ŠAH – Naš gost: Urednik bloga „Šah-mat lista“ FM Goran Tomić


PROFESOR AFIRMIŠE DREVNU IGRU

Skoro dvije decenije profesor molekularne biologije Goran Tomić svakodnevno uređuje šahovski blog koji pobuđuje veliko interesovanje ljubitelja drevne igre sa svih meridijana. On to radi sa ogromnim entuzijazmom, prije svega volonterski, veoma pedantno i studiozno i krajnje odgovorno o čemu svjedoče pozitivni komentari brojnih čitalaca koji i sami šalju tekstove i fotografije. 

To nijesu samo suvoparni pregledi rezultata i tabela sa pojedinačnih i ekipnih takmičenja nego je riječ o zanimljivim rubrikama koje se tiču grandioznih turnira, intervjua, šahovskih studija i anegdota, promocija šahovskih knjiga, anketa, zanimljivosti sa Fejsbuka, Tvitera i slično.

-Blog je nastavak „Šah-mat liste“ koja je objavljivana od 2001. do 2018. godine i isključivo se bavi šahovskim temama. Bolje šahiste posebno privlače partije sa prestižnih takmičenja i autorski naslovi poput serijala velemajstora Milana Draška i Božidara Ivanovića, zatim analize i komentari FM Dragana Popadića i

prof.dr.Slobodana Ilića i drugih. Broj pregleda svakako zavisi od tema koje se obrađuju i atraktivnih događaja iz svijeta šaha-rekao nam je standardni prvotimac ŠK „Herceg Novi“ FIDE majstor iz Zelenike Goran Tomić koji ne štedi truda i vremena da na najbolji način afirmiše i populariše ovu misaonu igru.

PREDNOSTI I MANE INTERNET TURNIRA

U sadašnjoj situaciji kada je otkazana i Olimpijada, pa čak prekinut i Turnir kandidata zbog opasnosti od korona virusa, prelazak na onlajn takmičenja je bio očekivan, ali se Tomić nada, ipak privremen.

-Tako je odigrana i ’onlajn’ Olimpijada, a i više super-turnira na kojima je nastupao šampion planete Magnus Karlsen i koji su ostali prepoznatljivi po velikim nagradnim fondovima.

Međutim, nedostatak turnira preko interneta je prvo što je teško kontrolisati sve učesnike, da li igraju bez „pomoći sa strane“ zbog čega još ne rejtinguju kod FIDE. Ipak, iskušenja su velike novčane nagrade, pa su na poznatim serverima suspendovani čak i poznati velemajstori, koji su pokušali da usluge , kompjuterskih šahovskih programa, prvenstveno Stockfish 11, što se desilo čak i najboljoj njemačkoj šahistkinji.

Trenutno se na ovaj način igra super-turnir Šahovska turneja šampiona na kojem su se pojavila neka nova imena, npr iranski vunderkind koji živi u Francuskoj Alireza Firouzja, a svoju snagu je potvrdio Rus Danil Dubov koji je eliminisao Karlsena. Ipak, svi ti onlajn turniri bez obzira na atraktivnost igrača i partija se ne rejtinguju, pa igrači sebi dozvoljavaju eksperimente u otvaranjima, koje vjerovatno ne bi odigrali u klasičnom šahu (’za drvenom tablom’). Pored toga, većina tih turnira je po rapid sistemu, pa je kvalitet šahovskih partija prilično diskutabilan.

