjesto), nakon čega je odlučio da odustane od profesionalnog šaha. Denker je radio u mnogim organizacijama povezanim sa šahom, bio je član upravljačkih tijela američke šahovske federacije, a kasnije je bio treći u istoriji koji je dobio počasnu titulu „dekana američkog šaha“.

Analog takmičenju sovjetske „Bijele dame“ za inostrane školarce već se dugo naziva Denker Cup. Ipak, Arnold je redovno dolazio na nacionalno prvenstvo, ostajući opasan protivnik za šahistu bilo kojeg nivoa.

Nakon penzionisanja, veteran se vratio svojoj omiljenoj zabavi – igranju na turnirima. Denker nije propustio velike američke turnire po švajcarskom sistemu, dva puta je igrao na sporednom turniru Wijk aan Zee. 1981. godine FIDE je Arnoldu dodijelila titulu počasnog velemajstora (u tom trenutku to se dodjeljivalo za poznate igrače starije dobi koji u mladosti zbog nekih okolnosti nisu postali velemajstori).

Arnold Denker je autor kultne knjige “Fišer kakvog sam  poznavao i druge priče”, dopisnik brojnih novina i časopisa. 1992. primljen je u Američku šahovsku kuću slavnih.

Legendarni šahista preminuo je 2. januara 2005. u gradu  Fort Lauderdale na Floridi

АРНОЛЬД ДЕНКЕР (ruchess.ru)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.