HOLOGRAFSKI ŠAH U FILMU RAT ZVIJEZDA


Jedan od efekata koji je prikazan u filmu Rat zvijezda koji želimo da Vam prikažemo je partija holografskog šaha koji su odigrali R2-D2  i Chewbacca na tabli Millennium Falcon. Za našu verziju iskoristili smo tradicionalnu šahovsku tablu sa 8×8 poljai odlučili da crne figure budu tipa „Sith“ protiv bijelih figura tipa „Jedi“.  Pogledajmo ukratko sta se zbiva iza scene.

 

 

 

Holografski sah

Kako je to uradjeno (Henry Burrows): Snimio sam protivnike kako sjede ispred obične šahovske table spremne da igraju šah. Kamera je smještena na svom tronošcu.

Tada sam snimio glumce koji će predstavljati crne i bijele figure. Trebao sam ih predstaviti na jednoličnoj pozadini, i trebali su da budu čitavi u sjenci pa sam ih izdvojio digitalnim putem od pozadine druge boje. Snimio sam bijele figure (koje je glumio  Arron Edwardsu dvoristui crne figure (koje je glumio Jon Hallnasuprot praznog zida u jednoj kancelarijiVodio sam računa da glumce snimim iz istog ugla iz kojeg sam na početku snimao šahovsku tablu.

Glumci su snimljeni kako izvode jednostavne pokrete ili jednostavnu glumu kao na primjer pokretanje napred/nazad, bore se i umiru. Jednom kad su snimljeni materijali prebačceni na moj komjuter, postavio sam na nekoliko pozadina različite pozicije sa obe „figure“ koje sam zatim zatamnio.

Tada sam jednostavno dodao te zatamnjene „figure“ na tablu, sa opcijom transparencije da se skine pozadina, i smanjio slike „figura“ na tabli. Figure su razlicite veličine pa daju na tabli utisak raznolikosti- one dalje su malo manje od onih figura koje su blize.

  

 

Dovršena scena pokazuje Dobrog lovca (na desnokako pomjera jednu od svojih bijelih figura napred, zatim njegov protivnik pomjera crnu figuru napred, zatim opet igra bijeli i na kraju snimak kako bijela figura ubija crnu figuru i posle toga igra kratki pobjednički ples!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.