Biografije šahista – Boris Gulko


BORIS GULKO

Rođen je 9.februara 1947 u Erfurtu, u Istočnoj Njemačkoj.

Diplomirao je na univerzitetu, ali je izabrao put profesionalnog šahista. 1966. i 1967. godine Boris Gulko je sa sovjetskim timom osvojio dva svjetska studentska prvenstva. Većinu sportskih uspjeha postigao je 1970-ih, kada je Boris Gulko postao jedan od najjačih igrača u zemlji. Na šampionatu SSSR-a 1975. godine bio je u konkurenciji za šampiona do poslednjih kola, ali je na kraju podijelio 2-5 mjesto nakon poraza od Petrosjana u pretposlednjem kolu. 1977. godine zlatnu medalju je osvojio, takođe u partiji protiv Petrosjana u poslednjem kolu. Gulko je ostvario željeni rezultat i podijelio 1.-2.mjesto sa Josifom Dorfmanom. Dodatni meč završen je nerješenim rezultatom i obojici je dodeljena titula sovjetskog prvaka.

(Photo by Jerry Szubin)

Činilo se da velemajstorska karijera uzima zamah, ali njegov nezavisni karakter nije bio prilagođen sovjetskom „koordinatnom sistemu“. Boris Gulko nije potpisao kolektivno pismo u kojem se osuđuje „bjegunac“ Korčnoj i, ubrzo nakon pobjede na prvenstvu SSSR-a, podnio je dokumente za emigraciju u Izrael sa suprugom Annom Ahsharumovom, državnom šampionkom u šahu. Tokom 9 (!) godina par nije mogao da dobije dozvolu da napusti zemlju – svrstani su u kategoriju „odbijenih“. Tek 1986. godine velemajstorski par je uspio da napusti Sovjetski Savez – nakon više godina teške borbe za svoja prava. Ubrzo su se Gulko i Akhsharumova nastanili u SAD.

Izgledalo je da su izgubljene najveće godine njegove karijere, ali par je nastavio da nastupa i osvojio jedinstvene rekorde – kao što su postali šampioni SSSR-a, tako su postali i šampioni SAD-a. 1994. Gulko je dobio poziv za mečeve kandidata, gdje je u neizvjesnoj borbi izgubio od vice-svjetskog prvaka Nigela Short-a. Boris Gulko je nastavio da nastupa na raznim turnirima dugi niz godina: dovoljno je reći da je predstavljao SAD na 9 olimpijada i pobijedio na turnirima u Cienfuegosu, Nikšiću, Klišiju, Filadelfiji i Bilu …

Sada velemajstor Gulko rijetko nastupa na turnirima: trenira i piše knjige, članke i eseje ne samo na šahovske teme, već i na filozofske i vjerske teme.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.