Biografije šahista – Igor Platonov


IGOR PLATONOV

Igor Vladimirovič Platonov rođen je 16. januara 1934. u Odesi. Dječak je naučio šah tokom rata, u evakuaciji. Otac Platonova bio je poznati graditelj. Po završetku rata, Platonov stariji je poslan na obnovu Moldavije, a zatim ga je sekretar Nikite Hruščova iz Odese Aleksej Serov poslao u Kijev. U glavnom gradu Ukrajine Igor je ušao u jako šahovsko okruženje i počeo brzo da se razvija. Kao i njegov otac, diplomirao je na Građevinskom institutu.

1958.godine mladi šahista je debitovao na prvenstvu Kijeva i plasirao se na svoje prvo ukrajinsko prvenstvo. Četiri godine kasnije osvojio je titulu majstora u prvenstvu Društva Spartak. Zatim je Platonov podijelio sa Efimom Lazarevim prvo mjesto na prvenstvu Kijeva (1963), a ponovio je taj uspjeh 1970. godine.

Igor je postigao svoj prvi veći uspjeh na prvenstvu sindikata SSSR-a (1964), gdje je dijelio 3-4 mjesto sa Isakom Boleslavskim. Samo su svjetski šampion Tigran Petrosjan i Lev Polugaevski bili ispred, a mnogi poznati velemajstori i majstori su bili iza njega. U svom zlatnom periodu, Igor Platonov je uspio da se probije u finale pet uzastopnih šampionata SSSR-a (od 1967. do 1971. godine), dva puta je postao pobjednik  ukrajinskog prvenstva, dok je u sastavu  reprezentacije republike osvajao bronzane medalje na Spartakijadi naroda SSSR-a (1964) i na timskom prvenstvu Sovjetskog Saveza (1969).

Na prvenstvu Sovjetskog Saveza 1967. godine, održanom po švajcarskom sistemu, kijevski majstor senzacionalno je podijelio treće mjesto ostajući samo iza Polugajevskog i Talja. Dvije godine kasnije, osvojivši 12,5 poena od 21 mogućih na jakom šampionatu SSSR-a, Platonov je osvojio drugi bal i postao sovjetski velemajstor.

Igor Vladimirovič je pobjedio svjetske šampione Vasilija Smislova, Mihaila Talja (sa oba sjajna igrača Platonov je bio “u plusu”), igrao nerješeno sa Tigranom Petrosjanom i Anatolijem Karpovom.

Zanimljivo je da je nakon perestrojke i raspada SSSR-a Igor Platonov bio jedini velemajstor Sovjetskog Saveza koji nije postao međunarodni velemajstor. Propao je svom prvom turniru u inostranstvu (Wijk aan Zee 1970), a zatim je ispunio normu na Memorijalu  Kapablanke (1972), ali ona je ostala jedina.

Poznati šahista počeo je rano da se bavi administrativnim poslovima. Od 1970-1974. Platonov je bio predsjednik Ukrajinske šahovske federacije, zatim – direktor republičkog šahovskog i šahovskog kluba DSO „Spartak“, „Lokomotiv“, a nešto kasnije pokrenuo je i stvaranje centra za metodološku i sportsku obuku najjačih mladih šahista Ukrajine. Dugo je, prije penzionisanja, radio kao njegov predsjednik.

13.novembra 1994. velemajstor SSSR-a Igor Platonov ubijen je u pljačkaškom napadu na njegov kijevski stan. Prema velemajstoru Mihalčišinu, cilj napadača bila je velika filatelistička kolekcija koju je prikupio Platonov. Ona je sadržavala neke rijetke, vrlo skupe marke, a šahista je živio sam, samo sa kućnim ljubimcima.

„Bio je vrlo zanimljiva osoba, vrlo svestran. Napisao je čak i fantastičan roman, čiji mi je rukopis pokazao dok sam bio na skupu omladinske reprezentacije Ukrajine, gdje je bio pozvan kao trener, kao i ja. Mislim da je to bilo 1986. godine, a tu su bili su mladi Ivančuk, Alterman, Stripunski … “(A. Mihalčišin).

„Nedokazana verzija istrage svjedoči da su tri razbojnika (vidjela ih je komšinica), na dojavu bivšeg učenika Igora Vladimiroviča, koji je sa majkom tražio kolekciju maraka, u nedjelju ujutru ušla u velemajstorov stan, opljačkala ga i brutalno ubila zabijući mu makaze u glavu“ (G. Kuzmin).

U Kijevu se redovno održavaju Memorijali  Platonova.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.