Mi igramo od prvog januara onlajn prvenstvo u školi „Ilija Kišić“  u Zelenici. Iako je školska šahovska sekcija brojna, i čine je 89 marljivih dječaka i djevojčica, časovi se takođe održavaju preko interneta. Na turniru učestvuju 24 osnovca, među kojima i talentovane učenice Nadežda Raičević Jelena Marić, Anja Čerevicki i Jovana Stijepčić Jovana. Igra se preko servera lichess.com, a neki od učenika koriste Zum tako da se kontroliše regularnost partija, a oni koji su završili sa nastupom za taj dan mogu posmatrati partije koje su u toku. Svaki dan se igra po jedna partije, od 11 časova, a tempo igre je 15 minuta po igraču plus 5 sekundi dodatka po odigranom potezu. Poslije tri kola u vođstvu su  Mihajlo Pušara, Boris Kilibarda i Danilo Božović sa po 3 poena. Ovom prilikom, pozvao bih na nadmetanje sve vaspitno –obrazovne ustanove u Crnoj Gori i okruženju koje bi u ovim uslovima formirale ekipe i odigrale meč preko interneta –ističe Tomić.

TREĆA SUBOTA

Turniri „Treća subota“ u Đenovićima su privremeno obustavljeni zbog pandemije, mada dosta interesovanja domaćih i stranih igrača za sve tipove turnira, velemajstorske, intermajstorske i FIDE majstorske.
-Očekujem da se kroz nekoliko mjeseci zdravstvena situacija normalizuje i turniri ponovo krenu po planu. Planiram da uvedem još jedan turnir po švajcarskom sistemu, kombinaciju velemajstorskog i intermajstorskog, naravno, ako bude interesovanjaa, sa dvadesetak igrača. Mislim da će poslije dužeg perioda igranja samo preko interneta mnogi šahisti poželjeti da igraju u lijepom ambijentu ovog mjesta na pjeni od mora, tako da već imam najave Japanca IM Kojime, Rusa IM Kargina, Amerikanca IM Sarkara, ali i Indijaca koji bi željeli da se oprobaju sa jakim evropskim šahistima.
Mislim da bi ovi turniri bili posebno korisni domaćim šahistima, jer imaju mogućnost osvajanja intermajstorske i velemajstorske norme, a naravno i da im posluže kao kao priprema i tempiranje forme za velika takmičenja koja ih očekuju npr. Svjetski kup u Rusiji, na kojem će pravo nastupa shodno najnovijim pravilima imati i jedan naš predstavnik. Naime, pojedinim crnogorskim šahistima nedostaje još samo jedna norma kako bi ispunili uslove za titulu intemajstora. Naravno, pitanje je koliko su se pripremali tokom ovih mjeseci. Pored toga, svi šahisti koji žele da osvoje rejting FIDE majstora, ili jednostavno da igraju šah u lijepom ambijentu mogu da budu učesnici FM turnira (postoji FM-A i FM-B turnir). Neki od potencijalnih učesnika iz inostranstva su me pitali da li je moguće igrati za norme preko interneta. Za sada to još nije moguće, a pored toga velika većina šahista voli „šah uživo“ za pravom crno -bijelom tablom, a ne elektronskom. Nadamo se uskoro nastavku svih takmičenja-nije krio optimizam profesor Goran Tomić.

Nikac,Predrag – Tomic,Goran
Montenegro Cup, semifinal Tivat, 23.04.2006

1.e4 d6 2.d4 Nf6 3.Nc3 g6 4.Bg5 c6 5.Qd2 Bg7 6.Bh6 Bxh6 7.Qxh6 Qa5 8.Bd3 c5 9.dxc5 Qxc5 10.Nf3 Qxf2+!

11.Kxf2 Ng4+ 12.Kg3 Nxh6 13.Nd5 Kd8 14.h4 f6 15.h5 g5 16.Rad1 Nc6 17.b4 Bg4 18.c4 Bxf3 19.gxf3 Rf8 20.c5 e6 21.Nc3 dxc5 22.bxc5 Ke7 23.Rb1 Rab8 24.Rh2 Rfc8 25.Rhb2 Nd8 26.Na4 Nhf7 27.e5 f5 28.f4 Rc7 29.Ba6 h6 30.Rb3 Rd7 31.c6 gxf4+! 32.Kh4? Nxc6 33.Nc5 Rc7 34.Bxb7 Na5 35.Rb5 Nxb7 0–1

(Preneseno iz POBJEDE, 8.01.2021)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.