Biografije šahista – Raymond Keen


RAYMOND KEEN

Raymond Keene 1985 (2).jpg

Raymond Dennis Keane (rođen 29. januara 1948) bio je vodeći engleski junior 60-ih i predstavljao je svoju zemlju na međunarodnim takmičenjima za mlade. 1965. godine Keene nije imao sreće – ušao je u istu kvalifikacionu grupu sa sovjetskim prvakom Vladimirom Tukmakovim, a predstavnik SSSR-a stigao je u finale.

Dvije godine kasnije, Englez je svjetsko prvenstvo do 20 godina završio vrlo uspješno – Raymond je postao drugi, iza  Kaplana. Takve buduće zvijezde poput Timmana i Huebnera ostale su iza njega. U sastavu studentskog tima iz Engleske, Keene je osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu.

Šampion Engleske (1971). Igrao je za seniorsku reprezentaciju svoje zemlje na šest olimpijada. 1974. godine osvojio je sporedni turnir na Memorijalu Kapablanke. Odličan nastup na Olimpijadi u Haifi (1976., +4, bez poraza) doveo je do toga da je Keene postao velemajstor. Drugi u istoriji zemlje, posle Anthony Miles-a, kome je titula dodeljena nekoliko mejseci ranije. Međutim, posebna nagrada Engleske šahovske federacije dodjeljena je obojici šahista.

Na Olimpijadi  u Izraelu, Raymond je osvojio dvije bronzane medalje – pojedinaču, na drugoj tabli i kao dio ukupnog tima. Četiri godine kasnije, Engleska je uzela bronzane medalje i na evropskom timskom prvenstvu, s tim da je Raymond Keene postao najbolji na petoj table.

Pobjednik turnira: Alicante (1977), Dortmund (1980), Sidney (1979) – 1-2; Venecija (1980) i London (1981).

Dobitnik ordena Britanske imperije (1985). Keene je stekao odlično obrazovanje – diplomirao je na Cambridgeu, gde je studirao strane jezike.

Bio je sekundant Viktora Korčnoja u meču 1978. u Baguio-u protiv Anatolija Karpova. Korčnoj je kasnije rekao da je, dok je drugi sekundant, Michael Stean, pripremao nove varijante, Keene pisao knjigu o meču, što je bilo suprotno uslovima ugovora.

1983.godine završio je igračku karijeru. Organizator Memorijala Stauntona u Engleskoj, polufinalnih mečeva  Korčnoj – Kasparov i Smislov – Ribi (1983), Meča stoljeća (1984), meča za svjetskog šampiona Kasparov – Karpov (1986, prvu polovinu meča), Kasparov – Short (1993) ) i Kasparov – Kramnik (2000).

Kolumnista časopisa The Times od 1985. godine, takođe piše šahovsku kolumnu za The Spectator i promoviše internet projekt ChessGames.com.

Pratio je borbe za svjetsku krunu 1981., 1985., 1986., 1990., 1993. i 1995. za BBC, Channel 4 i “Temza TV”. Vodio je TV emisiju „Intelektualni dueli“ sa poznatim južnoafričkim aktivistom za ljudska prava Donaldom Woodsom. Autor niza šahovskih knjiga na engleskom jeziku; međutim, poslednjih godina, Keene je optužen za plagiranje  iz sovjetskih i britanskih izvora – protiv njega su bile jako poznate ličnosti na Zapadu kao John Donaldson, David Levy i Edvard Winter.

Godine 1987. bio je u centru skandala koji bio vezan za nagradu treneru Anthony Miless za uspjeh na međuzonskom turniru; kao rezultat toga, Keene je morao da podnese ostavku na svoja mjesta u engleskoj federaciji. Član glavne komisije  FIDE i predsjednik FIDE komisije za štampu i informisanje (1982-1986), bivši sekretar Savjeta velemajstora pri FIDE.

РЕЙМОНД КИН (ruchess.ru)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.