Biografije šahista – Mark Tajmanov


MARK TAIMANOV

Image result for mark tajmanov

Rođen je 7. februara 1926. godine

U njegovom životu šah je bio usko povezan sa muzikom. Diplomirao je na Lenjingradskom konzervatorijumu i kao talentovani pijanista često je nastupao i mnogo putovao po zemlji, snimio nekoliko ploča. Ali ipak je Mark Taimanov prije svega šahista i upravo je na šahovskoj tabli postigao najveći uspjeh.

Image result for mark tajmanov

Već 1952. skoro je postao prvak SSSR-a, ali je u napetoj borbi izgubio meč za prvo mjesto od samog Botvinnika – 2,5: 3,5. Posle 4 godine, Taimanov je ipak pobjedio na sve-saveznom prvenstvu, pobjedivši na dodatnom turniru pobjednike Averbaha i Spasskog. 60-ih je uspješno nastupio na nacionalnim prvenstvima – podijelio je 2-3 mjesto 1962. godine, bio je treći 1965. godine i dva puta (1967. i 1969. godine) dijelio 3-5 mjesto. Kao dio reprezentacije SSSR-a, Taimanov je postao pobjednik Svjetske šahovske olimpijade i osvojio 4 evropska prvenstva.

Prvi put je u borbu za svjetsko prvenstvo ušao 1952. godine, podijelivši sa Petrosjanom 2-3 mjesto na međuzonskom turniru i stekavši pravo učešća na turniru kandidata. Prošlo je punih 18 godina prije nego što je ponovio ovaj uspjeh. Taimanov je 1970. godine na međuzonskom turniru dijelio 5-6 mjesto i ušao među osam najboljih kandidata. U prvom meču žreb ga je doveo do Roberta Fischera, koji je već bio priznat kao najbolji brzopotezni igrač na svijetu.

Nakon što je Taimanov izgubio meč od Amerikanca 0:6, oštro ga je kritikovalo šahovsko rukovodstvo države (a zapravo i čitav sportski komitet). Ubrzo je postalo jasno da je Fischer upravo započeo svoj niz velikih pobeda: Larsen (6: 0), Petrosian (6.5: 2.5) i Spasski (12.5: 8.5) postali su njegove žrtve. Međutim, na povratku iz Vankuvera, carinici su oduzeli Solženjicinovu knjigu od Taimanova, i to je postalo dodatni razlog za represiju protiv velemajstora. Tek 1991. Vraćeno mu je zvanje zaslužnog majstora sporta SSSR-a.

Oko 40 godina Mark Evgenievich Taimanov uspešno je nastupao na međunarodnim takmičenjima – bio je pobejdnik i osvajač nagrada na oko 40 turnira. Pobijedio je u Liverpulu i Rejkjaviku, Drezdenu i Lenjingradu, Dortmundu i Luksemburgu, Bukureštu i Vroclavu, Helsinkiju i Wijku aan Zeeu …

Image result for mark tajmanov

„Taimanov je svestran, dubok šahista … odlikuje ga suptilno razumijevanje pozicije, agresivne namjere i tačnost u računanju“, napisao je Grigori Levenfish.

Uz ono što je rečeno, možemo dodati da je Taimanov imao puno vrlo zanimljivih ideja u otvaranju. Dao je dragocen doprinos razvoju sicilijanske odbrane i odbrani Nimcoviča, čemu je posvetio i danas popularnu monografiju. Taimanov je napisao takođe knjige „Mečevi u inostranstvu“, „Meč svjetskog prvenstva Karpov-Kasparov“, „Bio sam žrtva Fischera“, „Šahovska škola Marka Taimanova“ i mnoštvo stranih publikacija. Konkretno, knjiga „Sovjetski šampionati“ u koautorstvu sa B. Caffertijem.

Mark Evgenievič Taimanov preminuo je 28. novembra 2016. godine u Sankt Peterburgu.

МАРК ТАЙМАНОВ (ruchess.ru)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.