Na današnji dan je rođen Sergej Dolmatov


SERGEJ DOLMATOV

Image result for SERGEy DOLMATOV chess

Učenik Marka Dvoreckog, Sergej Dolmatov, bio je zapažen po svojoj suptilnoj tehnici i sveobuhvatnom razumjevanju završnica na juniorskim takmičenjima. 1978. godine postao je juniorski svjetski prvak, a kao član sovjetske ekipe Dolmatov je osvojio tri juniorska svjetska prvenstva – 1980, 1981. i 1983. godine.

Osamdesetih i devedesetih godina, Dolmatov se uspješno takmičio na nacionalnim i međunarodnim turnirima. Igrao je na šest sovjetskih prvenstava, podijelivši od 2. do 5. mesto 1989. godine. Na međuzonskom turniru 1990. u Manili, kvalifikovao se za mečeve kandidata. Ironijom sudbine, Sergej je upoznao svog prijatelja i sparing partnera Artura Jussupova u četvrtfinalu, koje se održalo 1991. godine u Wijk aan Zee-u. Nakon pobjede u petom kolu, Dolmatov je poveo, ali je Jusupov izjednačio u poslednjih osam kola. „Rezultat je bio nerješen – 4: 4. U ovim slučajevima mislim da bi trebali baciti novčić, odmah ili nakon dva dodatna meča. Prema postojećim pravilima, ipak morali smo da odigramo mini meč sa kraćim tempom – 45 minuta za 60 poteza. Ovo je bila čista lutrija i malo šta mogu reći o ovome. Prije svega, razmijenili smo pobjede i sutradan sam pobjedio crnim figurama i preživio sa bielim. Moglo je biti i obrnuto! “ (A. Jussupov)

Sergej Dolmatov je osvojio više timskih trofeja – Evropski klupski kup 1979. godine, Kup SSSR-a 1980. godine kao član ekipe „Burevestnik“, sovjetsku narodnu Spartakijadu 1983. godine kao član moskovskog tima i ekipno prvenstvo SSSR-a 1985. godine kao pripadnik 1. RSFSR. 1992. godine sa ruskom reprezentacijom osvojio je evropsko prvenstvo i olimpijadu.

Kao šahista aktivnog pozicionog stila, Dolmatov je vrhunski nastupao u agresivnim postavkama i u kombinovanim izazovima, precizno računajući varijante. Stručnjaci su takođe primjetili njegovo majstorstvo u završnici. Spoj ovih faktora donio mu je uspjeh na više takmičenja; osvajao je međunarodne turnire u Amsterdamu, Hradec Kraloveu, Bukureštu, Frunzeu, Barseloni, Talinu i drugim gradovima.

Možda Sergej Dolmatov nije ostvario svoj pravi potencijal na šahovskoj tabli jer posvećuje puno vremena i truda svojoj ulozi  trenera. Dolmatov je služio kao sekundant svetskim šampionima, među ostalim Gariju Kasparovu u Sevilji. Kasnije je pomagao Vladimiru Kramniku, vodio je nekoliko treninga sa Alisom Galliamovom i Evgenijem Alekseevim i bio je glavni trener muške ruske reprezentacije.

„Tokom svog života učestvovao sam u dva istorijska događaja. Nisam bio igrač ni u jednom od njih, ali igrao sam aktivnu ulogu. Imao sam sreće! Sudbina je odredila tako … Bio sam dio timova koji su činili čuda! Prvi put je Kasparovljev tim bio 1987. godine, kada je izjednačio rezultat u odlučujućoj 24. partiji. Bio sam Garri-jev sekundant i živo se sjećam kako je napredovao do tog meča. Bilo je to Svjetsko prvenstvo 2005. Prije poslednje partije, na timskom sastanku, rekao sam momcima iste riječi koje sam jednom rekao Kasparovu. Sjećam se da me  Bah kaznio zbog toga. Ali video sam da je tim obuzela želja za igranjem i da je tim spreman. Bilo je važno da ne „pregori“. Pa, šta sam rekao u Sevilji? „Garri, moraš da razumiješ, nikada u istoriji svjetskih prvenstava niko nije pobijedio u poslednjem kolu ‘po želji’. I to danas nećete moći, ali morate igrati da bi sačuvali svoju čast. Morate mu stvarati takve probleme da će drhtati. Ne smije biti brz remi, već punokrvna partija. Da, vjerovatno nećete imati sreće, ali morate se boriti, morate se boriti. Svi moraju da shvate da ste pravi SVETSKI ŠAMPION!“

Momci iz Beershebe 2005. čuli su iste reči: „Vjerovatno nećete moći da pobjedite 3,5 protiv 0,5, ali morate svima pokazati da ste najjači tim na svijetu. Vjerovatno nećemo imati sreće, ali borićemo se! “ Kasnije je postalo vrlo zanimljivo, nešto misteriozno je počelo. Igrao je neparan broj timova, a mi smo se odmarali pred završni turnir. Odveli su nas na Mrtvo more na opuštanje. I tamo sam vidio neke ruske novine (da li su to bili „Argumenti i činjenice“?), Neko drugi ih je čitao i mogao sam samo da vidim prvi naslov naopako velikim slovima: „A ONDA ĆETE POSTATI ŠAMPIONI“. Pogledam dole, postoji još jedan naslov: „NEMOGUĆE JE MOGUĆE.“ Mislio sam da je to znak sudbine i rekao sam svima, ali niko mi nije vjerovao.

Pošto se meč odigrao u Izraelu, imali smo mnogo pristalica. Ljudi uvijek žele čudo, a ovdje se to dogodilo pred njihovim očima. Bilo je tu previše emocija …

Tada je postalo vrlo razočaravajuće: vratili smo se sa prvenstva i niko nas nije dočekao. To je bio takav događaj … to nije bilo ništa, to je bilo svetsko prvenstvo. O tome bi se mogao snimiti film. Kakva priča! Jasno je da ne možete da pobijedite u meču sa ovim rezultatom, ali uspjeli smo! Jasno je da se to NIKAD više neće ponoviti. Nikad! I o tome moramo da govorimo i pišemo, jer je to Rusiji bilo veoma važno. Ponos u našoj zemlji, uostalom … ali sve je prošlo neprimjećeno. Ali to je ostalo u šahovskoj istoriji. “(S. Dolmatov)

Tokom poslednjih nekoliko godina, Sergej Dolmatov je radio kao trener u Školi Vladimira Dvorkoviča, u kojoj je podučavao više talentovanih juniora: Grigoriya Oparina, Mikhaila Antipova, Alina Kashlinskaya, Saveliy Golubova.

SERGEY DOLMATOV (ruchess.ru)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.