Biografije šahista – Irina Čeluškina


IRINA CHELUSHKINA

Irina Čeluškina rođena je 1. februara 1961. godine u Hersonu. Irina se prvi put istakla na ukrajinskim takmičenjima za mlade, ali kvalitativni skok u karijeri dogodio se kada je Čeluškina krenula na šahovsku specijalizaciju Lavovskog instituta za fizičko vaspitanje (1979). Tamo je s njom počeo da uči poznati trener Jurij Simkin, koji je pomogao svojoj učenici da dostigne novi nivo.

1982.godine studentkinja iz Lvova prvi put je stigla do finala prvenstva SSSR-a, pobjedivši na ukrajinskom prvenstvu. Irina će ponoviti uspjeh u ukrajinskom šampionatu SSR pet godina kasnije. Čeluškina je izabrana za zonski turnir (1985), ali nije uspjela da se plasira na međuzonski turnir između brojnih jakih sovjetskih šahistkinja, iako je konačno peto mesto bilo očigledan uspjeh.

Djevojka koja obećava dobija pravo da nastupa na velikom takmičenju u Piotrkov Tribunalski (1985), gdje je postala  međunarodni majstor.

Šampionat SSSR-a 1989. godine, na kojem Gruzijke nisu igrale, završen je pobjedom ukrajinske šahistkinje. Godinu dana kasnije, Irina Čeluškina je dijelila 2-3 mjesto na Kupu SSSR-a, a 1989. igrala je za reprezentaciju SSSR-a, koja je osvojila egzibicioni turnir, gdje su se potezi prenosili telegrafom. Učesnica međuzonskih turnira u Azovu (1990) i Subotici (1991).

1990.godine, Čeluškina i njen trener objavili su sistem testova vežbi za razvoj sposobnosti računanja. Na nesreću, ubrzo se razišla sa Simkinom – mentor se preselio u Kijev i predvodio šahovske događaje Instituta za fizičko vaspitanje glavnog grada.

Posle raspada SSSR-a, Čeluškina je učestvovala na Evropskom prvenstvu i Olimpijadi 1992. godine u sastavu ukrajinske reprezentacije. U Manili su Alisa Galjamova, Marta Litinskaja, Irina Semjonova i Irina Čeluškina osvojile srebrnu medalju na Olimpijadi, a Čeluškina je odlučujuću partiju  dobila u finalnom meču sa Bugarskom. U Debrecenu su Galjamova, Čeluškina i Litinskaja pobjedile na takmičenju najjačih šahistkinja Starog sveta. Irina Čeluškina je takođe igrala za ukrajinsku reprezentaciju na Olimpijadi 1994. godine.

1992. godine, FIDE je Čeluškini dodijelila titulu velemajstora.

90-ih Irina se preselila da živi u Jugoslaviju, 1999. prvi put je postala prvak države. Od 2000. godine Irina je igrala na Olimpijadama i evropskim prvenstvima, prvo za tim Jugoslavije, a zatim za Srbiju. Šampionka je Jugoslavije i pobjednica Evrokupa u „Agrouniverzalu“ i „Podgorici“. Šampionka Srbije u ekipama „Radnički Rudovci“ i „BAS“.

Irina Čeluškina je pobjednica mnogih evropskih ženskih turnira. I danas je poznata šahistkinja, koja se uspješno borila  sa svjetskim šampionkama Nonom Gaprindashvili, Majom Chiburdanidze, Antoinetom Stefanovom, opasan  protivnik za svakog.

Preživjevši rat svoje druge domovine protiv NATO-a, i izolaciju Srbije, velemajstor Irina Čeluškina je ostala da živi u Beogradu.

ИРИНА ЧЕЛУШКИНА (ruchess.ru)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.