Biografije šahista – Aleksandar Nikitin


ALEKSANDAR NIKITIN

See the source image

Rođen je 27. januara 1935 godine.

Sedmogodišnji Aleksandar Nikitin zainteresovao se za šah nakon što je u biblioteci svog ujaka pronašao – Laskerov Priručnik za šah,  zanimljivu knjigu Emanuela Laskera  sa nerazumljivim dijagramima. Dječak je knjigu proučio od korica do korica i otišao u moskovsku Palatu pionira kako bi bolje upoznao ovu  igru. Njegovi prvi treneri bili su Andrej Jaroševski i Jevgenij Penčko, a zatim Grigorij Ravisnki – poznati majstor i pedagog. „Ovo nisu Petruške iz Stravinskog, ovo su učenici Ravinskog!“ bila je popularna fraza među šahistima sredinom prošlog vijeka.

Nikitin je postao jedan od najjačih juniora Sovjetskog Saveza i ispunio je zahteve za majstorom u prvoj godini pohađanja Palate pionira – tada je to bilo nevjerovatno dostignuće. Međutim, tada nije želio da krene kerijerom profesionalnog šahiste i, nakon što je završio školu sa zlatnom medaljom, upisao se na tehnički univerzitet, a zatim je radio 15 godina kao radio inžinjer, rijetko posvećujući vrijeme šahu. Godine 1955., 1957. i 1958.  osvojio je titulu studentskog svjetskog šampiona kao član sovjetskog tima i 1959. godine učestvovao je na nacionalnom šampionatu, ali – kao što je i sam Nikitin priznao – shvatio je nemogućnost kombinovanja dva ozbiljna zanimanja.

Profesionalna karijera Aleksandra Nikitina neprekidno je napredovala, ali se ljubav prema šahu nije smanjivala i 1973. godine odlučio je da promijeni život kada je prihvatio ponudu da pređe u Državni komitet za sport kao trener nacionalnog tima. Ubrzo se dogodio sudbonosni sastanak: 1973. godine, na turniru juniora u Vilnjusu, upoznao je 10-godišnjeg Garry-ja Weinsteina (Kasparov).

Aleksandar se prisjećao: „Nisam morao da idem u Vilnjus. Juniorska takmičenja nisu bila moja obaveza. Ali prijatelj i kolega Anatolij Bihovski – poznat u svijetu šaha kao dječji trener – zamolio me je da ga zamenim na putovanju u Litvaniju, pošto je odlazio na neki veliki međunarodni turnir. I odlučio sam da mu pomognem …

Bio sam zapanjen Garijevom erudicijom u otvaranjima i fenomenalnom memorijom, koja je bila fokusirana i nevjerovatnom upornšću. Bez napora je računao višepotezne kombinacije – za njega to nije bio težak zadatak, već zabavna igra. Ispostavilo se da voli da čita i da je njegov krug interesovanja bio izuzetno širok. Imao je veliko znanje iz geografije i poznavanju istorijskih činjenica i datuma. Njegov način čitanja bio je jako glasan, a njegovo zapanjujuće pamćenje osiguravalo je čvrsto prihvatanje  izložene materije. Svaki pokušaj da se testira njegova erudicija često je stavljao njegove izazivače u teške situacije, jer se ispostavilo da je dečak znao više od ispitivača.“

Ubrzo je Aleksandar počeo da trenira Garija i ostao je s njim na dugom i teškom putu ka svjetskom šampionatu. Nikitin je bio sekundant Kasparova u mečevima između 1983-1987 …

Aleksandar Nikitin je detaljno i iskreno opisao njihove zajedničke napore u svojoj knjiziSa Kasparovom godinu za godinom, potez za potezom, koja je objavljena 1998. godine i koja je postala vrlo tražena.

See the source image

2019.godine objavljeno je drugo izdanje ove knjige, gdje je autor uvrstio prethodno neobjavljene partije trening brzopoteznog meča iz meča 1978. godine između Garija Kasparova i Mihaila Talja.

A.Nikitin je 1980. godine dobio titulu „Priznati trener Azerbejdžanske SSR“ i 1986. „Priznati trener SSSR-a“. U novom vijeku, jedan je od prvih koji je dobio novu titulu „Viši trener FIDE“. 2004. godine.

„Sala za igru je postajala moj Olimp, kada je Garri pobjeđivao i pretvarala se u Golgotu i kada bi pretrpio poraz. Kroz mnogo godina sam ga upoznao tako dobro da sam gotovo bez greške mogao da osjetim o kojem potezu razmišlja i da li mu se sviđa pozicija. Nekoliko godina sam mu bio neobičan psihološki izvor podrške, povećavajući mu samopouzdanje tokom takmičenja. Čak i u najtežim situacijama, ostao sam miran i pokušavao sam to da to prenesem svom učeniku. Rijetki trenuci u kojima moji živci nisu izdržali događaje na šahovskoj tabli ostavili su rane u mom srcu za čitav  život. “ (A. Nikitin)

See the source image

Pored Kasparova, Aleksandar Nikitin je trenirao francuskog šampiona Etjena Barkota i Dmitrija Jakovenka, člana ruske reprezentacije i evropskog šampiona. Bio je trener i sekundant Borisa Spasskog tokom njegovod revanš meča sa Robertom Fischerom 1992. Između 1977. i 1993, Nikitin je vodio školu mladih šahista Sportskog društva Spartak, koja je kasnije dobila ime po Tigranu Petrosjanu. U ovoj školi su učili mnogi poznati velemajstori, uključujući Borisa Gelfanda, Levona Aronijana, Aleksandra Grischuka, Dmitrija Jakovenka i druge. U 2012-2013. učestvovao je u školskom programu „Šahovske nade Rusije“. Član je Trenerske komisije Ruske šahovske federacije.

Aleksandar Nikitin je autor niza knjiga, uključujući “Mihail Čigorin” (objavljene u Moskvi 1972. godine, sa E. Vasjukovom i A. Narkevičem kao koautorima) i knjige “Sicilijanska odbrane. ševeniška varijanta” (objavljene u Moskvi 1984. godine, sa G. Kasparovom kao koautorom). Pomogao je Garriju Kasparovu da pripremi jednu od svojih knjiga iz Kasparovljeve serije “Moji veliki prethodnici” i “Kasparov protiv Karpova”.

АЛЕКСАНДР НИКИТИН (ruchess.ru)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.